Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
vw-lupo-gti-front

Volkswagen Lupo

1 / 3
vw-lupo-gti-front
vw-lupo-gti-side
vw-lupo-gti-back

Sterke punten

  • Ruime motorenkeuze
  • Sympathieke uitstraling
  • Kwaliteit

Zwakke punten

  • Weinig bagageruimte
  • Was nieuw een prijzig autootje
  • Jongste exemplaren bijna 25 jaar oud

Volkswagen Lupo : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen Lupo, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Volkswagen Lupo: naar wens praktisch, zuinig en sportief

De Lupo is van 1998 tot in 2005 het kleinste model van Volkswagen. Hij is er met benzine- en dieselmotoren. De Volkswagen Lupo 3L is héél zuinig met een officieel verbruikscijfer van minder dan 3 l/100 km. Het andere uiterste is de sportieve Lupo 1.6 16V GTI. De Lupo is er alleen met drie deuren. Lees meer

Interesse in een Volkswagen Lupo

Volkswagen Lupo occasions
Volkswagen Lupo dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Lupo heeft een origineel, strak design, met guitige ronde koplampen en de vrijwel verticale achterzijde
  • Volkswagen voorzag de Lupo 3L van geavanceerde techniek
  • Ook in het interieur paste Volkswagen hoogstaande materialen en onderdelen van grotere modellen

Technische gegevens

Motorisatie

De Volkswagen Lupo biedt keuze uit tien motorvarianten: zeven viercilinder benzinemotoren en drie dieselaggregaten.

De basismotor is de 1.0, die in eerste instantie een cilinderinhoud van 997 cm3 heeft, maar vanaf mei 2000 herzien is en 999 cm3 inhoud heeft. Beide leveren 37 kW (50 pk), maar de nieuwere éénliter heeft met 86 Nm twee Newtonmeter meer trekkracht, accelereert ietsje sneller en is ietsje zuiniger. Maar de prestaties ontlopen elkaar eigenlijk niets.

Verder is er de 1.390 cm3 grote 1.4, met 44, 55 en 75 kW (60, 75 en 100 pk), waarvan de middelste ook geleverd is met een viertrapstransmissie, terwijl de Lupo standaard is voorzien van een handmatig te bedienen vijfversnellingsbak. In 2000 verschijnt de 1.4 FSI, met directe brandstofinjectie en een halfautomatische vijftrapstransmissie. Het vermogen van de FSI is 77 kW (105 pk).

De zevende benzinevariant is de 1.6 16V GTI, die 92 kW (125 pk) vermogen levert en een topsnelheid heeft van 205 km/u. Deze Lupo spurt met zijn zesversnellingsbak in 8,2 seconden van 0 naar 100 km/u.

De keuze bij de diesels is beperkter. Als eerste is er de 1.2 TDI, beter bekend als de Lupo 3L en voorzien van een halfautomatische Tiptronic-vijfbak. Die heeft een 1.191 cm3 driecilinder turbodieselmotortje (45 kW (61 pk)) met een gemiddeld verbruik van (zelfs net nog ónder) 3,0 l/100 km – een technisch hoogstandje destijds.

Verder is er de driecilinder 1.4 TDI met 55 kW (75 pk) en de viercilinder 1.7 SDI met … 44 kW (60 pk) – die heeft dan ook geen turbo. De 1.7 SDI is met 4,4 l/100 km zuinig, maar ook behoorlijk traag: hij heeft 16,8 seconden nodig om vanuit stilstand de 100 km/u te bereiken.

Afmetingen

Aangezien de Golf en Polo steeds groter waren gegroeid, ontstond in het gamma van Volkswagen ruimte voor een nieuw kleinste model, de Lupo. Die is 3,53 meter lang, 1,64 meter breed en 1,46 meter hoog. Ideaal voor het stadsverkeer, maar wel met beperkte binnenruimte. De bagageruimte bedraagt met de achterbank in de normale positie slechts 130 liter en met de achterbank neergeklapt nóg maar 830 liter.

De belangrijkste specificaties op een rij

Volkswagen Lupo
Marktintroductie 1998
Lengte x breedte x hoogte 3,53 x 1,64 x 1,46 m
Wielbasis 2,32 m
Inhoud bagageruimte 130-830 l
Ledig gewicht 856-975 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.320-1.450 kg
Cilinderinhoud 997-1.716 cm3
Vermogen 37-92 kW (50-125 pk)
Koppel 84-195 Nm
Topsnelheid 152-205 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,2-17,7sec
Tankinhoud 34 l
Verbruik 3,0-7,3 l/100 km
CO₂-uitstoot 81-175 g/km

Varianten

Behalve de motorvarianten is de Volkswagen Lupo er ook in diverse uitvoeringen: de naamloze basisuitvoering, de Trendline, Sportline en Comfortline zijn de vaste uitvoeringen in oplopende volgorde van uitrusting. De 1.6 16V GTI was er maar in één sportieve uitrusting, alleen in combinatie met de 1,6-litermotor. De GTI is voorzien van een centraal geplaatste dubbele uitlaat, speciale zesspaaks sportwielen en een handmatig te bedienen zesversnellingsbak.

