Scania, met volle kracht vooruit!

Geschiedenis van het Zweedse bedrijf Scania

De geschiedenis van het automerk Scania begint al in het jaar 1891 met de oprichting van een fabriek in het Zweedse Södertälje waar treinwagons worden gemaakt. De naam van deze fabriek, Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje, wordt afgekort tot Vabis. Behalve treinwagons, produceert dit bedrijf ook personenauto’s en vrachtwagens.Negen jaar na de oprichting van Vabis wordt Scania opgericht; een bedrijf dat motorfietsen produceert. De naam van deze onderneming is de gelatiniseerde vorm van Skåne; zo heet de zuidelijkste provincie van Zweden. Het bedrijf is gevestigd in Malmö, de grootste stad van Skåne. In 1902 begint ook Scania met de productie van auto’s en trucks. Negen jaar later besluiten Vabis en Scania om te fuseren. Behalve personenauto’s en vrachtwagens worden er voortaan ook bussen geproduceerd. Dit bedrijf gaat tot 1968 verder onder de naam Scania-Vabis; daarna verdwijnt ‘Vabis’ uit de bedrijfsnaam.

Sinds 1964 in Nederland!

In Zwolle bevindt zich het belangrijkste Europese productiecentrum voor vrachtauto’s van Scania. Het werd in het jaar 1964 opgericht en heeft tegenwoordig maar liefst 1500 werknemers. Het bedrijf dat alleen op bestelling produceert, maakt elke dag tientallen trucks voor klanten in meer dan veertig landen. In 2010 passeerde het aantal geproduceerde trucks hier de 500.000 stuks.Tot het jaar 2002 zijn in Meppel ook nog cabines gefabriceerd, daarna verdween deze activiteit naar Zweden. Tegenwoordig is er in Meppel wel weer een lakstraat, waarmee vrachtauto's in de gewenste bedrijfskleuren worden geschilderd.

Scania heden ten dage

Heden ten dage is Scania een van de belangrijkste fabrikanten van zware trucks en bussen. Een andere belangrijke bedrijfstak wordt bovendien gevormd door de motoren voor industrie en zeevaart. Het bedrijf is tegenwoordig actief in niet minder dan honderd landen en heeft meer dan 35.500 mensen in dienst. Momenteel is een speerpunt het rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biodiesel, bio-ethanol en biogas. Het internationale bedrijf is dus helemaal bij de tijd!
Naar boven