De palletwagen, een handige hulp bij het dragen

De palletwagen wordt ook wel pompwagen of transpallet genoemd. Het is een apparaat waarmee lading op pallets verplaatst kan worden. Vooral in magazijnen is de palletwagen een graag geziene hulp. De palletwagen is in staat om een lading omhoog te hijsen tot een hoogte van ongeveer 15 cm. Dit maakt dit apparaat dan ook onbruikbaar voor het op elkaar stapelen van producten. Een vorkheftruck is in zo'n situatie de machine die uitkomst biedt en het benodigde tilwerk kan verrichten.

Verschillende palletwagens

Er zijn diverse soorten palletwagens op de markt, die verschillende functies vervullen. De handpalletwagen is een palletwagen die de gebruiker zelf met de hand kan bedienen. Daarnaast bestaat er de elektrisch aangedreven palletwagen met plateau, ofwel ETP, waarmee de gebruiker zijn krachten kan sparen. Met de elektrische palletwagen zonder plateau is het mogelijk dezelfde handelingen te verrichten, alleen moet men nu achter of voor deze wagen staan. Tot slot is er de meeneempalletwagen, een handige wagen die eenvoudig vervoerd kan worden in een bestelbus.

De palletwagen als weegschaal

Een handige bijkomstigheid van een handpalletwagen is dat deze kan worden uitgebreid met weegapparatuur. Met behulp van deze apparatuur, die zich in de vorken bevindt, wordt de lading gewogen. Het werken met deze handpalletwagen maakt een aparte weegschaal overbodig, wat tijd en geld bespaart. Met de wegende palletwagen kan de gebruiker zendingen wegen, of er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat vrachtwagens niet te zwaar beladen worden. Daarnaast is de wegende palletwagen een handige hulp bij het bepalen van het aantal onderdelen, op basis van het gewicht. Het wegen van goederen in de palletwagen gebeurt via een geavanceerd systeem: in de vorken van de palletwagen zijn twee sensoren aangebracht, die een uitgangssignaal voortbrengen. Als er goederen op de palletwagen worden geplaatst, laat het uitgangssignaal een andere waarde zien. Dit signaal wordt omgerekend naar een gewichtsmaat die de zwaarte van de goederen uitdrukt.
Naar boven