De hoogwerker geeft veiligheid op grote hoogte

De hoogwerker is een machine die in de bouw wordt gebruikt. De naam hoogwerker kan naar vele soorten verschillende machines verwijzen. De overeenkomst tussen deze machines is, dat ze de mogelijkheid bieden voor mensen om op hoger gelegen niveaus werkzaamheden te verrichten. Hoogwerkers worden voornamelijk gebruikt voor grote bouwprojecten, die op grote hoogte werkzaamheden vereisen. In iedere hoogwerker zit een hydraulische arm die kan bewegen door middel van een uitgekiende scharnierfunctie. Er bestaan meerdere manieren om een hoogwerker aan te drijven. De manier die het meest wordt gezien, is door middel van een elektromotor(accu). Daarnaast bestaan er ook hoogwerkers die op gas of op stoom lopen.

De schaarhoogwerker

Een schaarhoogwerker is een type hoogwerker, dat een platform heeft dat personen omhoog kan tillen naar het niveau waarop gewerkt wordt. De schaarhoogwerker is meestal geplaatst op wielen of rupsbanden, waardoor de machine naar elke gewenste plek gemanoeuvreerd kan worden. De schaarhoogwerker functioneert optimaal als de ondergrond waarop hij staat voldoende sterk en vlak is. Voor het werken op een meer schuine ondergrond zijn er ook schaarwerkers met zogenaamde ‘stempelpoten’. Deze poten zorgen er voor dat de machine horizontaal komt te staan. Belangrijk bij het werken met een schaarhoogwerker is, dat het in en uitstappen op grote hoogte bij de wet verboden is.

Andere typen hoogwerkers

Naast de schaarwerker bestaan er nog veel meer typen hoogwerkers, die voor uiteenlopende werkzaamheden kunnen worden gebruikt. De telescoophoogwerker, knikarmhoogwerker, spinhoogwerker, autohoogwerker, rupshoogwerker en vrachtwagenhoogwerker zijn daar voorbeelden van. Deze hoogwerkers zijn bij veel merken te vinden. JLG, Genie en Sky Jack zijn veel voorkomende namen. Naast aanschaffen is het voor bedrijven ook heel goed mogelijk om een hoogwerker te huren. Er zijn hier speciale ondernemingen voor, die zich vaak naast de verkoop richten op het verhuren van apparaten die veel worden gebruikt in de bouw. De hoogwerkers is hoe dan ook een onmisbare hulp bij alle werkzaamheden die op grote hoogte plaats vinden!
Naar boven