De introductie van de Meiller Kipper

De oprichting van Meiller

Wanneer Lorenz Meiller in 1850 Meiller sticht, heeft hij zich al als smid gevestigd en bezit hij drie smederijen. Zijn aanvraag voor de bouw van een hamer- en wapensmederij wordt op 1 juni 1853 door de bouwcommissie van de Beierse hoofdstad München goedgekeurd. Binnen enkele jaren wordt zijn bedrijf door het smeden van bouwwerktuigen tot een vaste leverancier voor de (bos)bouw. In 1907 schept Meiller met het maken van de eerste opbouw voor een kiepauto de basis voor de Meiller Kipper. Er volgden talrijke opdrachten, waardoor de bouw van een fabriek noodzakelijk wordt. Ook dan al verkoopt Meiller zijn producten niet alleen in Europa, maar tot in Brazilië aan toe. Lorenz zijn neef en opvolger Franz Xavier zet later zijn pionierswerk voort.

De Meiller Kipper

Aangezien Meiller marktleider is, is voor de Meiller kipper alleen de beste kwaliteit goed genoeg. De Meiller Kipper heeft dan ook al meerdere keren de prijs ‘Beste merk kipper’ gewonnen. De Meiller Kipper wordt geproduceerd in diverse varianten, zoals de drieweg/tweeweg kipper, achterkipper, zware dumper, kippende aanhanger en oplegger, takelwagen en lossende kipper. Overigens wordt behalve de bak, ook de aandrijftechnologie van de Meiller Kipper door Meiller zelf geproduceerd.De Meiller Kipper wordt in het dagelijks gebruik aan een grote belasting blootgesteld. Tijdens ieder kiepproces glijdt de schurende lading immers over het staal. Daarom moet het staal van de Meiller Kipper slijtvast zijn en bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Daarnaast moet de staalconstructie zo licht mogelijk zijn, zodat het laadvermogen zo groot mogelijk en de brandstofkosten zo laag mogelijk worden. Het oppervlak van een Meiller Kipper moet bovendien glad zijn en bij de bestuurderscabine passen, aangezien het uiterlijk van een vrachtwagen tegenwoordig meespeelt bij de verkoop.

Meiller nog altijd succesvol

Als wereldwijde speler is Meiller al meer dan 160 jaar succesvol. Heden ten dage staan er Meiller-fabrieken in München, Ulm, Karlsruhe en Ratingen. Verder staan er fabrieken in Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Turkije. Meiller breidt haar assortiment en expertise voortdurend uit. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot marktleider op het gebied van de bedrijfsvoertuigen, waaronder de Meiller Kipper. Meiller wordt ook in het nieuwe millennium gekenmerkt door consequente investeringen in nieuwe technologie.
Naar boven