Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
skoda-roomster-front

Skoda Roomster

1 / 3
skoda-roomster-front
skoda-roomster-side
skoda-roomster-back

Sterke punten

  • Vertrouwde, betrouwbare VW-motoren
  • Zeer ruim interieur
  • Ideaal voor gezinnen

Zwakke punten

  • Sommige motoren zijn wat zwakjes
  • Biedt geen echt rijplezier
  • Design: ‘love it or hate it’

Skoda Roomster : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Skoda Roomster, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Skoda Roomster: betaalbare stationcar met veel ruimte

De Skoda Roomster is een opvallend model dat eigenlijk het midden houdt tussen een stationwagon met een verhoogd dak en een MPV. Hij verschijnt in 2006 en is in 2010 uitgebreid vernieuwd. De Roomster heeft een zeer flexibel interieur en biedt vooral achterin veel ruimte en een geweldig uitzicht. Lees meer

Interesse in een Skoda Roomster

Skoda Roomster occasions
Skoda Roomster dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Veelal zuinige motoren
  • Veel interieurruimte, vooral achterin
  • Strak, minimalistisch, overzichtelijk, functioneel en flexibel interieur
  • Zeer betaalbare occasions

Technische gegevens

Motorisatie

De Skoda Roomster is er met benzine- en dieselmotoren, in feite allemaal van Volkswagen. De eerste generatie is er met 1.2 driecilinder en 1.4 en 1.6 viercilinder benzinemotoren, alle met vier kleppen per cilinder, en driecilinder 1.4 TDI en viercilinder 1.9 TDI turbodiesels. Alleen de 1,6-liter benzinevariant is er ook met een automatische Tiptronic zestrapstransmissie.

Met de facelift van 2010 is ook het motorengamma geüpdatet en omvat vanaf dan de driecilinder 1.2 benzinemotor die iets sterker is geworden, maar de viercilinder 1.2 TSI benzinemotor vervangt de 1.4 en 1.6 van vóór de facelift. Ook zijn er vanaf 2010 twee turbodieselmotoren met common-railtechniek, de driecilinder 1.2 TDI en de viercilinder 1.6 TDI. Alleen de 1.2 TSI met 77 kW (105 pk) is er ook met automaat.

Afmetingen

De Skoda Roomster is ongeveer 4,21 meter lang, 1,68 meter breed en 1,61 tot 1,65 meter hoog. Zijn wielbasis bedraagt ongeveer 2,62 meter. De exacte maten verschillen enkele millimeters afhankelijk van de uitvoering en het bouwjaar (voor of na de facelift). Anders dan in veel andere auto’s is het interieur achterin breder dan voorin, als is het maar enkele centimeters.

De Roomster heeft 450 – en na de facelift 480 – liter bagageruimte, ideaal voor als je een gezin hebt. Als je de achterbank helemaal neerklapt, dan groeit de bagageruimte tot een enorme 1.700 liter. Dan kunnen de kids niet meer mee, maar je kunt mede dankzij het hoge dak wél gemakkelijk omvangrijke voorwerpen vervoeren.

De belangrijkste specificaties op een rij

SKODA ROOMSTER
Marktintroductie 2006
Lengte x breedte x hoogte 4,21 x 1,68-1,70 x 1,61-1,65 m
Wielbasis 2,62 m
Inhoud bagageruimte 450-1.700 l
Ledig gewicht 1.125-1.235 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.665-1.777kg
Cilinderinhoud 1.197-1.986 cm3
Vermogen 47-77 kW (65-105 pk)
Koppel 112-250 Nm
Topsnelheid 155-184 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,9-16,7 sec
Tankinhoud 55 l
Verbruik 4,7-6,8 l/100 km
CO₂-uitstoot 124-163 g/km

Varianten

De Skoda Roomster is een stationcar met hoog dak, of een MPV, maar je kunt hem ook als bestelauto gebruiken. Hij is er echter uitsluitend als vijfdeursmodel met vijf zitplaatsen. Hij is geleverd in diverse uitvoeringen en uitrustingsniveaus. De benamingen variëren met de jaren, maar geven wel min of meer aan of de auto wat luxueuzer (‘Ambition’ en ‘Elegance’), sportiever (‘Dynamic’ en ‘Sport’) of stoerder en avontuurlijker (‘Scout’) is uitgevoerd. De Scout-uitvoering bijvoorbeeld is voorzien van wat offroad-achtige panelen op de carrosserie, donkerder getinte achterste ruiten en speciale lichtmetalen wielen. In de jaren dat de Skoda Roomster in Nederland te koop is, zijn er alles bij elkaar meer dan 110 standaarduitvoeringen verschenen.

Prijzen

De Skoda Roomster kost als nieuwe auto ongeveer 15.000 euro voor de basisuitvoering, zowel voor als na de facelift. De duurste uitvoering was in 2014 de 1.6 TDI Elegance van bijna 27.000 euro.

