Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-banner-l-01.jpg

Stationwagons van Opel

Stationwagons van Opel

Wie in de markt is voor een Opel, zoekt vaak een betrouwbare, degelijke en veelzijdige auto voor niet te veel geld. En dat treft, want dit zijn de kernwaarden voor de nuchtere, no-nonsense personenauto’s van Opel. Ook de stationwagons die het Duitse automerk heeft geproduceerd. Lees meer

Highlights Opel stationwagons

  • Betrouwbaarheid: stationwagons van Opel staan bekend om hun betrouwbaarheid en degelijke prestaties, dankzij efficiënte motoren en robuuste techniek.

  • Toegankelijk en bereikbaar: ook de stationwagons van Opel onderscheiden zich in een toegankelijker marktsegment, waardoor de auto’s voor meer mensen bereikbaar worden. Je krijgt veel waar voor je geld.

  • Innovatieve technologie: Opel investeert in innovatieve ontwerpen en geavanceerde technologieën op het gebied van veiligheid, infotainmentsystemen en efficiënte aandrijflijnen.

Welke versies/modellen van Opel zijn als stationwagon leverbaar?

Modellen en uitvoeringen

Opel bouwde in 1952 zijn allereerste stationwagon: de Opel Olympia Caravan, een compacte stationwagen met een kenmerkend afgerond ontwerp, helemaal passend voor die tijd. Een praktische gezinsauto die als stationwagon extra ruimte bood aan passagiers én bagage, waardoor de auto een populaire keuze werd voor gezinnen.

Tot diep in de jaren negentig mikte Opel op auto’s voor rationele autokopers die betaalbare luxe en comfortwensen. Opel heeft nooit gemikt op de super-de-luxe topklasse. De Opel Record uit de jaren zeventig en tachtig, de Kadett Caravan en de Opel Vectra zijn goede voorbeelden van degelijke, no-nonsense en functionele automobielen voor een bescheiden budget.

Pas na de eeuwwisseling richtte het Duitse merk zich op stationwagons met onder meer sportieve aspiraties enverleidelijk design. Daarvan zijn de Opel Omega Stationwagon, Opel Astra Sports Tourer en Opel Insignia Sports Tourer goede voorbeelden. Deze auto’s zien we nog altijd in groten getale terug in het occasionaanbod.

Tegenwoordig bouwt Opel steeds meer crossovers en SUV’s. De traditionele stationwagon staat wereldwijd minder in de belangstelling, maar Opel houdt vooralsnog vast aan zijn goed scorende stationwagonvarianten van de Astra. Dat is dan ook momenteel de enige stationwagon die het Duitse merk nog nieuw levert. Daarom betrekken we in ons overzicht ook stationwagons die Opel in de afgelopen twee decennia op de markt gebracht heeft en nog altijd relatief goed verkrijgbaar zijn als occasion.

Opel Astra Stationwagon

De Opel Astra Sports Tourer blijft een belangrijke speler op de Nederlandse automarkt. Dit model heeft zich door de jaren heen bewezen als een betrouwbare, praktische auto met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Zelfs in de nieuwste generatie blijft het nuchtere karakter van de Astra behouden. Deze stationwagen heeft volwassen rijeigenschappen en een overvloed aan geavanceerde technologie. Tegenwoordig heeft de Astra Sports Tourer zelfs een robuust en stoer design.

Met diverse aandrijflijnen is er altijd wel een Astra Sports Tourer die past bij jouw wensen. Het motorenaanbod omvat zuinige benzinemotoren en moderne plug-in hybrides, waardoor diesels volgens Opel overbodig zijn geworden. De benzinevarianten zijn voorzien van een 1,2-liter driecilinder turbomotor, beschikbaar in vermogensvarianten van 81 kW (110 pk) en 96 kW (130 pk). De Astra GSe-modellen zijn niet alleen efficiënt, maar ook krachtig met 165 kW (225 pk) systeemvermogen.

Het interieur van de Opel Astra Sports Tourer weerspiegelt een modern en verfijnd design, vooral met het opvallende Opel Pure Panel dat het dashboard domineert met een 10-inch infotainmentscherm en instrumentenpaneel. Het minimalistische ontwerp wordt aangevuld met handige fysieke knoppen op de middenconsole voor essentiële functies zoals de airconditioning. Bovendien onderscheidt de Astra Sports Tourer zich met ergonomisch vormgegeven en AGR-gecertificeerde stoelen.