Behalve de GTI was ook de Lupo 3L een speciale variant – als enige uitgerust met de kleine en zeer zuinige 1,2-liter turbodieselmotor. Om het verbruik zo laag mogelijk te houden, is deze versie voorzien van diverse lichtgewicht aluminium en magnesium onderdelen, zoals de motorkap, de portieren en kofferklep, speciale wielen en de wielophanging. De Tiptronic-transmissie heeft op zuinigheid gerichte overbrengingsverhoudingen en de aandrijflijn omvat ook een start-/stopsysteem. De banden van de Lupo 3L hebben een extra lage rolweerstand. Ten slotte is ook de stroomlijn aangepakt, wat je kunt zien aan onder meer de aerodynamisch gevormde voorbumper en grille.

Prijzen

De nieuwprijzen van de Volkswagen Lupo beginnen in 1998 omgerekend bij een kleine 11.000 euro, oplopend tot 23.000 euro voor de sportieve GTI. De Lupo 3L kostte nieuw ongeveer 18.500 euro.

Tegenwoordig heb je al een occasion van de Volkswagen Lupo voor minder dan 500 euro, maar of je dat moet willen … Het zijn inmiddels oude auto’s – minimaal rond de twintig jaar – dus met veel kilometers. Voor 1.000 tot 1.500 euro vind je misschien een 3L, maar hoe dan ook kost een Lupo niet snel meer dan zo’n 4.500 euro.

Design

Buitenkant

De Volkswagen Lupo heeft een vriendelijke, guitige uitstraling, met zijn goeiige ronde koplampen naast een grille als een Cars-autootje en een speels gewelfde motorkap. Ook de andere verlichtingselementen in het front zijn rond van vorm, maar een stuk kleiner, zodat het VW-logo nadrukkelijk in het oog springt. Verder is de carrosserie van de kleine Volkswagen bijzonder eenvoudig vormgegeven – wat de Lupo eigenlijk een tijdloos model maakt. De bijna verticale achterklep sluit tussen de grote achterlichtunits op de achterbumper aan en is vrijwel profielloos.

Binnenkant

Voor de Lupo heeft Volkswagen rijkelijk gewinkeld in het onderdelenmagazijn van de grotere modellen in zijn gamma. Het zit vol herkenbare onderdelen van andere modellen, maar – of juist dus – is het interieur van goede kwaliteit. Volkswagen heeft de Lupo wel zijn eigen sfeertje aan boord gegeven doordat het de stoelbekleding heeft voorzien van vrolijke patronen.

Veiligheid

De kleine Volkswagen Lupo is in 2000 aan de crashtests van Euro NCAP onderworpen. De onafhankelijke verkeersveiligheidsorganisatie beloonde de Lupo met vier sterren. Dat was mede omdat de kleine rakker standaard is uitgerust met ABS, gordelspanners en airbags voor bestuurder en passagier. Extra airbags en stabiliteitscontrole waren opties, dus de maximale vijf sterren zijn buiten het bereik van de Lupo gebleven. Een kanttekening: Euro NCAP testte de Lupo bijna een kwart eeuw geleden; door de jaren heen zijn de eisen strenger en zijn ook de testmethodes veranderd.

Alternatieven

De Volkswagen Lupo is het tweelingbroertje van de Seat Arosa, maar die is er niet in uitvoeringen die vergelijkbaar zijn met de Lupo 3L of de GTI. Mogelijke alternatieven uit eigen huis zijn de Polo GTI en de Polo. Andere alternatieven zijn de Peugeot 106 – waarvan ook een GTi-versie is – en de Suzuki Swift, de Opel Agila en de Fiat Panda.

FAQ

Hoeveel exemplaren van de Volkswagen Lupo zijn er verkocht?
Volkswagen heeft bijna een half miljoen exemplaren van de Lupo geproduceerd. 17.579 daarvan zijn in Nederland geregistreerd, de meeste in 1999.
Is de Volkswagen Lupo er ook als vijfdeurs?
Nee, de kleine Lupo is een stadsautootje en Volkswagen heeft hem uitsluitend als driedeursmodel – met twee portieren en een grote achterklep – geproduceerd. Als je meer ruimte en meer deuren nodig hebt, kun je bij Volkswagen bij de Polo terecht, of anders moet je bij andere merken kijken.
Hoe zuinig is de 1.2 TDI in de Volkswagen Lupo 3L?
Volkswagen zette op de kont van deze versie nadrukkelijk de cijfer-lettercombinatie ‘3L’, omdat de Polo als eerste auto in theorie minder dan 3 liter per 100 kilometer verbruikt. Als je héél economisch zou rijden, is misschien zelfs 2,8 l/100 km haalbaar zijn.

Beoordelingen voor Volkswagen Lupo

151 Beoordelingen

4,3