De lader of shovel

De lader is een machine die in de bouw wordt gebruikt en ook wel shovel wordt genoemd. Bij de bouw van wegen en het aanleggen van tuinen worden laders ingezet om zand of grond naar een andere locatie te brengen. Het maakt bij zijn verplaatsactiviteiten een soort scheppende, licht duwende beweging. Als de lader met de aarde in zijn bak afstanden moet overbruggen, tilt het zijn laadbak wat meer omhoog, waardoor het zand niet op de grond valt. In uitzonderlijke gevallen wordt de lader ook wel voor sloopwerkzaamheden gebruikt. De meeste laders functioneren door middel van een knikbesturing, die het bouwwerktuig een enorme wendbaarheid geeft. Er zijn laders die rond de 1200 kilo wegen, maar ook veel grotere exemplaren die de 190.000 kilo halen.

De diverse laadbakken

Aan de lader kunnen meerdere soorten bakken worden bevestigd. De grondbak is de meest voorkomende variant, maar ook kunnen er andere bakken aan het bouwwerktuig gemonteerd worden zoals de baggerbak en de puinbak. Als een bouwproject verlangt dat de te verplaatsen aarde naar een hoog punt wordt getild, dan wordt er vaak een verlenggiek op de lader gemonteerd. Hierdoor kan de shovel ook worden ingezet op werkplekken waar een grote hoogte bereikt moet worden, wat door zijn wendbaarheid alleen nog maar eenvoudiger gemaakt wordt.

Brede inzetbaarheid van de lader

Laders zijn veelzijdige machines, die op tal van terreinen kunnen worden gebruikt. In de meeste gevallen wordt de shovel of lader ingezet bij de grond-, weg- en waterbouw. Bovendien is het bouwwerktuig bij het bewerken van grote tuinen een handige hulp. Daarnaast worden er geregeld laders ingezet in de agrarische sector. Door ze bijvoorbeeld te combineren met een mestvork, kunnen ze voor heel andere werkzaamheden worden benut. De lader is kortom een multifunctionele machine, die de gebruiker in combinatie met vele andere werktuigen kan gebruiken. Een van de functies van het bouwwerktuig is bijvoorbeeld tegenwoordig dan ook hulp bieden bij het maken van straten, een karwei dat mechanisch gebeurt. Enkele fabrikanten die laders op de markt brengen zijn Weidemann en Werklust.
Naar boven