Putzmeister: een bedrijf van beton

Wat is Putzmeister?

Putzmeister is de grootste fabrikant ter wereld van betonpompen voor de bouw, mijnbouw en tunnelbouw. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Aichtal, ongeveer 20 km ten zuidwesten van Stuttgart. Putzmeister maakt o.a. boom pompen, telebelts, pompen op aanhangwagens en vrachtwagens, betonpompen, spuitbetongeweren en -sproeiers en hogedrukreinigers. Er zijn ondermeer betonpompen van het merk gebruikt voor de bouw van bekende bouwwerken als de Gotthardtunnel in Zwitserland en de Burj Khalifa in de stad Dubai. De pompen staan vooral bekend om hun vermogen om over lange afstanden en grote hoogten beton te schieten. Putzmeister betekent in het Duits ‘stucmeester’.

Korte geschiedenis van Putzmeister

Karl Schlecht richt in 1958 het bedrijf op. In eerste instantie noemt hij zijn onderneming KS-Maschinenbau. Hij heeft dan al werkervaring opgedaan als stukadoor in het stukadoorsbedrijf van zijn vader. Hierdoor weet hij hoe zwaar dit werk kan zijn. Voor zijn masterscriptie aan de universiteit van Stuttgart ontwerpt hij daarom een arbeidsbesparende machine. Schlecht verbetert dit prototype voortdurend. De verkoop loopt goed en na verloop van tijd besluit hij om zijn groeiende bedrijf te verplaatsen naar een kleine fabriek. Hij geeft de onderneming de naam Putzmeister. Behalve het hoofdkantoor in Duitsland, krijgt het bedrijf vestigingen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Brazilië.Niet alleen voor bouwwerkzaamheden, ook tijdens rampen zijn de pompen van Putzmeister vaak ingezet. In 1986 zijn bijvoorbeeld pompen van het type 52Z gebruikt na de kernramp van Tsjernobyl. Het bedrijf bedekte hiermee reactor nummer vier met beton. Tijdens de ongelukken bij de Japanse kerncentrale van Fukushima na de aardbeving in Japan zijn diverse beton boom pompen naar Japan gevlogen met Antonov An-124 vliegtuigen, het op een na grootste vrachtvliegtuig ter wereld. O.a. is toen de 70Z ingezet: de grootste pomp ter wereld. Het kan vanaf een afstand van 3,2 km bestuurd worden.

Putzmeister vandaag de dag

Vandaag de dag heeft Putzmeister wereldwijd 3200 werknemers in dienst. In januari 2012 is het bedrijf verkocht aan het Chinese Sany Heavu Industries, eveneens een bedrijf dat werktuigen voor de bouw maakt.
Naar boven