Inmiddels is de Skoda Roomster al zo’n tien jaar niet meer nieuw te koop. Je moet dus op zoek naar een occasion. Het aanbod is niet uitbundig groot, maar een gebruikte Roomster hoeft beslist geen 10.000 euro te kosten. Voor minder dan 2.000 euro vind je ze al, maar die hebben drie of nog meer ton op de kilometerteller. Voor prijzen rond de 5.000 euro vind je exemplaren die 150.000 kilometer of minder achter de rug hebben. Je kunt gerust concluderen dat de Roomster een betrouwbare auto moet zijn voor niet al te veel geld. Maar ze zijn oud, controleer het exemplaar dat je op het oog hebt, grondig.

Design

Buitenkant

De Skoda Roomster heeft een bijzondere vormgevingyou love it or hate it. De voorzijde oogt met de kenmerkende grille als een redelijk chique sedan. Het achterste deel heeft veel weg van de opbouw van een bestelauto, die echter niet aansluit op de voorkant, mede doordat de achterste zijruiten veel hoger en dieper zijn dan de ruiten in de voorportieren. De Roomster zal niet volgens iedereen de schoonheidsprijs verdienen, maar dat geldt ook voor de modellen van de concurrentie.

Binnenkant

Het interieur van de Skoda Roomster is nadrukkelijk sober en minimalistisch – precies wat je verwacht van een functionele Skoda. Het achterste gedeelte is vooral voor de ruimte ontworpen. En zo voelt hij ook: de diepe, maar hoge zijruiten bieden een geweldig uitzicht en ruimtelijk gevoel, mede doordat je achterin een stukje hoger zit dan voorin. De driedelige achterbank is niet alleen in lengterichting verschuifbaar, gedeeld neerklapbaar en uitneembaar, als je het smalle middelste deel eruit haalt kun je de buitenste zitplaatsen iets naar elkaar toe schuiven voor meer schouderruimte en comfort.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid scoort de Skoda Roomster goed. Euro NCAP waardeerde in 2006 de bescherming van volwassen inzittenden met de maximale vijf sterren en de bescherming van kinderen in de auto met vier. De Roomster is standaard voorzien van voor-, zij- en hoofdairbags, gordelspanners en zowel voorin als achterin hoofdsteunen die in hoogte verstelbaar zijn. De twee buitenste zitplaatsen achterin zijn voorzien van ISOFIX-bevestigingen voor kinderzitjes.

Alternatieven

Een voor de hand liggend alternatief is natuurlijk de Renault Kangoo, eigenlijk een net zo apart vormgegeven MPV als de Roomster. Ook de Fiat Doblò is een tijdgenoot van de Skoda Roomster die als apart ogend alternatief kan dienen. Evenals de tweede generatie van de Citroën Berlingo en zijn tweelingbroer Peugeot Partner, die van 2008 tot 2018 van de band rolden. En zo zijn er nog wel meer van bestelauto’s afgeleide en wat hogere MPV-achtige personenauto’s te bedenken. Bijvoorbeeld de Ford Courier en Tourneo Connect hebben een strakker en moderner uiterlijk dan de Roomster. Veel alternatieven zijn – anders dan de Skoda Roomster – bovendien voorzien van schuifdeuren.

FAQ

Hoeveel kost een Skoda Roomster?
De laatste vanafprijs voor een nieuwe Skoda Roomster lag rond de 15.000 euro. Prijzen voor de goedkoopste occasions beginnen bij ongeveer 2.000 euro, maar dan heb je wel een oude met heel veel kilometers op de teller. Verder maakt de uitvoering of de motorisering niet zo veel meer uit, de meeste Roomster-occasions hebben tonnen op de teller staan en kosten inmiddels rond de 5.000 euro.
Hoe lang is de Skoda Roomster gebouwd?
Skoda introduceerde de Roomster in 2006. In 2010 gaf de fabrikant het model een facelift en bracht hem technisch up-to-date. Uiteindelijk beëindigt Skoda de productie van de Roomster in de loop van 2015.
Bouwt Skoda de motoren zelf of komen die van een ander merk?
Skoda is sinds 2000 volledig eigendom van Volkswagen en kan dus gebruikmaken van de techniek van de Volkswagen Groep. Daarom kom je de meeste motoren die in de Skoda zijn gemonteerd ook weer tegen in veel andere modellen van het Volkswagen-concern (of andersom) – zoals Audi, Seat en natuurlijk Volkswagen zelf.
Hoeveel vermogen heeft een Skoda Roomster?
De Skoda Roomster is geleverd met diverse benzine- en dieselmotoren – er zijn geen hybride- of elektrische varianten. Qua vermogen lopen de benzinemotoren uiteen van 47 tot 77 kW (65 tot 105 pk) en de turbodiesels van 51 tot eveneens 77 kW (69-105 pk).

Beoordelingen voor Skoda Roomster

51 Beoordelingen

4,6