Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-antara-front

Opel Antara

1 / 3
opel-antara-front
opel-antara-side
opel-antara-back

Sterke punten

  • ruime keuze aan motoren
  • populaire SUV-look
  • hoog rijcomfort

Zwakke punten

  • veel technische problemen
  • soms zeer dorstige motoren

Opel Antara : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Antara, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Antara: SUV met een betrouwbare motor

De Opel Antara moest vanaf 2007 de consument overtuigen met een doordacht totaalpakket en de populaire SUV-look. Door technische problemen nam het enthousiasme echter snel af en daalden de verkoopcijfers. Sinds 2013 is de wagen in Nederland niet meer verkrijgbaar als nieuwe auto. Lees meer

Interesse in een Opel Antara

Opel Antara occasions
Opel Antara dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • goede basisvoorzieningen en een hoog rijcomfort
  • goedkoop als tweedehands auto
  • benzine- en dieselmotoren met verschillende vermogens
  • diverse uitvoeringen die nog meer comfort bieden

Belangrijke gegevens

Motor

In de loop der jaren heeft Opel herhaaldelijk wijzigingen aangebracht in de beschikbare motorvarianten van de Opel Antara. Dat zien we bijvoorbeeld aan het wegvallen van de 3,2-liter V6-motor in 2010. De facelift betekende dus niet alleen een nieuw uiterlijk, maar ook nieuwe motoren, waaronder twee nieuwe diesels.

Deze waren zeer gewild, vooral bij klanten die de Opel Antara dagelijks wilden gebruiken. Beide versies hebben een cilinderinhoud van twee liter en zijn verkrijgbaar met 163 pk en 184 pk. Met een koppel van respectievelijk 350 en 400 Nm levert de SUV uitstekende prestaties. De krachtigere motor haalt bijvoorbeeld een topsnelheid van 191 km/u en heeft slechts 10,1 seconden nodig om te accelereren naar 100 km/u.

Ook de 2.4 Cosmo-motor van de Opel Antara werd grondig onder handen genomen in het kader van de facelift in 2010 en leverde nadien 167 pk in plaats van 140 pk. Het koppel bedraagt 217 Nm bij 4500 tpm. De prestaties zijn vergelijkbaar, met een topsnelheid van 190 km/u en een acceleratie naar 100 km/u in slechts 10,5 seconden.

De Opel Antara werd aanvankelijk geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak. Na verloop van tijd bood Opel bij de nieuwere motoren ook een optie met een automatische versnellingsbak. Hoewel het rijcomfort hierdoor aanzienlijk toenam, steeg ook het brandstofverbruik. De vierwielaandrijving met tractiecontrole, die tot eind 2008 standaard werd inbegrepen, is dit jaar vervangen door voorwielaandrijving.

Afmetingen

De Opel Antara bevindt zich duidelijk in het SUV-segment, niet alleen visueel, maar ook qua afmetingen. De wagen is net geen 4,6 meter lang, precies 1,85 meter breed en 1,76 meter hoog. Daardoor ziet hij er nogal log uit en is de wendbaarheid beperkt. De wielbasis bedraagt 2,7 meter.

Hoewel het interieur van de Opel Antara voldoende zit- en bagageruimte biedt voor het hele gezin, zou de ruimte aanzienlijk beter ingedeeld kunnen worden, zeker gezien de grote en zware carrosserie. In vergelijking met veel van zijn concurrenten is de Opel Antara hier in het nadeel. Er is slechts 402 liter laadvolume beschikbaar, en zelfs met een neergeklapte achterbank scoort deze auto met iets meer dan 1.391 liter ver onder vergelijkbare modellen van de concurrentie.

Met de juiste motor en een optionele trekhaak is de Opel Antara ook uitstekend geschikt als trekauto. Het maximale trekvermogen bedraagt 1.500 kg geremd of 750 kg ongeremd.

De volgende informatie betreft de Opel Antara 2.4 Cosmo:

Bouwjaar 2011 – 2013
Lengte, breedte, hoogte 4,6 m / 1,9 m / 1,8 m
Wielbasis 2,7 m
Inhoud bagageruimte 402 - 1.391 l
Onbeladen gewicht 1.745 kg
Toegestane maximum massa 2.278 kg
Cilinderinhoud 2.384 cm³
Koppel 217 Nm
Topsnelheid 175 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,0 s
Tankinhoud 65 l
Verbruik 9,3 l/100 km
CO²-uitstoot 218 g/km

Varianten

De Opel Antara wist klanten te overtuigen met uitstekende basisvoorzieningen. Hij bevat allerlei voorzieningen die bij de concurrentie aanzienlijk duurder zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, evenals airconditioning. Ook elektrische ramen op de eerste en tweede rij én een radio met cd-functie waren standaard aanwezig in de Opel Antara.

