Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-omega-b-side

Opel Omega

1 / 2

Sterke punten

  • Eerlijke prijs
  • Goede uitrusting
  • Optimaal rijgedrag

Zwakke punten

  • De oudere modellen zijn zeer gevoelig voor roest
  • Minder vermogen dan modellen van de concurrentie
  • Zeer sober ingericht

Opel Omega : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Omega, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Omega: populaire middenklasser

Jarenlang waren de verschillende versies van de Opel Omega één van de populairste auto's in de hogere middenklasse. De wagens scoorden punten voor hun duurzame kwaliteit, eerlijke prijs en een uiterst fijn rijgedrag. Het model werd voor het eerst gelanceerd in 1986 als de opvolger van de Opel Rekord E. Een van de pluspunten van de Omega was de zeer uitgebreide standaarduitrusting. Lees meer

Interesse in een Opel Omega

Opel Omega occasions
Opel Omega dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Geschikt voor iedereen die een duurzame en betaalbare auto wil in plaats van een statussymbool.
  • Ideaal voor langeafstandsrijders die meer belang hechten aan kwaliteit dan aan het uiterlijk.
  • De perfecte auto voor gezinnen met een beperkt budget.
  • Ideaal voor mensen die vaak rijden, veel vervoeren en op zoek zijn naar een auto met een zeer lage aankoopprijs, alsook lage prijzen voor reserveonderdelen.

Belangrijke gegevens

Motorisatie

De opvolger van de Opel Rekord E werd tot dusver geproduceerd in vier verschillende uitvoeringslijnen en met verschillende motoren. Men kon de Opel Omega aankopen als stationwagen of als sedan. Bovendien kon men ook kiezen tussen diesel- of benzinemotoren, en tussen een handmatige of automatische versnellingsbak.

De Opel Omega A (1986-1994) werd in de loop der jaren geleverd met drie verschillende motoren. Klanten konden het model kopen met een viercilinder benzinemotor van 90 pk (1,8 liter cilinderinhoud) tot 125 pk (2,4 liter cilinderinhoud). De Opel Omega A was ook verkrijgbaar met zescilinder benzinemotoren van 150 pk en een cilinderinhoud van 2,6 liter. Voor de liefhebbers van dieselmotoren werd ook een 2,3-liter dieselvariant gelanceerd. Deze was verkrijgbaar met of zonder turbo. Het model met turbo leverde 101 pk, het model zonder leverde 73 pk.

De Opel Omega B (1994 - 2003) was eveneens verkrijgbaar met drie verschillende motoren: van een viercilinder benzinemotor met 115 pk en 2,0 liter cilinderinhoud tot 144 pk en 2,2 liter cilinderinhoud. Net als de Opel Omega A was ook het B-model verkrijgbaar met een zescilinder benzinemotor van 170 pk met een cilinderinhoud van 2,5 liter tot 218 pk met een cilinderinhoud van 3,2 liter. Opel bood de Omega B ook aan met een vier- en zescilinder turbodieselmotor van 100 pk (2,0 liter) tot 150 pk (2,5 liter).

Afmetingen

Er zijn dus ontzettend veel varianten van de Opel Omega die onderling sterk verschillen. De auto werd immers bijna 20 jaar lang geproduceerd en werd in die periode zeer vaak gewijzigd. De fabrikant bleef dan ook jarenlang proberen om aan de eisen van de klanten tegemoet te komen. De Opel Omega is echter altijd al een middelgrote auto geweest met een verbazingwekkend ruim interieur en bagageruimte. Als je vaak meerdere personen of grotere voorwerpen vervoert, is de Omega een uitstekende keuze.

Gegevens en afmetingen Opel Rekord Caravan 1.8 S LS
Bouwperiode 1984 - 1986
Lengte, breedte, hoogte 4,7 m x 1,7 m x 1,5 m
Wielbasis 2,7 m
Inhoud kofferruimte 880 - 1.640 l
Leeggewicht 1.150 kg
Toelaatbaar totaal gewicht 1.800 kg
Cilinderinhoud 1.796 cm³
Koppel 143 Nm
Topsnelheid 166 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 15 s
Tankinhoud 70 liter
Verbruik 8,8 l
CO2-uitstoot niet bekend

Varianten

Opel produceerde aanvankelijk de Omega A, die, zoals blijkt uit bovenstaand overzicht, leverbaar was met diverse motoren. Vanaf 1994 verscheen de opvolger van de populaire gezinsauto - de Opel Omega B. Deze was eveneens verkrijgbaar in diverse uitvoeringen; dit model werd ook verkocht als diesel, zodat het concern nog meer klanten kon bekoren.