Opel Insignia Sports Tourer (2009-2022)

De Opel Insignia Sports Tourer, geproduceerd tussen 2009 en 2022, is een opvallende verschijning in het grotere stationwagensegment. Opel gaf deze sierlijke stationwagon een markant design en geavanceerde functies. De Insignia Sports Tourer getuigt van een uitgebalanceerde mix van stijl, comfort en prestaties, met behoud van het nuchtere Opel-DNA. Zeker voor een Opel maakt deze Insignia Sports Tourer indruk met zijn volwassen en tijdloze design, waardoor het een blikvanger is op de weg.

De Insignia Sports Tourer was leverbaar met een scala aan benzine- en dieselmotoren met vermogens van 85 kW (115 pk) tot 239 kW (325 pk). De benzinevarianten werden aangedreven door efficiënte turbomotoren, terwijl de dieselopties bekendstonden om hun trekkracht en brandstofefficiëntie. Zeldzaam, maar populair onder liefhebbers, zijn de snelle OPC-varianten met sterke V6 turbomotoren, vierwielaandrijving en sportieve accenten. Wie een stoere uitstraling wenst, kan ook kiezen voor de Country Tourer, met ruige accenten en offroad-looks.

Het interieur van de Insignia Sports Tourer biedt een hoogwaardige uitstraling met gebruik van kwaliteitsmaterialen en aandacht voor detail. Het dashboard is modern en ergonomisch ontworpen, met een focus op gebruiksgemak en toegankelijkheid. Er is voldoende laadruimte dankzij zijn stationwagonontwerp, waardoor hij ideaal blijkt voor gezinnen.

Opel Vectra Stationwagon (1996-2009)

De Opel Vectra Stationwagon was van 1996 tot 2009 in de showroom van Opel dé keuze voor wie een ruime en veelzijdige stationwagen zocht. Deze Vectra bood voor een bescheiden budget een uitstekende combinatie van comfort, veelzijdigheid en prestaties. Ook leverde Opel een breed motorenaanbod met efficiënte viercilinder benzinemotoren en krachtige turbodiesels.

De Opel Vectra Stationwagon bood verschillende uitrustingsniveaus, zoals de instapniveaus Comfort en Edition, evenals de luxere uitvoeringen Elegance en Executive. Afhankelijk van het modeljaar en de gekozen uitvoering waren er diverse functies leverbaar, waaronder airconditioning, elektrisch bedienbare ramen, centrale deurvergrendeling en veiligheidsvoorzieningen zoals ABS en airbags.

Met zijn ruime interieur en royale bagageruimte maakt de Vectra indruk. Het maakte de auto een ideale keuze voor nuchtere gezinnen en rationele autokopers die op zoek waren naar een praktische auto voor dagelijks gebruik. Kortom, de Opel Vectra Stationwagon was een betrouwbare en functionele stationwagen die gedurende zijn productiejaren ook in Nederland populair was bij een breed publiek.

Opel Signum (2003-2008)

De Opel Signum was tussen 2003 en 2008 een opmerkelijke en onderscheidende poging van Opel om een luxe stationwagen aan te bieden naast de populaire Vectra. De Signum was een vijfdeurs liftback, met een unieke opstelling van twee zitplaatsen op de achterbank en een opmerkelijke hoeveelheid ruimte en comfort.

Net als voor veel andere modellen bood Opel in de Signum de keuze uit een breed scala aan motoren, variërend van efficiënte viercilinder benzine- en dieselmotoren tot krachtigere V6-varianten. De benzinemotoren varieerden van 1,8-liter tot 3,2-liter V6-motoren met 90 kW (122 pk) tot 184 kW (250 pk). Aan de dieselkant waren er 2,0-liter en 3,0-liter V6-turbodiesels beschikbaar met 74 kW (100 pk) tot 135 kW (184 pk) vermogen en veel trekkracht.

Uniek voor de Signum is de FlexSpace-achterbankconfiguratie, waardoor je de twee achterstoelen individueel kunt instellen voor beenruimte of bagageruimte. Echter, ondanks zijn innovatieve ontwerp, werd de Signum niet zo goed ontvangen als gehoopt. Hij viel buiten de traditionele sedan- of stationwagencategorie en dit alles leidde tot een beperkte populariteit en vroegtijdig gestaakte verkoop. Dat maakt de Signum tot een zeldzame verschijning en relatief exclusieve occasion.

