Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-a1-front

Audi A1

1 / 3
audi-a1-front
audi-a1-side
audi-a1-back

Sterke punten

  • Stijlvolle vormgeving
  • Audi-kwaliteit in compact formaat
  • Prettige comfortabele rijeigenschappen

Zwakke punten

  • Hoge aanschafprijs
  • Geen hybrideversie
  • Tweede generatie minder onderscheidend

Audi A1 : een overzicht

4,6 (117 Beoordelingen)

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi A1, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi A1: de hippe compacte Audi

Met de Audi A1 haakte het merk in op het succes van de moderne MINI: een hip vormgegeven compacte hatchback met veel personalisatiemogelijkheden. De tweede generatie kreeg een meer conventionele vormgeving en was vooral het luxere alternatief voor bijvoorbeeld de Volkswagen Polo.

Interesse in een Audi A1

Audi A1 occasions
Audi A1 nieuwe auto's
Audi A1 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Een van de meest hippe en jeugdige Audi-modellen
  • Meer personalisatiemogelijkheden dan gemiddeld
  • De kwaliteiten van grotere Audi’s, maar dan in compact formaat
  • Met de S1- en Quattro-varianten wordt ook de sportieve rijder aangesproken

Technische gegevens

Motorisatie

Het motorenaanbod van de Audi A1 bestaat vooral uit viercilindermotoren, met een inhoud van 1,2- tot 2,0-liter. Alleen de eerste generatie was ook leverbaar met dieselmotoren, viercilinders met 1,6- of 2,0-liter inhoud. Bij de tweede generatie begint het aanbod met een 1,0-liter driecilinder benzinemotor. Het vermogen varieert van 63 kW (86 pk) voor het instapmodel tot 188 kW (256 pk) voor de sportieve Quattro-uitvoering. Afgezien van de vierwielaangedreven S1- en Quattro-versies heeft de Audi A1 altijd voorwielaandrijving. Afhankelijk van de uitvoering was/is de Audi A1 leverbaar met handgeschakelde transmissie met vijf of zes versnellingen en met zes- of zeventrapsautomaat.

Afmetingen

Ongeacht de modelgeneratie is de Audi A1 ongeveer vier meter lang, 1,70 meter breed en 1,40 meter hoog. De wielbasis bedraagt ongeveer 2,50 meter. In verhouding is de tweede generatie Audi A1 een fractie lager, langer en breder dan het eerste model. De eerste modelgeneratie bood keuze uit een driedeurs en vijfdeurs uitvoering, de tweede generatie is er alleen als vijfdeurs. Voor de buitenmaten maakte het aantal portieren niet uit. De A1 is een van de meest compacte Audi-modellen en daarmee vooral populair in stedelijke gebieden.

De belangrijkste specificaties op een rij

Audi A1
Productieperiode 2010 – heden
Lengte, breedte, hoogte 3.954 – 4.029 mm, 1.740 mm, 1.409 – 1.416 mm
Wielbasis 2.469 – 2.563 mm
Inhoud bagageruimte 210 – 335 l
Ledig gewicht 1.015 – 1.235 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.490 – 1.775 kg
Cilinderinhoud 999 – 1.984 cm3
Vermogen 63 kW (86 pk) – 188 kW (256 pk)
Koppel 160 Nm – 320 Nm
Topsnelheid 182 – 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 5,8 – 11,4 sec
Tankinhoud/batterijcapaciteit 40 – 45 l
Verbruik 3,8 – 7,0 L/100 km
CO₂-uitstoot/Actieradius 97 – 162 g/km

Varianten

Het modelaanbod voor de Audi A1 was en is opgebouwd zoals dat voor alle Audi-modellen is opgebouwd, maar er waren wel enkele uitvoeringen die eruit springen. Zo was de eerste modelgeneratie ook leverbaar als sportieve Audi S1, met 170 kW (231 pk) sterke 2,0-liter viercilinder. Ook zijn er in de loop der jaren talrijke limited editions van de eerste generatie Audi A1 geweest. De meest speciale daarvan is de op 333 stuks gelimiteerde Quattro-uitvoering, vernoemd naar de vierwielaandrijving van het merk. Deze zeer sportieve uitvoering beschikte over liefst 188 kW (256 pk) en was een soort rallyauto voor op de weg. Van de tweede generatie Audi A1 zijn geen sportuitvoeringen of speciale edities verschenen. Wel een opvallende uitvoering is de Citycarver (later hernoemd tot Allstreat), een variant met stoere grijze spatbordverbreders en een iets grotere rijhoogte.

