Een bulldozer voor het echte verzet en zware werk

Een bulldozer wordt met name gebruikt in de wegenbouw voor het verplaatsen van grond en om terrein te egaliseren. Op deze werkplaatsen is de ondergrond onverhard en ongelijk. Bouwmachines moeten dan zo zijn uitgerust, dat ze ondanks deze moeilijke ondergrond stabiel zijn tijdens hun werkzaamheden. Daarom heeft een bulldozer rupsbanden. Het gewicht van de machine wordt dan verdeeld waardoor de bulldozer goed grip heeft en zich kan verplaatsen zonder weg te zakken. Meestal is over de volle breedte aan de voorkant een soort schep bevestigd voor het verplaatsen van grond, hoewel dit soms ook juist aan de achterkant zit. Een bulldozer is eigenlijk vergelijkbaar met een grote tractor, maar dan op rupsbanden.

De bulldozer vindt zijn weg op iedere bouwplaats

Niet allen in de wegenbouw wordt gebruik gemaakt van bulldozers voor grondverzet. Ook voor het uitgraven van rivieren en kanalen en voor werkzaamheden aan dijken is de inzet van een bulldozer handig. In de bouw wordt vaak een aangepaste bulldozer gebruikt: de shovel. Dit is een bulldozer die voorzien is van een voorkant waarmee niet alleen grond verplaatst kan worden, maar ook spullen opgetild kunnen worden. Dit is handig voor het verplaatsen van bouwmaterialen. Overigens zijn er zowel shovels op rupsbanden als op gewone wielen.

Verschillende internationale merken hebben de bulldozer in hun assortiment

Verschillende fabrikanten van bouwmachines brengen een model bulldozer op de markt met diverse eigenschappen. Zo produceren bijv. Hanomag, Caterpillar, Liebherr, Komatsu en Zettelmeyer bulldozers in verschillende gewichtsklassen. Deze gewichtsklassen variëren van 7 tot 40 ton, afhankelijk van de werkzaamheden waarvoor de bulldozer uiteindelijk zal worden ingezet. De meeste modellen bulldozer zijn gericht op grondverzet of egalisatiewerkzaamheden en daarom uitgerust met standaard hulpstukken. Er zijn ook uitvoeringen voor speciale werkzaamheden zoals bijv. de bulldozer van Kässbohrer, die geschikt is voor sneeuwruimen. Over het algemeen worden bulldozers aangedreven door dieselmotoren die tussen de 86 en 280 pk leveren.
Naar boven