Wat kost een stationwagon van Opel?

Nieuwprijzen

Opel bouwt helaas nog maar één model als stationwagon: de Astra Sports Tourer. De versie met benzinemotor kost vanaf 33.499 euro. Totdat de volledig elektrische Astra Sports Tourer Electric op de markt komt – er is wel een elektrische Astra hatchback – zul je het moeten stellen met de plug-in hybride, die vanaf 41.999 in de prijslijst staat.

Voor de nieuwprijzen van andere modellen duiken we in de historie. Voor een nieuwe Insignia Sports Tourerbetaalde je bij lancering in 2009 nog zo’n 21.000 euro, maar die vanafprijzen liepen op tot 41.000 euro in 2022. De Opel Signum was er vanaf 30 tot 33 mille. In 1996 kon je nog bij Opel terecht voor een Vectra Stationwagonvanaf zo’n 19.000 euro; voor de laatste modelgeneratie Vectra betaalde je rond 2008 een bedrag van 26.000 euro voor de instapper tot 49 mille voor rijk aangeklede sportversies.

Prijzen voor stationwagons van Opel als occasion

Zelfs met een bescheiden budget kun je een Opel stationwagon in bezit krijgen. Op de occasionmarkt zijn voldoende exemplaren die voor prijzen vanaf 1000 euro te koop staan. Reken in dat geval wel op een oudere Opel Astra of Vectra met hoge kilometerstand, achterstallig onderhoud en zichtbare gebruikssporen. Voor een beetje frisse Astra stationwagon als occasion betaal je al snel 3 tot 6 mille.

Voor de grotere Vectra of Insignia zul je iets dieper in de buidel moeten tasten. Zoek je een gebruikte Vectra, dan zijn er exemplaren van 2 tot 5 mille. Dat aanbod slinkt echter snel, dus wacht niet te lang. Van de Insignia zijn er volop Sports Tourers beschikbaar op de occasionmarkt. Prijzen beginnen bij zo’n 4.000 euro. Een gemiddelde nette occasion met bescheiden kilometerstand en prettige opties is verkrijgbaar voor zo’n 8 tot 12 mille. Voor de meest recente exemplaren met uitgebreide uitrusting betaal je ongeveer 25 tot 30 mille.

Conclusie

Ook al heeft Opel zijn modellengamma verschoven naar SUV’s en crossovers, toch houdt de Duitse fabrikant een naam hoog op het gebied van consistent sterke, robuuste en betaalbare stationwagons. Alleen de Opel Astra Sports Tourer is nog nieuw verkrijgbaar; de Insignia Sports Tourer, Vectra en Signum verdwijnen langzaam maar zeker uit beeld. Dat is jammer, want de huidige Astra Sports Tourer is een compacte, veelzijdige en moderne auto met efficiënte motoren en geavanceerde technologie. Dat is en blijft nog altijd een aantrekkelijk aanbod voor gezinnen.

FAQ

Wat kost een Opel stationwagon?
Zelfs met een bescheiden budget kun je een Opel stationwagon in bezit krijgen. Op de occasionmarkt zijn voldoende exemplaren die voor prijzen vanaf 1.000 euro te koop staan. Het aanbod aan Insignia Sports Tourers op de occasionmarkt is groter. Prijzen beginnen bij zo’n 4.000 euro en lopen op tot zo’n 30.000 euro voor een nieuw model met lage kilometerstand.
Wat zijn de nadelen van een stationwagon van Opel?
Opel stationwagens hadden lange tijd een wat verouderd design, dat sommigen als conservatief omschrijven. Ten tweede kunnen de achterste rijen stoelen enigszins krap zijn voor volwassenen, waardoor het comfort op lange ritten beperkt is. Verder blinken de wat oudere modellen niet uit met dynamisch rijgedrag of sportief stuurgevoel.
Is een stationwagon van Opel populair?
De populariteit van een Opel stationwagen was lange tijd heel hoog, vooral in Nederland. Over het algemeen hebben Opel stationwagens een solide positie op de Europese markt, waar stationwagens traditioneel populair zijn. Modellen zoals de Opel Astra Sports Tourer en Insignia Sports Tourer waren altijd populair vanwege hun combinatie van ruimte, praktisch gebruik, efficiënte motoren en concurrerende prijzen. Sinds de opkomst van SUV’s zijn stationwagens minder in trek en dat merkt ook Opel.