De beginjaren van Deutz

Nicolaus Otto en Eugen Langen: de oprichters van Deutz

Als verkoper en handelsreiziger is Nicolaus Otto vaak onderweg. Hij weet als geen ander dat het reizen over landweggetjes met een door paarden voortgetrokken koets geen pretje is. Het is niet comfortabel en neemt bovendien veel tijd in beslag. In 1860 hoort Nicolaus van een uitvinding van de Fransman Etienne Lenoir: de kolengas verbrandingsmotor. Zijn belangstelling is gewekt en hij besluit een machine te bouwen, waarmee voertuigen over landwegen kunnen worden voortbewogen en lichte machines kunnen worden aangedreven. Eugen Langen, een ingenieur die actief is in de suikerhandel, investeert in de motor van Nicolaus Otto. In 1864 richten zij samen N.A. Otto & Cie op, waarmee de eerste motorenfabriek ter wereld een feit is. Als het bedrijf in 1869 naar het bij Keulen gelegen Deutz verhuist, verandert het van naam; drie jaar later noemt het zich namelijk Gasmotoren-Fabrik Deutz AG.

De introductie van de eerste Deutz dieselmotor

In 1876 vervolmaakt Otto zijn motor, die geschikt is voor diverse brandstoffen en motoren. Deze door kolengas aangedreven machine produceert 3 pk en 180 omwentelingen per minuut. In 1892 begint Deutz met de productie van verbrandingsmotoren. Zes jaar later wordt de eerste dieselmotor van dit merk gepresenteerd. Wanneer in 1907 het patent van Rudolf Diesel op de dieselmotor verloopt, heeft Deutz een hele serie motoren af om op de markt te brengen. Vandaag de dag worden er wereldwijd niet minder dan 1,3 miljoen Deutz dieselmotoren gebruikt.In 1919 bouwt Deutz een machine die het paard en de stoommachine in de landbouw moet gaan vervangen. Deze machine produceert 40 pk, maar is erg groot. Zeven jaar later introduceert het bedrijf de MTH 222: de eerste tractor met een dieselmotor. Deze wordt massaal geproduceerd.

Deutz heden ten dage

In de loop der tijd volgden overnames, fusies en verkopen. Tegenwoordig heeft Deutz ca. 5400 werknemers in dienst. Het bedrijf telt 22 dochterondernemingen, is actief in 130 landen en heeft een jaaromzet van niet minder dan € 1,3 miljard.
Naar boven