Garages
Home › Bandenservice

Uw banden bij u in de buurt.

  • Vind een Specialist over het vervangen van uw banden
  • Kies de garage die aan uw wensen voldoet
  • Vind de beste garage bij u in de buurt

2. Wanneer moeten de banden worden vervangen?

Laat winterbanden op uw auto leggen wanneer de temperatuur onder de 7°C komt, en zomerbanden wanneer de temperatuur weer boven de 7°C komt. Controleer bovendien regelmatig de bandenspanning.
Winterbanden dienen voor maximale grip en remafstand tijdens de koude maanden. Best te plaatsen begin of midden oktober.
Bart Rogge, Garage Rogge in Leeuwergem
Controleer de slijtage van uw banden:
Banden zijn op het loopvlak voorzien van slijtindicatoren. De slijtmarkeringen bevinden zich op de rand van de wang van de band en worden aangegeven met de afkorting

"TWI"

.

De gemiddelde levensduur van een band bedraagt 30.000 km en is afhankelijk van uw rijgedrag. Wanneer het bandoppervlak gelijk is met het slijtmarkering, dan bent u niet alleen in overtreding, maar heeft uw auto ook veel minder grip op de weg en zal de remweg tientallen meters langer zijn. Het rijden wordt gevaarlijk, een ongeval ligt op de loer. Wacht dus niet met nieuwe banden totdat uw banden zo ver zijn versleten dat ze gelijk zijn aan het slijtmarkering.

Bovendien kan een band die aan de zijkant onregelmatig is versleten duiden op een afwijkende bandenspanning, een slechte wieluitlijning of op problemen met de schokdempers.

Controleer maandelijks de bandenspanning. Een slappe band kan u in gevaar brengen en het volgende veroorzaken:

  • een slechtere wegligging
  • een snellere slijtage van de band en een grotere kans op een klapband
  • een minder efficiënt remvermogen
  • een toename van het brandstofverbruik
Controleer de wieluitlijning van de auto regelmatig en stel deze af: de uitlijning, ook wel sporing genoemd, zorgt ervoor dat de wielen parallel aan elkaar staan
  • Een verkeerd afgestelde uitlijning levert een onregelmatige bandslijtage op en een hoger brandstofverbruik.
  • Na een botsing of als u voelt dat de auto naar één kant trekt en niet normaal reageert als u aan het stuur draait, dient u zo snel mogelijk langs te gaan bij een professionele garage om de sporing opnieuw af te stellen.
  • Deze handeling kost bij een garage tussen 40 € en 100 €, afhankelijk van het type auto.
Houdt u aan de “5-jaren test”

Na 5 gebruiksjaren of meer moeten de banden minstens één keer per jaar gecontroleerd worden door een professionele monteur. Uit voorzorg moet elke band na 10 jaar worden vervangen, ook als de algemene staat goed lijkt en ook als hij de slijtmarkering niet heeft bereikt, aangezien de kwaliteit van het rubber sterk zal zijn afgenomen.

Uw banden bij u in de buurt.