Garages
Home › Distributieriem

Distributieriem bij u in de buurt.

  • Vind een Specialist over de distributieriem
  • Kies de garage die aan uw wensen voldoet
  • Vind de beste garage bij u in de buurt

2. Wanneer moet de distributieriem worden vervangen?

Om onherstelbare schade aan het motorblok te voorkomen, moet de distributieriem op tijd worden vervangen volgens de richtlijnen van de fabrikant, iedere 60.000 tot 160.000 km, afhankelijk van het type voertuig.
Als je niet tijdig een nieuwe distributieriem laat plaatsen zal deze je in een nieuwe motor moten investeren. De garantie vervalt gezien u niet op tijd op onderhoud gekomen bent.
Paul Nijs, Garage Nijs in Ninove
Het is echt heel belangrijk dat u de door de constructeur voorgeschreven vervangingsintervallen respecteert.

Het is van groot belang dat u het distributiesysteem van uw wagen niet verwaarloost, want een gebroken distributieriem kan ernstige beschadigingen veroorzaken. Een defecte riem heeft immers dramatische gevolgen voor de staat van uw motor want de kleppen slaan dan hard tegen de plunjerkoppen en dat kan heel wat schade veroorzaken. En die schade laten herstellen is vaak heel duur.

Het vervangen van de distributieriem:

Een riem gaat tussen de vijf en de tien jaar mee. Naargelang de motoruitvoering en het type voertuig raden de constructeurs aan om hem elke 60.000 kilometers en max. na 160.000 km te vervangen. HDi-motoren zijn dan weer zuiniger op de riem, waardoor de vervangingsintervallen bij dit soort motoren langer zijn.

Distributieriem of distributieriemset?

Wanneer de distributieriem moet worden vervangen, kan het, in functie van de leeftijd van uw voertuig, interessant zijn om meteen de volledige distributieriemset te vervangen. Dat wil zeggen, niet alleen de riem maar tegelijkertijd ook de spanrollen en de waterpomp. En het is tegelijkertijd ook aan te raden om meteen ook een check te laten uitvoeren op de plunjer en de krukas.

De prijsverschillen tussen beide interventies zijn vaak te verklaren door het feit of de waterpomp al dan niet ook mee vervangen en dus gefactureerd wordt. Ook al gaat een waterpomp langer mee dan de distributieriem, het is toch aan te bevelen om ze tegelijkertijd te vervangen want de besparing die wordt bereikt door slechts één onderdeel te vervangen, wordt tenietgedaan door de verdubbeling van de werkuren wanneer de volledige handeling een tijd later moet worden overgedaan. In de meeste distributieriemsets is trouwens ook de waterpomp inbegrepen.

Distributieriem bij u in de buurt.