Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
volvo-v50-front

Volvo V50

1 / 3
volvo-v50-front
volvo-v50-side
volvo-v50-back

Sterke punten

  • Perfect voor reizen dankzij de grote bagageruimte
  • Veilige familieauto
  • Comfortabel onderstel

Zwakke punten

  • Inmiddels een ouder model
  • Geen hoge instap
  • Stationwagens niet meer in de mode

Volvo V50 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volvo V50, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Volvo V50: Praktische Zweedse stationwagen

De V50 is een stationwagen van het Zweedse merk Volvo. Hij rolde in 2004 voor het eerst van de band. In 2012 ging het model uit productie. Het model is er ook als sedan: de Volvo S40. De productie vond plaats in de Belgische Volvofabriek in Gent, maar ook in Zuid-Afrika en Maleisië. Lees meer

Interesse in een Volvo V50

Volvo V50 occasions
Volvo V50 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Veilige familieauto
  • Ruim interieur
  • Prettig onderstel
  • Fijne vakantieauto

Technische gegevens

Motorisatie

De praktische Volvo V50 is leverbaar met een ruime keuze aan benzine- en dieselmotoren. De V50 heeft vermogens tussen 73 kW (100 pk) en 169 kW (230 pk). Opvallend is de variant Flexifuel, de 2.0F. Hij kan naast benzine ook op Bio-Ethanol E85 rijden. Deze motor levert tot 106 kW (145 pk) en heeft volgens de fabrikant een verbruik van slechts 7,7 liter per 100 kilometer.

De Volvo V50 deelt veel onderdelen met de Ford Focus. Volvo was destijds namelijk in handen van de Amerikaanse autobouwer Ford. Zo staan beide auto’s op het Ford C1-platform. De viercilinder motoren zijn ook grotendeels identiek aan die in de Ford Focus en Mazda 3. Alleen de vijfcilinder-motoren zijn van Volvo. Alle dieselmotoren hebben een turbo en sinds december 2005 dieselroetfilters. De meeste modellen zijn uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak met vijf versnellingen. De dieselmodellen, met uitzondering van de kleinste motor (1.6 D), hebben een handgeschakelde versnellingsbak met zes versnellingen. De modellen hebben standaard voorwielaandrijving. Alleen het topmodel – de T5 - is optioneel met vierwielaandrijving.

Afhankelijk van de motor ligt de topsnelheid tussen 185 km/u voor het minst krachtige benzinemodel en 235 km/uvoor de uitvoering met turbomotor. Het trekvermogen (geremd) ligt tussen 1.200 kg en 1.500 kg, afhankelijk van de motor. De inhoud van de brandstoftank bedraagt 55 liter voor viercilinder motoren en 62 liter voor vijfcilinder motoren. Dit geeft een bereik van ongeveer 700 tot 900 km.

Afmetingen

De Volvo V50 is een compact model, maar toch valt de bagageruimte niet tegen. Er is 417 liter beschikbaar voor spulletjes. Met de achterbank neergeklapt groeit het volume tot 1.307 liter. Voor een model met deze afmetingen is dit een bovengemiddeld laadvolume, dat niet alleen volstaat voor alledaags gebruik, maar ook voor langere ritten met het hele gezin. De krachtige versies mogen daarnaast tot 1.500 kilo geremd trekken.

Behalve met het grote laadvolume overtuigt de compacte estate ook met met een ruim bemeten tweede zitrij, ergonomische en comfortabele stoelen en veel hoofd- en beenruimte. De Volvo V50 is daarom de ideale reisgezel, ook voor lange reizen.

De belangrijkste specificaties op een rij

Volvo V50
Marktintroductie 2004
Lengte x breedte x hoogte 4,52 m x 1,77 m x 1,46 m
Wielbasis 2,64 m
Inhoud bagageruimte 417 – 1.307 l
Ledig gewicht 1.228 – 1.552 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.850 – 2.000 kg
Cilinderinhoud 1.560 – 2.521 cm³
Vermogen 73 kW (100 pk) – 169 kW (230 pk)
Koppel 150 – 400 Nm
Topsnelheid 185 – 240 km/h
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,3 – 12,0 s
Tankinhoud 55 – 62 l
Verbruik 4,9 – 9,7 l/100 km
CO₂-uitstoot 129 – 229 g/km

Varianten

Er zijn verschillende varianten van de Volvo V50 op de markt verschenen. In 2007 kreeg het model een facelift. De sedanversie van de V50 werd door Volvo aangeboden onder de modelnaam S40.

Naast de standaarduitvoering zijn er vier uitrustingsniveau’s:

  • Kinetic: (o.a. met leder bekleed stuurwiel en lederen details in het interieur),
  • Sport: (inclusief een strakkere wielophanging en speciale aluminium afwerking in het interieur),
  • Momentum: (inclusief lichtmetalen velgen, boordcomputer en cruisecontrol) en
  • Summum: (topuitrusting, inclusief met leder beklede stoelen en bi-xenon koplampen).

Centrale vergrendeling met afstandsbediening is standaard, het keyless start/vergrendelingssysteem "Keyless Drive" is optioneel. De met leder beklede stoelen zijn inbegrepen in de top-of-the-range "Summum" trim en kunnen worden toegevoegd aan alle andere varianten.

