Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
honda-cr-z-front

Honda CR-Z

1 / 3
honda-cr-z-front
honda-cr-z-side
honda-cr-z-back

Sterke punten

  • Aangenaam rijgedrag
  • Zuinig
  • Unieke look

Zwakke punten

  • Amper plek achterin en in de koffer
  • Futloos bij hoge toeren
  • Niet zo sportief als hij er uitziet

Honda CR-Z : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Honda CR-Z, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Honda CR-Z: de plezierige hybride

De Honda CR-Z is zonder enige twijfel een unieke wagen: het is de enige hybride productiewagen met een handgeschakelde versnellingsbak en zijn looks zijn duidelijk afgeleid van de iconische CRX. Het moest een hybride worden die ook echt leuk was om mee te rijden, maar in tegenstelling tot wat de conceptcar beloofde, bleven de prestaties een beetje achterwege in het productiemodel. Daarmee werd het een beetje een mossel-noch-vismodel, die na 4 jaar op de markt alweer verdween uit het Nederlandse gamma in 2014. Lees meer

Interesse in een Honda CR-Z

Honda CR-Z occasions
Honda CR-Z dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De fundamenten van een aangename rijervaring heeft de Honda CR-Z wel onder de knie: een goede zitpositie, goede ondersteuning van de stoelen, een perfect in de hand liggend stuur en een vlot schakelende versnellingspook.
  • Die versnellingspook is meteen wat de CR-Z zo uniek maakt, want nergens anders vind je een volwaardige hybride die je met de hand moet schakelen. Op andere markten werd hij wel met een CVT geleverd.
  • Dankzij die elektrische ondersteuning blijft de CR-Z zuinig, met een normverbruik van ongeveer 5 l/100 km, en is de atmosferische motor vinnig onderaan het toerenbereik.
  • Hoe langer je naar de CR-Z kijkt, hoe meer je zijn design begint te appreciëren. Het is een moderne interpretatie van de iconische CRX uit de jaren ‘80.

Alle belangrijke gegevens over de Honda CR-Z

Motoren

Onder de kap van de Honda CR-Z zit een atmosferische 1,5 liter-benzinemotor van 114 pk uit de Honda Jazz, die ondersteund wordt door een elektromotor van 14 pk, voor een systeemvermogen van 124 pk. Daarmee sprint het model in 9,9 seconden van 0 naar 100 km/u, haalt hij een topsnelheid van 200 km/u en blijft het normverbruik toch beperkt tot 5 l/100 km (volgens de oude NEDC-norm).

In 2012 kreeg de CR-Z een kleine facelift die hem wat meer pit gaf. De benzinemotor leverde nu 121 pk en de elektromotor 20 pk, goed voor een totaal van 137 pk en een sprint van 0-100 km/u in 9 seconden. Bovendien was er nu een S+-knop die, als de batterij minstens 50% vol is, kortstondig een extra boost geeft zoals bij een F1-wagen.

Die hybride ondersteuning maakt de CR-Z levendig bij het vertrekken, maar bovenaan het toerenbereik komt de atmosferische viercilinder wat adem tekort om echt vlot te zijn. Een gemiddeld verbruik van 6 l/100 km is wel haalbaar.

Afmetingen

De Honda CR-Z is een compacte ‘coupé’ van 4,08 meter lang, 1,74 meter breed en 1,40 meter hoog. Het is een driedeurs met 4 zitplaatsen, maar de achterbank is zo goed als onbruikbaar en de koffer van 225 liter is ook niets om over naar huis te schrijven. Beter leg je de achterbank dus gewoon plat, waarmee je een volume van 587 liter bekomt. Ondanks zijn hybride architectuur was de Honda CR-Z erg licht: een rijklaar gewicht van 1,2 ton is zeer knap voor een hybride. Een trekhaak monteren was niet mogelijk.

Uitvoeringen

Het aanbod van de Honda CR-Z was beperkt tot één motorisatie en drie uitrustingsniveaus: S, Sport en GT. De GT was de meest luxueuze uitvoering, met zaken als xenonlampen, parkeersensoren achteraan en automatische ruitenwissers. Je moest ook naar dit niveau upgraden om extra opties als een lederen interieur, een panoramisch dak en een navigatiesysteem te kunnen bestellen.

