Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jeep-cherokee-front

Jeep Cherokee

1 / 3
jeep-cherokee-front
jeep-cherokee-side
jeep-cherokee-back

Sterke punten

  • Zuinige, betrouwbare motoren
  • Comfortabel interieur
  • Ook geschikt voor offroad-gebruik

Zwakke punten

  • Wat sponsachtige besturing
  • Overhellen in snelle bochten
  • Groot, zwaar en log

Jeep Cherokee : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Jeep Cherokee, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Jeep Cherokee: moderne SUV op weg naar klassiekerstatus

De Jeep Cherokee is een grote crossover SUV met vierwielaandrijving. De Cherokee maakt in vijf generaties deel uit van het modellengamma van Jeep. De vijfde generatie verschijnt in 2014 en is gebaseerd op een platform van Fiat-Chrysler. Sinds medio 2020 is de Cherokee niet meer in Nederland te koop. Lees meer

Interesse in een Jeep Cherokee

Jeep Cherokee occasions
Jeep Cherokee dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Robuuste motoren, terreinwaardige standaarduitrusting
  • Hoog trekvermogen, echt werkpaard
  • Ruime en comfortabele reisauto
  • Relatief zuinig en goedkoop voor grootte en prestaties

Technische gegevens

Motorisatie

In de laatste generatie is de Jeep Cherokee geleverd met benzine- en dieselmotoren. Van 2014 tot in 2019 is er keus uit de 3,2-liter V6 benzinemotor en de 4-cilinder 2,0- en 2,2-liter CRD diesels. Vanaf 2019 tot in 2020 zijn er alleen nog de 2.2 diesels.

De benzinemotoren zijn altijd in combinatie met een automatische 9-trapstransmissie en vierwielaandrijving. De 2.0 diesel is er met voorwielaandrijving en een handgeschakelde zesversnellingsbak, en met vierwielaandrijving en beide transmissies. De 2.2 diesel is er uitsluitend met vierwielaandrijving en automatische transmissie. Deze pre-faceliftversie van de vijfde generatie van de Jeep Cherokee is er ook als Van.

Vanaf 2019 is de Cherokee er uitsluitend nog als 2.2 diesel, met vierwielaandrijving en automatische transmissie.

De relatief bescheiden tankinhoud van 60 liter voor alle versies is – afhankelijk van de motorvariant en de rijstijl van de bestuurder – voldoende voor een actieradius van 600 tot 1.000 kilometer en dat is nog steeds een zeer acceptabel bereik voor een SUV. Het maximale toegestane gewicht voor alle versies van de Cherokee bedraagt 3.500 kilogram, wat betekent dat de Jeep Cherokee met gemak alle middelgrote aanhangers kan en mag trekken.

Afmetingen

De Jeep Cherokee is een grote auto, met een lengte van 4,62 meter. De bagageruimte van deze vijfpersoonsauto bedraagt standaard al 591 liter, en met de achterbank geheel neergeklapt groeit de ruimte tot 1.267 liter. De ruime Jeep Cherokee vervoert alle vijf zijn inzittenden op comfortabele wijze, want de achterbank biedt drie volwaardige zitplaatsen.

De Cherokee is alleen al door zijn afmetingen, maar ook door zijn gewicht van bijna twee ton, een nogal logge SUV die zich meer thuis voelt buiten dan in de stad. Maar aan zijn merknaam is hij verplicht dat hij ook offroad goed uit de voeten kan – al is de Cherokee door de jaren heen wel meer SUV dan terreinauto.

De Cherokee staat, zoals het een Jeep betaamt, hoog op de wielen. Door de grote bodemvrijheid van 28 centimeter laat de Jeep Cherokee zich niet van de wijs brengen door zelfs grotere kuilen en oneffenheden in de weg.

De belangrijkste specificaties op een rij (modellen met een verbrandingsmotor)

JEEP CHEROKEE
Marktintroductie 2014
Lengte x breedte x hoogte 4,62 x 1,86/1,90 x 1,67/1,72 m
Wielbasis 2,70 m
Inhoud bagageruimte 591-1.267 l
Ledig gewicht 1.728-1.936 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.291-2.495 kg
Cilinderinhoud 1.956-3.239 cm3
Vermogen 103-200 kW (140-272 pk)
Koppel 315-440 Nm
Topsnelheid 187-202 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,4-10,9 sec
Tankinhoud 60 l
Verbruik 5,3-10,0 l/100 km
CO₂-uitstoot 139-223 g/km

Varianten

De Jeep Cherokee verschijnt in 2014 in drie motorvarianten, met voor- en vierwielaandrijving in de uitvoeringen Limited, Trailhawk en Longitude, later ook als Longitude Freedom, Night Eagle, Overland en 75th Anniversary – de laatste is natuurlijk een tijdelijk geleverde jubileumuitgave. Vanaf 2015 tot 2019 is de Cherokee ook geleverd als Van in een beperkter aantal uitvoeringen. In 2019-2020 – de laatste twee jaren waarin de Cherokee in Nederland is verkocht – is hij alleen aangeboden als 2.2 CRD met vierwielaandrijving, automatische transmissie en in de uitvoeringen Longitude Freedom, Limited en Overland.