In het voorjaar van 2010 werd de bijzonder zuinige DRIVe-versie gelanceerd. Met een 1,6-liter dieselmotor van 80 kW (109 pk), een automatisch start-stopsysteem en andere zaken om het verbruik te beperken, haalt het model een brandstofverbruik van 3,9 liter per 100 kilometer gemiddeld en een CO2-uitstoot van 104 g/km.

Prijzen

Bij de introductie in 2004 lag de nieuwprijs voor de Volvo V50 tussen 26.065 en 36.915 euro, afhankelijk van de motorvariant. De 88 kW (120 pk) sterke V50 1.8 had het laagste prijskaartje. Voor de 2.4-versie met 103 kW (140 pk) vroeg Volvo 28.615 euro. De 2.4i met 125 kW (170 pk) was er vanaf 30.640 euro. De dieselvariant (2.0D) met 100 kW (136 pk) had je vanaf 30.615. Het hoogste prijskaartje – 36.915 – kreeg de 161 kW (220 pk) sterke T5.

Op de markt voor occasions is hij al verkrijgbaar vanaf duizend euro. Reken dan op een vroeg model met een hoge kilometerstand. Voor 10.000 tot 15.000 euro heb je een later model met minder kilometers en een rijkere aankleding. De prijs is uiteraard afhankelijk van de kilometerstand, de staat en de uitrusting van de betreffende occasion Volvo V50.

Design

Buitenkant

De compacte stationwagon herken je aan Volvo's typische designtaal. Dankzij de zacht afgeronde en sportieve body lijkt hij minder omvangrijk dan de grotere modellen van deze fabrikant. In 2007 werd het ontwerp subtiel herzien. Met name de bumpers werden licht gewijzigd. Ook de achterlichten kregen een facelift. De grille werd daarnaast wat hoger en de stootstrips op de bumper werden verwijderd. De motor en de rest van de techniek zijn bij deze modelupdate onaangeroerd gebleven. Lichtmetalen velgen maakten deel uit van de uitrustingspakketten "Sport", "Momentum" en "Summum". De standaardversie had stalen velgen.

Binnenkant

Het meest opvallende designelement in het interieur is de zwevende middenconsole, die het interieur een luchtige uitstraling geeft. De console valt met name op door de gedimde verlichting van het opbergvak daarachter en de verschillende oppervlaktematerialen. Het interieur straalt jaren later nog steeds een moderne sfeer uit, niet in het minst door de vele lichtpunten die de verschillende delen van het interieur rustgevend verlichten. De achterbank kan geheel of gedeeltelijk worden neergeklapt in een verhouding van een derde tot tweederde om een grotere bagageruimte te verkrijgen. De rugleuning van de passagiersstoel is ook neerklapbaar, voor een immense laadlengte. De automatische airconditioning is standaard aanwezig op alle modellen.

Veiligheid

De bescherming van de passagiers was een topprioriteit bij het ontwerp van de carrosserie. Volvo hanteerde daarom dezelfde veiligheidsnormen als voor de grotere Volvo V70. De carrosserie heeft een flinke kreukelzone en een breed scala aan passieve beschermingselementen. Het model behaalde daardoor moeiteloos vijf sterren in de crashtest van Euro NCAP. Zoals typisch is voor dit merk, is de standaard veiligheidsuitrusting voorbeeldig. Deze omvat:

  • Tweetraps voor-airbags
  • Zij- en hoofd-schouder airbags
  • Beschermingssysteem tegen zijdelingse botsingen en whiplash
  • Gordelkrachtbegrenzers voor
  • Gordelspanners op de voorste en achterste zitplaatsen (alleen buitenste zitplaatsen)
  • DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) elektronische rijstabilisator

Alternatieven

De Opel Astra Caravan en de Golf Variant zijn de belangrijkste concurrenten van de Volvo V50 in het segment van de middelgrote stationwagen. Beide modellen zijn ruimtewonderen en bieden ondanks hun compacte ontwerp veel bagageruimte. De BMW 320 Touring is ook een goede optie als alternatief op de V50. Als het een Volvo moet zijn, maar niet noodzakelijk een stationwagen, komt de sedanversie S40 in aanmerking. Het grotere alternatief van dezelfde fabrikant is de Volvo V70. Hij biedt vergelijkbare veiligheidsnormen, maar nog meer laadvolume en ruimte.

FAQ

Wat is het brandstofverbruik van de Volvo V50?
Volgens de specificaties van de fabrikant en ervaringsberichten op online forums ligt het brandstofverbruik in de praktijk tussen 4,9 en 9,7 liter per 100 kilometer, afhankelijk van de motor.
Hoe groot is de bagageruimte van de Volvo V50?
De bagageruimte bedraagt 417 liter. Met de achterbank neergeklapt neemt het laadvolume toe tot 1.307 liter.
Waar werd de Volvo V50 gebouwd?
De productie vond plaats bij de Belgische Volvofabriek in Gent: Volvo Car Gent. Daarnaast rolde de auto ook van de band in Maleisië en in Zuid-Afrika.

Beoordelingen voor Volvo V50

34 Beoordelingen

4,4

Meer informatie

Meer links