Achter veel bouwprojecten gaat de kracht van Caterpillar schuil

De onmisbare gele bouwwerktuigen van Caterpillar

Bij veel grotere weg-, water- en mijnbouwprojecten zijn de bekende gele machines van Caterpillar aan het werk. Dit Amerikaanse bedrijf, dat ook wel bekend staat onder de afkorting CAT, produceert zware, vaak mobiele bouwwerktuigen zoals bulldozers, walsen en shovels. Daarnaast bouwt Caterpillar aggregaten: generatoren die met behulp van een dieselmotor elektriciteit opwekken. CAT is naar eigen zeggen de grootste fabrikant ter wereld van (mijn)bouwmachines, gasturbines en dieselmotoren. Sinds 1927 is Pon Power BV de dealer van motoren en generatoren van Caterpillar in Nederland. Onder de naam Mitsubishi Caterpillar Forklifts produceren Caterpillar en Mitsubishi in Nederland samen heftrucks tot 5,5 ton.

Caterpillar bouwt snel een solide reputatie op

Industrieel ontwerper Benjamin Holt van de Holt Manufacturing Company in Californië bedenkt in 1904 het prototype van de revolutionaire rupsband. In 1925 gaat Holts bedrijf samen met de C.L. Best Gas Traction Company verder onder de naam Caterpillar. Het bedrijf verruilt de gedateerde stoommachines voor krachtige dieselmotoren en vergaart tijdens de Tweede Wereldoorlog veel bekendheid door de aanleg van vliegvelden op diverse eilanden in de Stille Oceaan. Door de overzeese export van haar robuuste machines groeit CAT in de daaropvolgende jaren uit tot een multinational. Het bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan tal van beroemde bouwprojecten, zoals de Kanaaltunnel en de Hoover Dam in de rivier de Colorado. Ook heeft Caterpillar een gedenkwaardige bijdrage geleverd aan het neerhalen van de Berlijnse Muur in 1989.

Het uitgebreide assortiment van Caterpillar

CAT levert vandaag de dag circa 400 producten. Het bedrijf staat bekend om haar grote hoeveelheid bulldozers, in allerlei soorten en maten. De bulldozers uit de D-serie lopen van D2 (klein) t/m D11 (groot). Daarnaast is Caterpillar een belangrijke producent van vrachtwagens, waarvan de grootste uitvoeringen tot honderden tonnen aan lading kunnen vervoeren. Zo heeft de 797B een vermogen van 3370 pk en een laadruimte die 380 ton kan herbergen. Verder levert Caterpillar middelgrote shovels, zoals de 938G9 en de 980H. Voorbeelden van grote uitvoeringen van shovels zijn de 992G en de 994H. De rupsbanden die oprichter Benjamin Holt bedacht, zijn onder meer terug te vinden onder de graafmachines van Caterpillar.
Naar boven