Prijzen

In 2014 verschijnt de Jeep Cherokee voor vanafprijzen van iets meer dan 48.000 euro voor de versie met de kleinste dieselmotor, voorwielaandrijving en een handbak. De Van kost dan iets meer dan 30.000 euro, maar daar spelen de belastingen een rol in. De laatste editie van de Cherokee kostte nieuw minimaal bijna 63.000 euro, maar dan krijg je wel ‘the full Monte’ met vierwielaandrijving en een automatische transmissie.

Prijzen voor occasions van de vijfde generatie beginnen bij ongeveer 9.000 euro voor de oudste exemplaren, maar de meeste zitten tussen de 15.000 en 25.000 euro. De meeste zijn diesels, de benzineversie zit in de hogere prijsregionen.

Maar de Cherokee is er al sinds halverwege de jaren zeventig. De oudste bereiken al de klassiekerstatus en worden aangeboden voor prijzen richting de 30.000 euro. Exemplaren vanaf veertig jaar oud doen ook al gauw 15.000 tot 20.000 euro.

Design

Buitenkant

De Jeep Cherokee van de eerste generatie was een hoekige, ietwat geciviliseerde terreinauto, maar de vijfde generatie is een bijna gestroomlijnde, maar nog steeds robuust ogende SUV waarmee je best voor de dag kunt komen. De kenmerkende radiator met zeven verticale sleuven maakt de Cherokee natuurlijk direct als Jeep herkenbaar en met die hoog op de wielen staande, stoere carrosserie met grote wielkasten valt hij overal direct op. Als bestuurder zit je in de Cherokee relatief hoog boven de weg, net als de passagiers natuurlijk, en allemaal kunnen ze genieten van het overzicht op het verkeer en het omringende landschap. Aan de achterzijde trekken de vierkante achterlichten én de twee aan de zijkant gemonteerde uitlaatpijpen je aandacht.

Binnenkant

De inzittenden hebben zicht op een typisch Amerikaans dashboard. Het centraal geplaatste infotainmentsysteem biedt een schat aan belangrijke informatie en keuzes. De middenconsole is laag, zodat voldoende bewegingsruimte voor de onderbenen gewaarborgd is. De comfortstoelen bieden uitstekende zijdelingse steun en ook steun aan de lenden.

De bestuurdersstoel en de passagiersstoel worden gescheiden door een enorme middenarmsteun. Er zijn drie volwaardige zitplaatsen op de achterbank. Aangezien veel moderne auto's – waaronder ook veel SUV's – de middelste zitplaats meer zien als een noodzitje, is dit wel het vermelden waard. De achterbank kan natuurlijk volledig worden neergeklapt voor meer laadcapaciteit.

Veiligheid

De Jeep Cherokee scoorde in 2019 vier van de vijf maximaal te behalen sterren in de Euro NCAP-crashtests. Het belangrijkste minpunt is dat de carrosserie overhelt bij het op hoge snelheid nemen van bochten. Dankzij de talrijke assistentie- en veiligheidssystemen kan de Cherokee echter worden beschouwd als een eigentijdse, veilige en comfortabele auto. Zelfs in vergelijking met andere SUV's presteert de Cherokee hier heel behoorlijk.

Alternatieven

Vergeleken met de Cherokee is de Grand Cherokee een groter alternatief in het modellengamma van Jeep. Buiten Jeep is vooral de BMW X5 een interessant alternatief. Deze biedt krachtigere motoren tot maximaal 625 pk en geïnteresseerden kunnen occasions vinden voor rond de 50.000 euro. Wie op zoek is naar een ander alternatief van de bovenste plank, die moet eens kijken naar de Land Rover Discovery Sport. Liefhebbers van typisch Japanse veiligheid kunnen de Mazda CX-5 overwegen. Dat is waarschijnlijk het goedkoopste model in deze selectie. Potentiële kopers vinden goede occasions al vanaf slechts 15.000 euro.

FAQ

Kun je de Jeep Cherokee ook offroad rijden?
Natuurlijk, maar alleen waar dat is toegestaan. Dankzij zijn vierwielaandrijving, grote bodemvrijheid en krachtige motoren kan de Jeep Cherokee ook offroad uit de voeten. Je moet echter niet vergeten dat deze Jeep geen échte, volwaardige terreinwagen meer is.
Welke aandrijflijnen zijn er voor de Jeep Cherokee?
In Nederland is de vijfde generatie van de Cherokee geleverd met 3,2-liter V6 benzinemotoren en 4-cilinder 2,0- en 2,2-liter CRD diesels. In 2019 en 2020 zijn er alleen nog de 2.2 diesels. Er zijn versies met handmatig te bedienen zesversnellingsbak en met een 9-trapsautomaat.

Beoordelingen voor Jeep Cherokee

22 Beoordelingen

4,6