Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jeep-wrangler-front

Jeep Wrangler

1 / 3
jeep-wrangler-front
jeep-wrangler-side
jeep-wrangler-back

Sterke punten

  • Zeer terreinvaardig
  • Écht open: deuren eruit en vooruit plat
  • Nu als plug-inhybride

Zwakke punten

  • Niet erg veilig
  • Primitief onderstel
  • Hoog verbruik en emissies van oudere exemplaren

Jeep Wrangler : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Jeep Wrangler, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Jeep Wrangler: iconische alleskunner

De Jeep Wrangler is dé iconische terreinauto, die nog sterk doet denken aan het legervoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. De Wrangler is de opvolger van de CJ-serie, die in feite op de militaire Willys Jeep is gebaseerd. In 1987 verschijnt de eerste Jeep Wrangler en de huidige Wrangler is de vierde generatie. Lees meer

Interesse in een Jeep Wrangler

Jeep Wrangler occasions
Jeep Wrangler nieuwe auto's
Jeep Wrangler dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Perfecte fun-auto: open, stoer, terreinvaardig en retro
  • Robuust en zeer geschikt voor off-road rijden
  • Betrouwbare, duurzame techniek
  • Auto met cultstatus

Technische gegevens

Motorisatie

De huidige, vierde generatie van de Wrangler verschijnt in 2018 en wordt aangedreven door een 2,0-liter turbobenzinemotor of een 2,2-liter turbodiesel. In 2021 verschijnt een plug-inhybrideversie van de 2.0 en dat is gelijk de snelste en sterkste Jeep Wrangler ooit, volgens de makers. De versies met een conventionele aandrijflijn zijn dan niet meer nieuw leverbaar in Nederland. Alle versies van de vierde generatie van de Wrangler zijn voorzien van een (achttraps)automaat en vierwielaandrijving.

De Jeep Wrangler 4XE Plug-in Hybrid heeft een systeemvermogen van 280 kW (380 pk) en een emissievrije elektrische actieradius van maximaal 53 kilometer. In de elektrische modus is de topsnelheid 130 km/u en het opladen van het accupakket is binnen drie uur mogelijk.

Oudere generaties van de Jeep Wrangler zijn voorzien van bijvoorbeeld een 3,6-liter V6 benzinemotor of een 2,8-liter turbodiesel, waarvan de laatste er ook met handmatig te bedienen transmissie is. Een 3,8-liter V6 benzinemotor is er zowel met handbak als automaat.

In de periode vóór 2007 is de Jeep Wrangler met 2.4, 2.5 en 4.0 (6 cilinder) benzinemotoren en zowel handmatig te bedienen als automatische transmissie geleverd. Alleen in de eerste helft van de jaren negentig was de eerste generatie Wrangler er met uitsluitend handmatig te bedienen transmissie.

Afmetingen

De huidige generatie van de Jeep Wrangler is er met twee en vier portieren en resp. met korte en lange wielbasis. De korte versie is 4,334 meter lang, 1,894 meter breed en 1,839 meter hoog. De wielbasis is 2,459 meter lang.

De vijfdeursversie met lange wielbasis is met 4,882 meter 55 centimeter langer. De wielbasis is 3,008 meter lang en de bagageruimte bedraagt 548 liter, die van de korte slechts 203 liter. De draaicirkel van de korte versie van de Wrangler is 10,4 meter en 12,3 meter voor de lange versie.

De belangrijkste specificaties op een rij

Jeep Wrangler
Marktintroductie 2017
Lengte x breedte x hoogte 4,334 – 4,882 x 1,894 x 1,839 m
Wielbasis 2,459 – 3,008 m
Inhoud bagageruimte 203 – 1.059 l
Ledig gewicht 1.783 – 2.097 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.313 – 2.630 kg
Cilinderinhoud 1.995 – 2.143 cm3
Vermogen 147 – 280 kW (200 – 380 pk)
Koppel 400 – 450 Nm
Topsnelheid 180 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,4 – 8,9 s
Tankinhoud 66 – 81 l
Verbruik 9,2 – 11,2 l/100 km
CO₂-uitstoot 242 – 253 g/km

Varianten

De Jeep Wrangler is er dus met benzine-, plug-inhybride en dieselmotoren, handmatig te bedienen en automatische transmissies, lange en korte wielbasis en vier of twee portieren, met afneembaar dak (hardtop en softtop) en uitneembare portieren en een neerklapbare voorruit. En dan zijn er nog uitvoeringen met namen als Sahara, Rubicon, Sport, High Sport, Mountain, Polar – allemaal verwijzingen naar het avontuurlijke karakter van de Jeep – en nog talrijke speciale en gelimiteerde edities, zoals de Black Edition, 70th, 75th en 80th Anniversary. Ten slotte was er tussen 2012 en 2019 een vierdeurs besteluitvoering, de Unlimited Van.

