Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-adam-front

Opel Adam

1 / 4
opel-adam-front
opel-adam-side
opel-adam-back
Video - Opel Adam Profiel

Sterke punten

  • Veel varianten
  • Goede prestaties voor een compacte auto
  • Personalisatiemogelijkheden

Zwakke punten

  • Veiligheidsvoorzieningen voor kinderen
  • Ruimte achterin
  • Bagageruimte

Opel Adam : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Adam, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Adam: ‘premium’ design en personalisatie

Met de Adam gaf Opel antwoord op de Fiat 500 en de Mini Cooper. Door zijn trendy design is hij een trendsetter geworden in het compacte segment. De Opel Adam, die niet meer nieuw te koop is maar alleen als occasion, is daarom een interessante keuze voor stijlbewuste occasionkopers. Lees meer.

Interesse in een Opel Adam

Opel Adam occasions
Opel Adam dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Alleraardigst design met ruime keuze aan motoren en uitvoeringen
  • Compact en redelijk zuinig
  • Dankzij personalisatiemogelijkheden zeer uiteenlopend occasionaanbod
  • Licht, dus betaalbaar in de motorrijtuigenbelasting

Technische gegevens

Motorisatie

De Opel Adam is van 2013 tot in 2019 nieuw verkocht in Nederland en er is maar één modelgeneratie. Desondanks is het motorenaanbod behoorlijk gevarieerd, al zijn er alleen benzinemotoren en één bi-fuelmotor die ook op lpg loopt. De Adam biedt keuze uit twee 1,0-liter turbomotoren met vermogens van 66 en 85 kW (90 en 115 pk), een 1,2-litermotor met 50 kW (68 pk) en drie 1,4-litermotoren – twee daarvan hebben een vermogen 64 kW (87 pk) en hiervan is de bi-fuelvariant (benzine en LPG) en de derde heeft 74 kW (100 pk). De zevende motoroptie is de 1,4-liter turbomotor met 110 kW (150 pk) en maar liefst 220 Nm trekkracht. Daarmee accelereert de Opel Adam 1.4 Turbo S in 8,5 seconden van 0 naar 100 km/u. Zijn topsnelheid ligt op 210 km/u. De andere motoren bieden een top van 165 tot 196 km/u.

De motoren zonder turbo zijn gekoppeld aan een handmatig te bedienen 5-versnellingsbak, de motoren mét turbo zijn gecombineerd met een 6-bak. Alleen de 1.4 met 64 kW (87pk) is er ook met automaat.

Zoals het een compacte auto betaamt, overtuigt de Opel Adam met lage verbruiks- en emissiewaarden. Het gecombineerde brandstofverbruik ligt voor de meeste motoren rond de 4,2 tot 5,1 liter per 100 kilometer. De 1,4-liter turbobenzinemotor en de bi-fuelversie steken er iets bovenuit met zo'n 6,3 en 6,9 liter per 100 kilometer.

Niet zo gek dat de 1.4 Turbo milieulabel G heeft. De bi-fuel en de 1.0 Turbo hebben label C (of D, afhankelijk van de uitvoering) en alle overige varianten hebben label D. De minst vervuilende motor is de 1.0 Turbo met 66 kW (90 pk) met een CO2-emissie van ongeveer 99 g/km. Qua CO2-uitstoot scoort de 1,4-liter turbo het hoogst met ongeveer 139 g/km.

Afmetingen

De Adam is een van de kleinste modellen van Opel – het is immers een zogenoemde ‘A-segmenter’. Die compacte afmetingen – hooguit 3,75 meter lang en 1,72 meter breed – bieden natuurlijk heel wat voordelen in de stad: je kunt de Opel Adam vrij gemakkelijk parkeren. En met de krachtige motorversies is de Adam een ideale, leuk rijdende stadsauto.

De 3-deurs Adam biedt niet veel ruimte achterin: achterpassagiers moeten zich langs de voorstoelen manoeuvreren en dan maar hopen dat de mensen voorin niet erg lang zijn. Ook de bagageruimte is met ongeveer 170 liter vrij beperkt. Maar als er geen achterpassagiers meegaan, kun je de achterbank neerklappen en breid je de bagageruimte uit naar 663 liter.

De belangrijkste specificaties op een rij (modellen met een verbrandingsmotor)

Opel Adam
Marktintroductie 2013
Lengte x breedte x hoogte 3,70-3,75 x 1,72 x 1,48-1,49 m
Wielbasis 2,31 m
Inhoud bagageruimte 170-663 l
Ledig gewicht 986-1.063 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.455-1.565 kg
Cilinderinhoud 999-1.398 cm3
Vermogen 50-110 kW (68-150 pk)
Koppel 90-220 Nm
Topsnelheid 165-210 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,5-14,9 sec
Tankinhoud 38-41 l
Verbruik 4,2-6,9 l/100 km (lpg)
CO₂-uitstoot 99-139 g/km (108-112 g/km lpg)

Varianten

De Opel Adam is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, te beginnen met de naamloze 1.2. Verder zijn er standaarduitvoeringen met namen als Jam, Glam, Slam en Rocks. De basisversie van de Opel Adam is al uitgerust met handige snufjes voor in het stadsverkeer. Verder zijn er extra leuke speciale versies als de Blitz, Ilvy Favourite, Black Favourite en de Hardwell en Online Editions, die vooral uiterlijk verder opgeleukt zijn.

