MAN: voor elk vervoer het juiste voertuig!

Het merk MAN

MAN is een Duitse fabrikant van zware voertuigen, en heet voluit Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg Aktiengesellschaft. Het bedrijf bestaat uit verschillende divisies, met elk een eigen specialisme. De organisatie als geheel produceert o.a. vrachtwagens, bussen, diverse industriële machines, turbines en dieselmotoren. Wereldwijd werken er ruim 50.000 mensen. Zij zijn in dienst van een van de drie dochterondernemingen van het bedrijf: MAN Truck & Bus, gevestigd in Europa, MAN Latin Amerika, dat zware vrachtvoertuigen produceert in Brazilië, en MAN Diesel & Turbo, een wereldleider op het gebied van o.a. dieselmotoren.

De trucks van MAN

De wortels van MAN reiken terug tot 1758; het bedrijf is dan ook een pionier op het gebied van motoren. Samen met Rudolf Diesel heeft het merk de dieselmotor ontwikkeld, en heeft deze in 1924 als een van de eerste autofabrikanten gebruikt in een vrachtwagen. In de jaren vijftig bouwt MAN de eerste turbodiesel. Ook heeft het bedrijf altijd veel aandacht besteed aan comfort voor de chauffeur, door veel aandacht te besteden aan het ontwerp van de cabine. Inmiddels heeft het bedrijf een uitgebreide serie vrachtwagens, in verschillende klassen. De zwaarste klasse is de TGX, die vooral geschikt is voor vrachtvervoer over lange afstanden in binnen- en buitenland. Dit type heeft de prijs 'Truck of the Year 2008' gewonnen. Voor kortere trajecten en lichtere vrachten is het type TGM ontwikkeld. De TGS is gespecialiseerd in zware vrachten voor o.a. korte afstanden en in de bouw. Dan is er nog het type TGL, dat zowel voor de stad, de distributie, als voor de bouwplaats kan worden ingezet. Ook deze vrachtwagen heeft een prijs gewonnen: 'Truck of the Year 2006'.

De bussen van MAN

MAN heeft ook een serie bussen ontwikkeld. Er bestaan modellen voor het stad- en streekvervoer, en touringcars voor het toerisme. Er is ook een chassisprogramma, dat andere autofabrikanten een chassis als basis biedt voor de opbouw van bussen.
Naar boven