Prijzen

De nieuwste Jeep, de vierdeurs Wrangler 4XE Plug-in Hybrid met lange wielbasis staat voor ongeveer 91.000 euro in de prijslijst. Dat is ongeveer hetzelfde als de prijzen voor de conventionele korte en lange Wranglers die tot 2021 nog nieuw te koop waren.

De prijzen voor occasions van de Jeep Wrangler beginnen zo’n beetje bij 7.000 – 8.000 euro voor een exemplaar van rond 1990 met een benzinemotor met een cilinderinhoud van 2,5 liter, een handbak en bijna twee ton op de teller. Occasions van de derde generatie zijn te vinden voor prijzen vanaf ongeveer 10.000 euro. En occasions van de huidige, vierde generatie vind je voor prijzen vanaf rond de 30.000 euro.

Design

Buitenkant

De vormgeving van de Wrangler is sinds de introductie van het model in 1987 nauwelijks veranderd. En de Jeep Wrangler is ook qua concept een duidelijke afstammeling van de CJ-serie, die als ‘Civilian Jeep’ ofwel de burgeruitvoering de Willys Jeep uit de Tweede Wereldoorlog heeft opgevolgd. Het is duidelijk te zien dat dit een pure terreinauto is. Pas voor de vierde generatie van de Wrangler (vanaf 2018) voerde Jeep wat moderniseringen in het uiterlijk door. LED-verlichting is optioneel en in de rand van de voorspatborden is nu een lichtstrip aangebracht die dienst doet als dagrijverlichting. De Wrangler staat vrijwel altijd op 18- tot 20-inch wielen. Van de versies met afneembare kap (hardtop en softtop) zijn de portieren uitneembaar en de voorruit neerklapbaar. Dat maakt écht avontuurlijke ritten mogelijk.

Binnenkant

Ondanks het nog steeds traditionele uiterlijk van een terreinauto is het interieur van de Jeep Wrangler tegenwoordig veel meer op comfort gericht. Het is niet meer zo functioneel en spartaans als vroeger. Hoewel Jeep nog steeds veel plastic toepast dat tegen ruig gebruik bestand is, is er ook standaard airconditioning aanwezig – als alternatief kun je ook de voorruit neerklappen in de versies met afneembare kap. De Wrangler is optioneel met een infotainmentsysteem met navigatie, elektrische bediening van de sofftop en een wifi-hotspot leverbaar.

Veiligheid

De Jeep Wrangler is dan wel een stoere en robuuste terreinauto, de bescherming van de inzittenden is niet optimaal. Eind 2018 geeft Euro NCAP de Wrangler slechts één schamele ster. De bescherming van de inzittenden is goed voor een score van slechts 50 procent. Op het gebied van voetgangersbescherming scoort de hoekige, hoge terreinauto met grote wielen nog een procent minder en de geringe aanwezigheid van veiligheidssystemen was goed voor slechts 32 procent van de maximumscore.

De plug-in hybride die vanaf 2021 te koop is, is echter standaard voorzien van meer dan 65 actieve en passieve veiligheidssystemen, schrijft Jeep op zijn website. Het noemt rijassistentiesystemen als Adaptive Cruise Control en Forward Collision Warning Plus, die zo nodig ingrijpen om het risico op een botsing te verkleinen. Voor offroad rijden kan de bestuurder rekenen op de assistentie van Selec-Speed, een soort cruisecontrol voor in het terrein waarmee het mogelijk is om met een constante kruipsnelheid door moddersporen, over rotsblokken en tegen steile hellingen op te rijden.

Alternatieven

Dé logische concurrent voor de Jeep Wrangler is de Land Rover Defender in alle generaties en niet te vergeten zijn Japanse evenknie, de Toyota Land Cruiser. Ook de Mercedes Benz G-Klasse kun je als alternatief beschouwen, maar die is wat verfijnder. De Lada Niva is juist wat primitiever én heeft geen afneembare kap. De Suzuki Jimny is in de geest van de Jeep, maar van een veel lichter kaliber.

FAQ

Wordt de Jeep Wrangler nog steeds gebouwd?
De Jeep Wrangler wordt nog steeds gebouwd. De auto rolt van de band in een de Jeep-fabriek in Ontario, Canada. Sinds 2021 is in Europa alleen nog de plug-inhybride versie van de Wrangler verkocht, vanwege de regelgeving voor uitlaatgassen.
Welke fabrikant produceert de motoren voor de Jeep Wrangler?
Jeep is onderdeel van autofabrikant Chrysler, die in 2014 fuseert met Fiat, waardoor het Fiat-Chrysler Automobiles-concern (FCA) ontstaat. FCA is sinds de fusie met PSA Peugeot sinds 2021 onderdeel van Stellantis. Jeeps hebben dus veel gemeen met Fiat-modellen en de motoren worden in diverse modellen van Stellantis gebruikt.

Beoordelingen voor Jeep Wrangler

25 Beoordelingen

4,7