De Mercedes-Benz Citan is een kleine bestelwagen. Door de compacte buitenafmetingen is dit een zeer geschikte kandidaat voor het vervoeren van goederen in en rond steden. De fabricage van het voertuig vindt plaats bij Renault. Op dezelfde productielijn wordt ook de Renault Kangoo gemaakt; ook dit voertuig is een kleine bestelwagen. Door dit feit werd de productie van de Citan met veel belangstelling gevolgd door de buitenwereld. De auto is door verschillende media binnenstebuiten gekeerd om te zien of het niet ging om een kopie van het Franse model. De voorzijde van het voertuig vertoont veel gelijkenis met de andere bedrijfsauto’s van Mercedes-Benz en sluit zo goed aan bij de familietraditie. Dat het om een ander model dan de Kangoo gaat, blijkt zodra er met de Mercedes-Benz wordt gereden. Door de kortere veren, stuggere dempers en een dikkere stabilisatorstang aan de achterzijde helt het voertuig een stuk minder over, waardoor het stuurgedrag zeer direct is.

Uitvoeringen

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Citan. Er is keus uit een aantal verschillende motoren, er zijn een aantal lengtevarianten en daarnaast is het mogelijk te kiezen uit een aantal optiepakketten om de auto wat luxer uit te rusten. Hierbij moet worden gedacht aan airco, elektrisch bedienbare spiegels en comfortstoelen. Er is keuze uit drie verschillende 1,5-liter dCi-motoren van Renault. Bij de Citan hebben ze echter een andere naam, namelijk de 108 CDI, 109 CDI en de 111 CDI. Deze motoren leveren respectievelijk 75, 90 en 110 pk. Van de 108 en 109 CDI-motoren is ook een BlueEfficiency-model leverbaar. Door de beperkte CO2-uitstoot geldt voor dit model een bijtelling van 20 procent.De drie lengtevarianten zijn gebaseerd op de gesloten bestelwagen. Er is de korte versie van 3,94 meter, de lange versie van 4,32 meter en de extra lange versie van 4,71 meter. Standaard wordt de Citan in de lange versie geleverd. Deze lengtevarianten zijn ook verkrijgbaar voor de Renault Kangoo; de buiten- en binnenmaten van beide voertuigen zijn gelijk.

Concurrenten

De concurrenten van de Citan komen van dezelfde merken waarmee Mercedes-Benz ook op het gebied van andere Bedrijfswagens concurreert. Dit zijn onder andere de Kangoo van Renault, de Volkswagen Caddy en de Partner van Peugeot. Mercedes-Benz probeert in zijn bedrijfsvoertuigen net als bij de personenauto’s uniek te zijn door net wat meer luxe en comfort te leveren dan de consument van de andere merken is gewend.
Naar boven