De variant Irmscher werd gelanceerd als een speciaal model. Dit model bood aanzienlijk meer vermogen (van 197 pk - 272 pk) en kwam ook wat sportiever over dan zijn conventionele en ietwat conservatieve naamgenoot. Ook de Lotus maakt deel uit van de Omega-familie. Deze wagen levert maximaal 377 pk en tovert de gezinsauto om tot een echte sportwagen.

Prijs

De Omega van de eerste generatie kostte nieuw ongeveer 21.000 euro als stationwagen en iets minder dan 20.000 euro als sedan. In de vorige generatie kostten beide modellen ongeveer 31.000 euro.

Inmiddels zijn de modellen vanwege hun leeftijd natuurlijk veel goedkoper verkrijgbaar, al is het dan alleen als occasion: De laatste Omega rolde in 2003 van de band. Geïnteresseerden hier moeten rekenen op een bedrag tussen 1.400 en 30.000 euro, afhankelijk van de uitvoering en staat; zelfs binnen deze vrij ruime prijscategorie is bijna alles mogelijk.

Design

Exterieur

De Opel Omega is in de loop der jaren sterk veranderd - ook op visueel vlak: van een hoekige, bijna doosachtige auto tot een chique, bijna sportieve auto met ronde vormen, moderne technologieën en een smaakvol interieur. De Opel Omega was ook verkrijgbaar als chique sedan. De Omega was verkrijgbaar als vierdeurs notchback en als vijfdeurs stationwagen.

Interieur

In de loop der jaren veranderden niet alleen de technologie en het uiterlijk - ook het interieur werd voortdurend aangepast aan de groeiende behoeften van de klant. Hierdoor kon Opel de concurrentie bijbenen. Hoewel de Opel Omega A aanvankelijk vrij sober werd uitgerust, beschikten de nieuwere modellen standaard over veel voorzieningen waarvoor kopers bij andere fabrikanten extra moesten betalen. Afhankelijk van de uitvoering wordt de Omega geleverd met airconditioning, schuifdak, antidiefstalalarmsysteem, verstelbare stoelen, een in de hoogte verstelbaar stuurwiel, xenon koplampen, navigatiesysteem, een warmtewerende voorruit en vele andere voorzieningen die het comfort en het rijplezier maximaliseren.

Veiligheid

Nadat de gebrekkige veiligheidsvoorzieningen van de Opel Omega in vroege crashtests sterk werden bekritiseerd, pakte de fabrikant deze knelpunten gaandeweg aan. Bij de latere modellen lag de nadruk op de veiligheid van zowel de bestuurder als de passagier, ook bij een botsing met hogere snelheden. De passagierscel werd versterkt, airbags werden standaard voorzien en er werd dikker plaatstaal aangebracht aan de onderzijde en in de kreukelzones.

Alternatieven

Een bekend alternatief voor de Opel Omega was de Ford Escort. Deze bood ook veel bergruimte en lag qua prijs in dezelfde klasse. Ook de Audi A4 was een goed alternatief voor de Opel Omega, maar die kostte echter bijna twee keer zoveel. Indien men op zoek was naar een duurzame stationwagen, vormde de VW Passat ook een interessant alternatief; de aankoopprijs van deze wagen lag echter ook aanzienlijk hoger dan die van de Opel Omega, die overigens zeer betaalbaar was.

FAQ

Hoeveel kost de Opel Omega?
De prijzen voor een Opel Omega occasion variëren van 1.400 tot 30.000 euro - de prijs varieert al naargelang de uitrusting, de staat, het model en de leeftijd.
Hoeveel pk levert de Opel Omega?
Afhankelijk van de gekozen motor beschikt de Omega over 82 tot 377 pk.
Hoe lang werd de Opel Omega geproduceerd?
De Opel Omega werd geproduceerd van 1986 tot 2003, de volle 17 jaar. De Omega A rolde van de band tussen 1986 en 1993, zijn opvolger - de Opel Omega B - van 1994 tot 2003.
Welke modellen van de Opel Omega zijn er?
De Opel Omega A en de Opel Omega B - beide met bijna ontelbare motor- en uitrustingsvarianten. Er bestaan tevens speciale uitvoeringen van de Omega, zoals de Irmscher, een nogal sportieve variant, en de Lotus, een echte sportwagen met 377 pk.
Welke motoren had de Opel Omega?
Zowel de Opel Omega A als de Opel Omega B waren verkrijgbaar met een viercilinder benzinemotor en een zescilinder benzinemotor. De Opel Omega A was ook verkrijgbaar in een 2,3-liter dieselversie met of zonder turbo. Er waren ook varianten van de Opel Omega B met een vier- of zescilinder turbodieselmotor.

Beoordelingen voor Opel Omega

63 Beoordelingen

4,3

Meer informatie

Modellen