Prijzen

Bij de introductie in 2010 was de Audi A1 leverbaar vanaf 19.490 euro. Door een combinatie van een steeds rijkere standaarduitrusting en de toenemende belasting op nieuwe auto’s is de vanafprijs van de Audi A1 in de loop der jaren gestegen tot 30.545 euro. Als occasion is de Audi A1 al beschikbaar vanaf zo’n 5.000 euro, voor een vroeg exemplaar met veel kilometers. De tweede generatie Audi A1 is te vinden vanaf ruim 16.000 euro. Naarmate het specifieke exemplaar nieuwer wordt en/of er minder kilometers op de teller staan, kruipt de occasionprijs langzaam richting de nieuwprijs.

Vanaf zo’n 900 euro per maand behoort ook een AutoScout24 auto-abonnement tot de mogelijkheden. Dat is dan een vast maandbedrag inclusief verzekering, onderhoud, reparaties en wegenbelasting. Het contract is bovendien flexibel op gebied van looptijd en kilometers.

Design

Buitenkant

Zeker voor toenmalige Audi-begrippen had de eerste generatie Audi A1 een behoorlijk vlot en jeugdig design. De auto mengde zich immers ook in de markt van hippe hatchbacks zoals de MINI Hatch en Citroën DS3 en bood net als die modellen veel personalisatiemogelijkheden. Je zult daarom ook niet snel twee Audi A1 occasions vinden die volledig identiek zijn. Er stonden verschillende felle kleuren in de prijslijst, al zijn wit en zwart in de praktijk toch het populairst gebleken. Een bijzonder designelement zijn de dakbogen, die doorgaans zijn uitgevoerd in een contrasterende kleur. De Audi A1 is altijd een hatchback, maar de eerste generatie bood wel nog keuze uit een drie- en vijfdeursvariant. De tweede generatie Audi A1 heeft toch weer een zakelijker, meer serieuze vormgeving en is meer een luxe alternatief voor bijvoorbeeld de Volkswagen Polo.

Binnenkant

In het interieur is de Audi A1 ongeacht de modelgeneratie wel altijd zakelijk gebleven, waarbij zwart en strakke lijnen de boventoon voeren. Wel was de A1 als een van de weinige Audi-modellen te bestellen met felle kleuraccenten in het interieur, soms in combinatie met specifieke uitvoeringen. De Audi A1 biedt net als de andere modellen van het merk een complete uitrusting, met een (voor zijn tijd) modern infotainment.

audi-a1-sportback-interior audi-a1-sportback-seating

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid heeft Audi zijn zaakjes altijd goed op orde, dat is voor het instapmodel van het merk niet anders. Beide modellen behaalden de volle vijf sterren bij de crashtest van de EuroNCAP. De tweede generatie Audi A1 scoorde daarbij zelfs 95% op gebied van inzittendenbescherming.

Alternatieven

De eerste generatie Audi A1 werd nadrukkelijk gepositioneerd als concurrent voor de MINI Hatch en Citroën DS3, ook compacte hatchbacks met bovengemiddeld veel personalisatiemogelijkheden. De tweede generatie Audi A1 had een meer ‘serieuze’ insteek en was meer een luxueuzer alternatief voor bijvoorbeeld de Volkswagen Polo. In bredere zin is de Audi A1 actief in het populaire B-segment. Binnen de Volkswagen Group vind je in dat segment ook nog de SEAT Ibiza en Skoda Fabia, auto’s die bovendien ook technisch verwant zijn aan de Audi A1 en Volkswagen Polo. Andere voorbeelden van populaire auto’s in het B-segment zijn de Citroën C3, Ford Fiesta, Hyundai i20, Kia Rio, Mazda 2, Nissan Micra, Opel Corsa, Peugeot 208 en Renault Clio. De Audi A1 is zowel qua prijs als uitrustingen gepositioneerd als een van de meest luxe modellen in dit segment.

FAQ

Is de Audi A1 een goede auto?
Ja, op gebied van kwaliteit doet de Audi A1 niets onder voor de hoger gepositioneerde Audi-modellen. Je koopt echt een volwaardige Audi, alleen in een maatje kleiner.
Is de Audi A1 de kleinste Audi?
Ja, de Audi A1 is het instapmodel van het merk en het meest compacte model. Het enige Audi-model dat nog kleiner is, is de inmiddels klassieke Audi 50 uit de jaren ’70, een soort luxe variant van de toenmalige Volkswagen Polo.
Wat is het verbruik van de Audi A1?
Dat verschilt per uitvoering. Het officiële gemiddelde verbruik van de Audi A1 ligt tussen de 3,8 en 7,0 l/100 km.
Hoeveel pk heeft de Audi A1?
Afhankelijk van de gekozen motorvariant heeft de Audi A1 een vermogen van 63 kW (86 pk) tot 170 KW (231 pk), of zelfs maximaal 188 kW (256 pk) als je de speciale Quattro-sportuitvoering meerekent.

Meer informatie

Modellen