De Opel Antara was als nieuwe auto verkrijgbaar in de uitvoeringen Antara, Antara Edition Plus en Antara Cosmo. Dankzij het hoge comfort was vooral de Cosmo een uitstekende keuze voor veel klanten. Zowel de xenonverlichting, regensensor als de parkeerhulp dragen bij aan dit hoge comfort. Voor speciale voorzieningen, zoals een navigatiesysteem of een elektrisch schuifdak, zijn beschikbaar tegen een meerprijs.

Prijs

De prijzen van een nieuwe Opel Antara varieerden van middelhoog tot relatief duur. Voor de basisvariant rekende de voormalige Duitse autofabrikant een prijs van minstens 34.250 euro. Wanneer je dit echter vergelijkt met gelijkaardige modellen van andere fabrikanten, moet je rekening houden met de uitstekende basisvoorzieningen. Wie echter voor de duurste uitvoering, de krachtigste motor en enkele extra's koos, moest rekening houden met een prijs van meer dan 50.000 euro.

De Opel Antara is niet meer leverbaar als nieuwe auto, omdat de productie in Duitsland al in 2016 werd stopgezet en vervangen werd door de Opel Grandland. Gebruikte modellen zijn echter allesbehalve zeldzaam en zeer gewild door de gunstige prijzen. Goed onderhouden modellen met betrouwbare dieselmotoren vindt je al vanaf 5.000 euro. Aangezien veel wagens echter getroffen zijn door terugroepacties en technische problemen, is het raadzaam om eerst de wagen grondig te controleren. Ook dien je de onderhoudscertificaten te kunnen inzien, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Design

Exterieur

Het exterieur van de Opel Antara komt velen bekend voor, aangezien het gebaseerd werd op de Chevrolet Captiva. De Opel lijkt echter ronder en mist het stoere karakter van een SUV, althans op sommige plaatsen. Dit zien we vooral aan de achterkant. Sinds de facelift in 2010 draagt de voorzijde het huidige design van de autofabrikant. Een groot radiatorrooster, contrasterende accenten in kunststof en de verheven carrosserie vormen samen een aantrekkelijk geheel. Hoewel de Opel Antara verkrijgbaar was in allerlei kleuren, kozen de meeste klanten voor een effen grijs of zwart.

Interieur

Het interieur van de Opel Antara biedt geen verrassingen. Het dashboard is mooi afgewerkt en eenvoudig te bedienen. De Opel Antara is dankzij de comfortabele stoelen en de verhoogde zitpositie echter ook een goede keuze voor lange reizen. De wagen biedt voldoende comfort en veel ruimte op de voorste stoelen. De achterbank is echter nipt groot genoeg voor drie personen. De duurdere uitvoeringen zijn voorzien van elegante lederen stoelen.

opel-antara-interieur opel-antara-seats

Veiligheid

De Opel Antara maakt een goede indruk met een aantal handige voorzieningen die de veiligheid van alle inzittenden waarborgen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een remassistent, zij-, front- en hoofdairbags en ESP Plus met bocht- en remcontrole. De optionele xenonkoplampen verhogen de zichtbaarheid in het donker, en een hill-start assistent zorgt ervoor dat je veilig kunt wegrijden op hellingen. Dankzij zijn verheven carrosserie en hoge ledig gewicht is de Opel Antara ook een veilige wagen voor zowel het alledaagse gezinsleven als langere reizen.

Alternatieven

De Opel Grandland is niet alleen de opvolger van de Antara, maar is ook een goed alternatief. Bovendien is deze met een instapprijs van minder dan 25.000 euro niet alleen minder duur, maar biedt hij eveneens veel binnenruimte en vooral modernere voorzieningen.

Ook de Ford Kuga is een uitstekende keuze. Deze SUV is zeer betaalbaar, vooral tweedehands, met prijzen vanaf 5.000 euro. Tegelijkertijd is deze wagen zeer betrouwbaar en biedt hij een uitstekend rijcomfort.

FAQ

Welk model is de officiële opvolger van de Opel Antara?
In 2017 bracht de autofabrikant met de Opel Grandland officieel een opvolger op de markt. De trend verschuift hier nog meer in de richting van een elegante lifestyle-SUV.
Hoe betrouwbaar is de Opel Antara?
Veel modellen van de Opel Antara kampen met technische problemen. Ook motorstoringen kwamen in het begin vaak voor. Daarom moet je bij de aankoop van een tweedehands auto steeds nagaan of er regelmatig onderhoud werd uitgevoerd.

Beoordelingen voor Opel Antara

18 Beoordelingen

4,5