Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Winterbanden

Met de wintersport weer voor de deur is het altijd goed om nog even te controleren wat de laatste stand van zaken wat winterbanden betreft is. En waar geldt die regel alleen onder bepaalde omstandigheden?

En waar geldt die regel alleen onder bepaalde omstandigheden? Wij zetten het voor je op een rijtje. In bepaalde landen is het toegestaan alleen onder ‘winterse omstandigheden’ met winterbanden te rijden, maar dat is een breed begrip. En bovendien heel lastig in te schatten. Want stel dat je bijna 1.000 km naar Oostenrijk rijdt, dan kun je onderweg behoorlijk wat winterse omstandigheden tegenkomen. En wie op wintersport gaat, zal toch altijd naar de sneeuw reizen? Kortom, wie binnenkort de pistes op zal zoeken ontkomt er bijna niet aan. Maar wat als je niet voor de sneeuw gaat, maar wel in de winterperiode door Europa reist? Dit zijn de regels per land:

Je dient in Duitsland geschikte banden te hebben voor de weersomstandigheden, en dat betekent in de winter veelal winterbanden. Een vaste periode wordt er niet voor gehanteerd, maar mocht je het vermoeden hebben dat het koud wordt of gaat sneeuwen, dan zijn ze simpelweg verplicht.

Net als in Nederland zijn winterbanden in België niet verplicht, maar worden ze enkel geadviseerd.

In Luxemburg geldt voor de winterbanden dezelfde regelgeving als in Duitsland; je bent verplicht geschikte banden te monteren.

Winterbanden

In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, tenzij de weersomstandigheden er om vragen. In dat geval praat je dus over sneeuw of ijs. Bovendien zijn er in Frankrijk wegen waar met een bord staat aangegeven dat je winterbanden moet hebben. Daar is het eveneens verplicht.

Het gebruik van winterbanden in Italië is heel duidelijk: het staat met een bord op – voornamelijk bergwegen – aangegeven als het verplicht is. Wie bovendien afreist naar de Aostavallei (Noord-West Italië) is van 15 oktober tot 15 april sowieso verplicht winterbanden te monteren.

In Oostenrijk is het van 1 november tot 1 april verplicht om onder winterse omstandigheden over winterbanden te beschikken. Dat laat ruimte voor interpretatie, maar wie in deze periode naar Oostenrijk gaat kan er op rekenen in dit soort omstandigheden terecht te komen. Hou bovendien rekening met een profieldiepte van minimaal 4 mm, anders zien de Oostenrijkers het als zomerbanden.

Hoe streng de verkeersregels in Zwitserland ook zijn, winterbanden zijn niet verplicht. Onder geen enkele omstandigheid. Het enige dat de Zwitsers stoort is als je hinder veroorzaakt omdat je geen winterbanden hebt. En daar staat een boete op.

Winterbanden zijn in Denemarken niet verplicht en het niet hebben ervan is ook niet strafbaar, zelfs niet als het sneeuwt. Net zoals in Nederland en België dus.

Het noorden van Europa kent winters die lang en ijskoud zijn. Het is dan ook niet zo vreemd dat in Scandinavië strenge regels gelden wat winterbanden betreft. In zowel Noorwegen, Zweden alsook Finland zijn de winterbanden gedurende de wintermaanden verplicht. Wie er geen heeft en een ongeluk veroorzaakt loopt zelfs het risico aansprakelijk gesteld te worden voor de schade. Zweden vormt overigens wel een kleine uitzondering op de regel: als er geen sprake is van winterse omstandigheden is het niet verplicht. Maar goed, die kans is erg klein.

In Tsjechië zijn winterbanden van 1 november tot en met 31 maart verplicht. En wie daar niet aan voldoet loopt het risisco bij schade of een ongeval aansprakelijk gesteld te worden. Tsjechië eist dat winterbanden 4 mm profiel hebben en bovendien moet je sneeuwkettingen bij je hebben.

Alle artikelen

Beste autoband

Beste autoband

Advies · Autotechnologie
Luchtdruk

Energiezuinige banden

Advies · Autotechnologie
Winterbanden en vierseizoenenbanden

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer