De voertuigen van de brandweer spreken tot ieders verbeelding

De brandweer: voor allerlei reddingsacties

Het blijft indrukwekkend om te zien én te horen: de brandweer die uitrukt. In rode blusauto's, en onder begeleiding van een tweetonige hoorn en blauw zwaailicht, rijden brandweerlieden snel naar de brand. Daarnaast worden ze ook veel ingezet om mensen en dieren te redden. Een kat wil nog wel eens te hoog in een boom of dakgoot belanden, een paard kan de sloot niet meer uit, of kinderen zijn door een ijswak gezakt; in al deze gevallen helpt de brandweer. Brandweerlieden zijn dus echte helden, die soms hun eigen leven wagen om anderen te redden. Daarom moet het korps kunnen vertrouwen op het materieel dat wordt ingezet!

Diverse soorten blusauto's

De brandweer maakt o.a. gebruik van de tankautospuit. Dit is een multifunctionele wagen die zes brandweerlieden kan meenemen. In deze brandweerauto bevinden zich o.a. een ladder, een watertank, een brandbluspomp, zuigslangen, een schuimblusser en poederblussers. Maar ook herbergt deze brandweerwagen spullen die mensen kunnen redden van andere gevaren dan vlammen. Er is bijvoorbeeld gereedschap aanwezig waarmee de brandweer mensen in beknelde situaties kan bevrijden, zoals bij auto-ongelukken. Bovendien behoort bij de standaarduitrusting een uitgebreide EHBO koffer.Staat er een auto in brand of dreigt dat te gebeuren, dan rukt de brandweer in de meeste gevallen uit met een zogeheten schuimblusvoertuig. Deze brandweerauto is speciaal uitgerust om brandbare vloeistoffen te blussen. Gaat het om een vliegtuig dat dreigt vlam te vatten, dan komt de snelle en robuuste crashtender er aan te pas. Met twee dieselmotoren, heeft deze auto voor zowel blussen als rijden een aparte energiebron. Is er ook nog een powerdivider aanwezig, dan kan dit voertuig al rijdende het vliegtuig blussen. Verder heeft de brandweer allerlei ondersteunende voertuigen tot zijn beschikking, zoals de hoogwerker, het hulpverleningsvoertuig en de commandowagen.

Fabrikanten van brandweervoertuigen

Een van de fabrikanten die brandweerauto's produceert is DAF. Dit bedrijf levert o.a. hulpverleningsvoertuigen in verschillende gewichtsklassen en diverse schuimblusvoertuigen. Mercedes-Benz is een andere bekende fabrikant die brandweervoertuigen levert.
Naar boven