Prijzen

Nieuw kostte de Honda CR-Z in 2013 24.990 euro, 26.690 euro als Sport en 29.690 euro als GT. Het model werd echter al in 2014 uit het Nederlandse gamma gehaald vanwege tegenvallende verkoopcijfers.

Door die tegenvallende verkoop is het occasions aanbod van de CR-Z dan ook vrij beperkt, maar je vindt al exemplaren vanaf vanaf 7.500 euro. Sowieso zijn de faceliftversies erg zeldzaam.

Design

Exterieur

De Honda CR-Z werd voorafgegaan door twee conceptversies, waarvan de eerste in 2007 werd voorgesteld als een sportieve compacte driedeurscoupé. De naam staat voor ‘Compact Renaissance Zero’ en moest het segment van de iconische CRX nieuw leven inroepen. De tweede conceptversie kwam in 2009 en stond al een pak dichter bij het productiemodel dat in 2010 werd voorgesteld. Hoewel het design van de CR-Z niets aan de wensen overlaat, op misschien wat meer binnenruimte na, was het vooral zijn prestatiepotentieel dat afgezwakt werd op het productiemodel.

Interieur

Aan boord leek de CR-Z veel op de Civic van die tijd, met de semi-digitale tellers en het dashboard dat rond de bestuurderspositie zit gevormd, met talloze knopjes. Toch is het aangenaam vertoeven achter het stuur van de CR-Z, met een ideale zithouding, comfortabele zetels, een stuurwiel dat goed in de hand ligt en een vlot schakelende versnellingspook. De zichtbaarheid naar achteren is echter zwak, maar vooral de ruimte op de achterbank is ondermaats.

honda-cr-z-interior

honda-cr-z-seats honda-cr-z-trunk

Rijhulp en veiligheid

De Honda CR-Z kreeg in 2010 de maximale 5 sterren van Euro NCAP, met zeer goede scores op elk onderdeel. Vandaag is die veiligheidsscore echter niet meer van toepassing, nu we hogere eisen stellen, zowel op vlak van passieve als actieve botsveiligheid. Frontale, zijdelingse en gordijnairbags werden wel standaard meegeleverd, net als ESP.

Alternatieven

Strikt genomen kent de Honda CR-Z geen rechtstreekse alternatieven, aangezien er geen enkele andere hybride op de markt is gekomen die gericht is op rijplezier en een handgeschakelde versnellingsbak aan boord heeft. Toch zijn er enkele conventionele modellen op de markt die dichter tegen het designconcept van het model aan leunen: de Renault Mégane coupé, de Hyundai Veloster, Volkswagen Scirocco, Volvo C30, (Citroën) DS3 en de , om er enkele op te noemen. Al deze concurrenten bieden wel meer keuze qua aandrijflijnen, vaak met veel krachtigere opties. Vandaag is de CR-Z echter een interessante optie, aangezien hij nog in alle LEZ’s mag, een laag verbruik heeft en daarmee ook goedkoop is qua belastingen, en nog altijd een opvallende verschijning is in het verkeer.

FAQ

Is de Honda CR-Z betrouwbaar?
Ja, de Honda CR-Z is betrouwbaar en kent geen grote problemen. De 12V-batterij kan wel snel slijten door zijn start-stopfunctie, maar tegenwoordig zijn er krachtigere accu’s die je in de plaats kan zetten. Voor de facelift is er ook sprake van barstende mistlampen en deurklinken die kunnen afbreken.
Hoeveel verbruikt de Honda CR-Z?
Het normverbruik van de Honda CR-Z bedraagt ongeveer 5 l/100 km, in de praktijk kan je 6 l/100 km halen met een gemiddelde rijstijl.
Hoeveel kost de Honda CR-Z?
Als occasion vind je al nette exemplaren van de Honda CR-Z vanaf 7.500 euro. De faceliftversie is echter veel zeldzamer, aangezien de CR-Z kort na de introductie van de facelift uit het Nederlandse gamma werd gehaald.

Beoordelingen voor Honda CR-Z

5 Beoordelingen

4,6