Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
hummer-h3-banner

Hummer

1 / 12
hummer-h3-banner
hummer-banner
hummer-h1-front
hummer-h2-side
hummer-h3-front
hummer-h1-front
hummer-h1-x3-2022-13-2
hummer-h1-side
hummer-h3-side
hummer-h2-front
hummer-h2-side
hummer-h2-front

Hummer

Hummer, de legerwagens voor de gewone consument. Nou ja, gewoon, zowel vroeger als nu maak je met een Hummer nogal een statement. Het zijn geen auto’s voor iedereen, maar de ogenschijnlijk onverwoestbare SUV’s hebben toch ook een trouwe schare liefhebbers. Lees meer

hummer-h2-m-02.jpg

Overzicht van de populairste Hummer modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Hummer

  • Maakt zijn onverwoestbare imago voor een groot deel waar
  • Alle Hummers staan in het terrein uitstekend hun mannetje
  • Iconisch merk met net zo iconische modellen

Historie Hummer

Hummer is een Amerikaanse fabrikant van SUV’s en pick-ups, die werd opgericht in 1992. Het merk is in feite een nieuwe afdeling van AM General, gericht op de civiele consument. AM General maakt onder eigen naam namelijk gespecialiseerde voertuigen, onder meer voor het Amerikaanse leger. Het eerste model van Hummer was de H1, een civiele variant van de AM General M998, beter bekend als de HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), in de volksmond Humvee genoemd.

In 1998 begon Hummer aan een nieuw hoofdstuk. Het merk werd gekocht door General Motors, dat aan uitbreiding van het modelaanbod werkte. De oorspronkelijke Hummer H1 bleef, maar daaronder kwamen de wat praktischer modellen zoals de H2 en compacte H3. Overigens is ‘praktisch’ en ‘compact’ hier in relatieve zin, want alle Hummer-modellen zijn enorm groot. De H1 en H2 waren ook leverbaar als pick-up.

In de financiële crisis van 2008 kreeg Hummer het moeilijk. De verkopen liepen sterk terug. Sowieso was er minder vraag naar dergelijk grote SUV’s. Daarnaast kreeg Hummer steeds meer een imago als symbool voor milieuonvriendelijkheid. General Motors zette het merk Hummer in de verkoop, maar dat liep op niets uit. In 2010 werd de stekker uit het merk getrokken. Over stekkers gesproken, in 2022 maakte Hummer een letterlijk en figuurlijk grootse comeback. Niet meer als merk op zich, maar als een nieuw model onder de vlag van GMC: de Hummer EV. Een volledig elektrische terreinwagen, waarvan het uiterlijk sterk is geïnspireerd op de oorspronkelijke Humvee/Hummer H1.

hummer-h1-front

Modellen en varianten

In feite heeft Hummer in zijn bestaan maar drie modellen geproduceerd: de H1, H2 en H3. Hoe lager het getal, hoe groter de auto. De Hummer H1 was de personenautoversie van de Humvee legerwagen. De lange en brede, maar toch relatief lage terreinwagen was ook in deze uitvoering zeer robuust. Comfort stond op de laatste plaats, het ging erom dat de H1 in ieder terrein uitstekend uit de voeten kon. De Hummer H1 werd zonder al te grote wijzigingen geproduceerd van 1992 tot en met 2006.

In 2002 introduceerde Hummer de H2 als het meer geciviliseerde alternatief. Nog steeds met een onverwoestbaar uiterlijk, maar op technische basis van ‘gewone’ pick-up- en SUV-modellen van General Motors. De Hummer H2 was in principe een vijfdeurs SUV, maar in de vorm van de H2 SUT was er ook een vierdeurs pick-up-versie van. De Hummer H2 werd geproduceerd van 2002 tot en met 2009.

De Hummer H3 was een soort heet gewassen H2 en in relatieve zin wat bescheidener qua afmetingen en uiterlijk. Toch was hij met zijn zeer vierkante en robuuste uitstraling nog steeds onmiddellijk te herkennen als een Hummer. Met een vijfcilinder-in-lijn was zelfs de motor voor Hummer-begrippen vrij bescheiden. Een V8 was overigens wel optioneel leverbaar. In de vorm van de H3T was ook de H3 leverbaar als pick-up, echter is die variant maar kort geproduceerd. De Hummer H3 werd geproduceerd van 2006 tot en met 2010.