De basisversie van de Adam is voorzien van onder meer stadsmodus, tractiecontrole en schakeladvies. De versies met exoFLEX-motor zijn ook voorzien van een start-/stopsysteem en een rijassistent voor optimale zuinigheid. De versie Jam heeft daarbij onder meer een boordcomputer, cruise control, airco en een multifunctioneel stuur.

Een stapje hoger staat de Glam-uitvoering, met als aanvullende uitrusting onder meer LED-dagrijverlichting, een panoramisch glazen dak en automatische klimaatregeling. De uitvoering Slam is de sportiefste versie van de Opel Adam. Die is voorzien van een aangepast onderstel, lichtmetalen 17-inchwielen en een kleine dakspoiler. De Opel Adam S is gebaseerd op deze uitvoering, maar dan voorzien van de 110 kW (150 pk) sterke 1,4-liter turbomotor.

De Rocks-variant van de Adams heeft een offroad-look, wat benadrukt wordt door de zogenoemde ‘onderrijbescherming’ en meer bodemvrijheid en een elektronisch bedienbaar vouwdak. Net als de Adam S is de Adam Rocks ook verkrijgbaar als Rocks S met een motor die 110 kW (150 pk) levert.

Prijzen

De Opel Adam is al sinds 2019 uit productie. De laagste vanafprijs bedraagt 13.545 euro en de nieuwprijzen lopen op tot maximaal 29.400 euro. De prijzen voor occasions liggen rond de 6.000 euro voor de oudste met meer dan anderhalve ton op de kilometerteller. Voor een Adam uit het laatste productiejaar (2019), betaal je algauw minimaal 13.000 euro.

Design

Buitenkant

Opel ontwierp de Adam om een stijlbewust publiek aan te spreken. Dit komt vooral aan de buitenzijde tot uiting. Door de opvallende kleuren, het markante dak en de verchroomde randen langs de zijruiten onderscheidt de Adam zich van de retro-look van compacte modellen van andere fabrikanten. De grote grille en de golvende lijnen over de flanken geven de Adam een dynamische uitstraling. De compacte Opel is er in meer dan tien – soms ongebruikelijke – carrosseriekleuren. Kopers van een nieuw exemplaar konden kiezen voor een dak in een andere kleur, wat de Adam nog meer pit geeft. Opvallend: met wielmaten van 15 tot 18 inch biedt de Adam keuze uit ruim dertig wielvarianten.

Binnenkant

Ook in het interieur van de Adam is personalisatie een topprioriteit. Decoratieve elementen in het dashboard en de portieren zijn er in talrijke kleuren, sommige zelfs met LED-verlichting. In plaats van een gewoon dak is de Adam er ook met een stoffen vouwdak, een panoramisch zonnedak en een ‘sterrenhemel’ als plafond, waarin ruim zestig LEDs de illusie van een sterrenhemel creëren.

Veiligheid

De Opel Adam voldoet ruimschoots aan alle veiligheidsvoorschriften. Euro NCAP geeft de Adam in zijn crashtest vier van de vijf sterren. Wat nog ontbreekt voor de vijfde ster is de beperkte bescherming van kinderen. Alleen achterin zijn Isofix-bevestigingspunten aangebracht, dus jonge ouders hoeven zich geen grote zorgen te maken.

De Adam is uitgerust met alle essentiële veiligheidsvoorzieningen voor het verkeer in de stad en daarbuiten: ESP, gordelverklikkers op alle zitplaatsen en een handmatig te regelen snelheidsbegrenzer, hill-start assist en in sommige varianten van de Adam zelfs parkeerassistentie, waarmee de compacte Opel nauwkeurig is te parkeren.

Alternatieven

De Adam concurreerde tijdens zijn productieperiode met de Opel Karl, die overigens ook niet meer in productie is en toch ook een heel ander soort auto is. In het compacte segment concurreert de Adam vooral met modellen als de Fiat 500, de Fiat 500C en de Mini, maar ook met de Ford Ka en de drieling Volkswagen Lupo, Seat Mii en Skoda Citigo.

FAQ

Is de Opel Adam Rocks ook geschikt voor offroad rijden?
Opel heeft de Adam Rocks alleen de uitstraling van een offroader gegeven. De onderrijbescherming en 1,5 centimeter meer bodemvrijheid suggereren terreinvaardigheid, maar het ontbreekt de Adam sowieso aan vierwielaandrijving.
Hoeveel kost een Opel Adam?
De Opel Adam kostte nieuw rond de 13.000 euro. Hij is zeer gewild als occasion; prijzen voor een tweedehands beginnen bij ongeveer 6.000 euro.
Is de Opel Adam er ook met dieselmotor?
Nee. Er is keuze uit maar liefst zeven benzinemotoren, van 1,0 en 1,4 liter cilinderinhoud met turbo en van 1,2 en 1,4 liter zónder turbo, waarvan de laatste er ook is in een versie die op LPG loopt.

Beoordelingen voor Opel Adam

51 Beoordelingen

4,6