Beschrijving en geschiedenis van vorkheftrucks

Vorkheftrucks, al een eeuw een helpende hand!

Vorkheftrucks zijn door middel van een verbrandingsmotor of elektromotor aangedreven vervoersmiddelen, die met name dienen om op een pallet staande goederen te verplaatsen, bijvoorbeeld op een bedrijfsterrein. Terwijl er voor vorkheftrucks die worden aangedreven door een verbrandingsmotor, een apart contragewicht wordt gebruikt voor de stabiliteit, is dat voor vorkheftrucks met een elektromotor niet nodig. Bij deze voertuigen dienen de loodaccu’s namelijk ook als contragewicht.Vorkheftrucks zijn te herkennen aan de twee platte, metalen stangen aan de voorkant, de zogeheten ‘vork’. Nadat de vork onder een pallet is gereden, kan hij door middel van een hefmechanisme worden opgetild, waardoor het pallet wordt opgetild. Vorkheftrucks worden bestuurd met een of meer wielen aan de achterkant. De voorwielen zijn niet sturend. Vorkheftrucks beschikken over een kooiconstructie, die de bestuurder beschermt, wanneer de heftruck of de lading omvalt.

De eerste heftruck

De eerste heftruck werd in 1919 gebouwd door de oprichter van de Towmotor Copporation, Lester M. Sears. Dit was een duwtractor, die bijvoorbeeld werd ingezet om spoorwagons te duwen. Drie jaar later werd de eerste trucklift gefabriceerd, van het merk Clark. In tegenstelling tot de apparaten die op dat moment op de markt waren, kon deze trucklift op blokken geplaatste goederen verplaatsen; pas later zouden pallets worden uitgevonden. Er werden twee modellen van deze trucklift gemaakt: een met een laadvermogen van 1800 kilo en een met een laadvermogen van 4500 kilo. In de loop der tijd werden het hefmechanisme en de bediening van vorkheftrucks verbeterd door het gebruik van andere technieken.

De eerste moderne heftruck

Eveneens van het merk Clark was het model Carloader. Dit was de eerste moderne heftruck; hij kwam in 1933 op de markt. Behalve een verbrandingsmotor had dit model een hydraulisch hef- en inclineersysteem. Met een inclineersysteem kan men de hefmast voor- of achterover laten hellen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de Amerikanen veel aan vorkheftrucks verbeterd. Zij gebruikten heftrucks als transportmiddel bij het in- en uitschepen van materieel. Na de Tweede Wereldoorlog werden ook nog allerlei vernieuwingen doorgevoerd, zoals voorwielaandrijving en elektromotoren.
Naar boven