In 2022 maakte Hummer een comeback, maar nu als modellijn onder de vlag van GMC. Qua uiterlijk en insteek blijft alles bij het oude: de moderne Hummer is sterk geïnspireerd op de Humvee uit het leger en is er vooral op gericht om in het terrein overal te kunnen komen. Wel is in het interieur net zo veel luxe te vinden als in de reguliere GMC-modellen. Onderhuids is er echter een wereld van verschil ten opzichte van de oorspronkelijke Hummers: de nieuwe GMC Hummer is volledig elektrisch aangedreven!

De Hummer H2 en H3 werden destijds ook officieel in Nederland geleverd, maar het huidige Hummer is vooralsnog voorbehouden aan Noord-Amerika.

Prijzen

Nieuwprijzen

Zeker hier in Europa is Hummer nooit een goedkoop merk geweest. De nieuwprijs van een Hummer H2 lag rond de 100.000 euro, die van de H3 lag afhankelijk van de uitvoering tussen de 60.000 en 80.000 euro. De H1 en de moderne GMC Hummer EV waren en zijn niet officieel in ons land geleverd, dus daar zijn geen oorspronkelijke nieuwprijzen van. In de Verenigde Staten is de Hummer EV leverbaar vanaf zo’n 100.000 dollar.

Prijzen van occasions

Een Hummer occasion is relatief voordelig in aanschaf. Al voor zo’n 9.000 euro vind je er een, bijvoorbeeld een H3 met veel kilometers op de teller. Sowieso is de ‘compacte’ H3 als occasion het voordeligste Hummer model. De prijs zal ook niet snel boven de 25.000 euro komen. De Hummers H2 en H1 zijn allebei te vinden vanaf zo’n 19.000 euro, al is met name bij de H1 de prijs sterk afhankelijk van de uitvoering. Een gespecialiseerde versie in topconditie kan zomaar ver boven de 150.000 euro kosten. Ook is het aanbod Hummer H1 occasions beperkt. De prijs van een Hummer H2 kan oplopen tot 50.000 euro voor een bijzonder mooi exemplaar.

Zeker bij een auto als de Hummer moet je wel bedenken dat aanschaf niet alles is. Het brandstofverbruik van alle Hummer-modellen is hoog en door het gewicht is ook de wegenbelasting niet mals. De relatief lage dagwaarde kan in het voordeel werken voor de verzekeringspremie, de grote afmetingen dan weer niet.

hummer-h3-front

Alternatieven

Je kunt stellen dat de Hummer geen concurrenten heeft. De auto’s worden vooral gekocht om hun uitstraling, of anders om de terreincapaciteiten. Als toch een alternatief genoemd moet worden, zouden auto’s zoals de Jeep Wrangler, de oorspronkelijke Land Rover Defender en de Mercedes-Benz G-Klasse interessant kunnen zijn. Ook dat zijn auto’s met een zeer robuust uiterlijk en bijbehorende terreincapaciteiten. Afhankelijk van het model of specifieke exemplaar is de Jeep Wrangler een voordeliger alternatief, zit de Mercedes-Benz G-Klasse op hetzelfde niveau als de Hummers en zit de Defender daar afhankelijk van het specifieke model tussenin.

FAQ

Hoe duur is een Hummer?
Nieuw kostte een Hummer in Nederland zo’n 60.000 tot ruim 100.000 euro, afhankelijk van model en uitvoering. De GMC Hummer EV heeft in de VS een vanafprijs van zo’n 100.000 dollar en wordt niet officieel in Nederland geleverd. Als occasion vind je al een Hummer voor zo’n 9.000 euro, al kan de prijs voor bijzondere exemplaren flink oplopen, tot ver boven de 150.000 euro.
Hoe zuinig is een Hummer?
De Hummer H2 heeft afhankelijk van de motorvariant een officieel verbruik van 1 op 4,7 tot 1 op 5,7 (NEDC-waarden). De iets kleinere Hummer H3 heeft een officieel verbruik van 1 op 6,5 tot 1 op 7,2 (NEDC-waarden). Niet bepaald zuinig dus, daarom rijden veel Hummers in Nederland op LPG, wat goedkoper is dan benzine.
Wat betekent Hummer?
Het oorspronkelijke, door het leger gebruikte model heette de HMMWV, wat staat voor High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle. In de volksmond werd dit vaak uitgesproken als ‘Humvee’. De uiteindelijke merknaam Hummer is hiervan afgeleid.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen