Audi A3 2003 te koop: tweedehands en nieuw

Audi A3 2003

de compacte Audi A3

De eerste kleine auto wordt in de zeventiger jaren gemaakt en na vele jaren presenteert Audi in 1996 wederom een compact model. Als onderdeel van de 'Volkswagen Group' deelt de Audi onderdelen met het moederbedrijf. De Audi A3 heeft dan ook veel gemeen met de Golf, die tot dezelfde klasse behoort. Ook diverse modellen van Skoda en Seat maken gebruik van het Golf-platform. Concurrenten van de op dit platform gebouwde VAG-modellen zijn de Alfa Romeo 147 en Opel Astra. In oktober 2000 volgt er een facelift, waarbij de lichtpartijen van de voor- en achterkant een upgrade krijgen. De tweede generatie (bekend onder code 8P) verschijnt in 2003 en is ontworpen door de bekende Italiaanse designer Walter de Silva. Voor het eerst is er een A3 beschikbaar met een zescilinder en komt er in 2004 een langere 'sportback' op de markt. In 2005 volgt een facelift en in 2013 verschijnt de derde generatie.

Audi A3 2003

De tweede generatie Audi A3 is een compleet nieuw model, geliefd als zakenauto. De auto heeft kleine maten en flink aangezette wielkasten. Het interieur is typisch Audi met stevige, maar comfortabele stoelen die zijdelingse steun geven. Het dashboard is strak en van typische Duitse eenvoud, waarbij alle knoppen uitgevoerd zijn als tiptoets. De airconditioning is niet standaard maar als optie alleen verkrijgbaar als klimaatcontrole. Wel is cruisecontrol standaard op alle modellen. Het rijgedrag is sportief, maar ook zeer vertrouwd en de veiligheid is helemaal aangepast aan de moderne tijd. Vergeleken met concurrentie is de standaarduitrusting karig, maar een stuk uitgebreider dan die van zijn voorganger. De grote deuren van de Audi A3 zorgen voor een probleemloze instap. De Audi A3 is als occasion geschikt voor een breed publiek.

Diverse modellen A3

De compacte middenklasser is in eerste instantie alleen verkrijgbaar als driedeurs hatchback, maar later ook als vijfdeurs sportback. Speciaal model is de Audi S3, alleen leverbaar als quattro-uitvoering. Deze beschikt over de zeer snelle V6 motor en is in beginsel alleen verkrijgbaar als driedeurs hatchback. De Audi A3 is leverbaar met drie benzine- en twee turbodieselmotoren. Het instapmodel is een 1.6 liter viercilinder met 102 pk of een eveneens 1.6 liter maar nu met FSI motor van 115 pk. Vervolgens is er een 2.0 liter FSI met een vermogen van 150 pk en als topmodel de 3.2 liter zescilinder met 250 pk. Dit model is alleen verkrijgbaar als quattro-uitvoering met vierwielaandrijving. De twee turbodieselmotoren zijn een 1.9 TDI van 105 pk en een 1.9 liter TDI die 140 pk levert. Alle modellen zijn leverbaar met een zeven-versnelling sequentiële automaat.