De touringcar is een luxe uitvoering van een standaard bus

De touringcar is een luxe variant op de standaard bussen die in het openbaar vervoer rijden. Touringcars worden veel ingezet voor groepsreizen naar vakantiebestemmingen, als goedkoper alternatief voor vliegen. Maar ook voor uitjes van scholen en bedrijven worden touringcars veel ingezet. Omdat passagiers van een touringcar doorgaans veel langer in dit vervoersmiddel zitten dan in een doorsnee bus, bevatten touringcars het nodige extra comfort om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Pluspunten van een touringcar zijn extra beenruimte, de aanwezigheid van een toilet en eventueel een minibar met koelkast en koffiezetapparaat. Dikwijls behoort het bekijken van films ook tot de mogelijkheden. Touringcars hebben wel iets weg van een dubbeldeksbus, maar het onderste compartiment is doorgaans deels of helemaal gereserveerd voor bagage.

De touringcar wordt geleverd in vier klassen

De touringcar wordt in tal van uitvoeringen geproduceerd, waarbij de mate van luxe en comfort sterk uiteenloopt. De bussen worden ingedeeld in vier verschillende klassen, te weten Tourist class, Comfort class, Royal class en V.I.P. class. Touringcars met de kwalificatie Tourist class en Comfort class verschillen niet veel van elkaar. Beide varianten beschikken over de standaardkwaliteiten van een touringcar, plus extra's als een toilet, koelkast, koffiezetapparaat en airconditioning. Touringcars in de Royal class hebben dezelfde eigenschappen als de eerste twee categorieën, maar met veel meer zit- en beenruimte. De V.I.P. class tot slot wordt alleen aan zeer luxe touringcars toegewezen. Die beschikken over zeer comfortabele fauteuils met tafels, communicatieapparatuur, een ruimte voor persoonlijke verzorging en een keuken.

De touringcar wordt door vele automerken gefabriceerd

Veel producenten van auto’s en bussen fabriceren ook touringcars. Bekende voorbeelden hiervan zijn Mercedes-Benz, Renault, Volkswagen, DAF, Volvo, Setra, Toyota, MAN en Neoplan. Al deze merken onderscheiden zich met specifieke eigenschappen, zoals het aantal zitplaatsen, het vermogen, het soort brandstof en handgeschakeld of automaat. De talrijke vervoersmaatschappijen beschikken doorgaans over hun eigen wagenpark van touringcars. Vaak wordt een touringcar van een specifieke maatschappij opvallend beplakt met reclame-uitingen, wat de bussen zeer herkenbaar maakt.
Naar boven