Audi A3 2005 te koop: tweedehands en nieuw

Audi A3 2005

Geschiedenis van de Audi A3

De Audi A3 werd uitgebracht in 1996 en was sinds de Audi 50 de eerste Audi in het lagere marktsegment. De compacte middenklasser deelt veel van zijn onderdelen met de Volkswagen Golf, maar onderscheidt zich duidelijk op het gebied van luxe, comfort en interieur. Daarnaast ziet de auto er een stuk strakker uit. Ook de soepele wijze waarop de A3 rijdt, wordt geroemd. Top Gear beschrijft de wagen als 'het beste voorbeeld van een solide en gevoelige auto gebouwd door Duitsers'. De eerste uitvoering van de A3 werd zowel als diesel- als benzinevariant met 100 tot 130 pk uitgebracht. De vijfdeurs-versie kwam in 1999 op de markt. In oktober 2000 kreeg het model zijn eerste vernieuwingen. De auto kreeg andere koplampen, achterlichten en velgen. De diesels veranderden van type motor: van verdelerpomp (VP) naar pompverstuiver (PD). In 2014 werd de Audi A3 uitgeroepen tot World Car of the Year. Vooral de vormgeving werd gecomplimenteerd, evenals het eerder benoemde soepele weggedrag. Volgens de 69-koppige jury is dat 'bijna van limousine-niveau'.

De Audi A3 2005

In 2005 werd de driedeurs-uitvoering voorzien van de nieuwe singleframe-radiateurgrille. Wat verder opvalt is dat de auto wat stiller geworden is, zelfs bij hoge snelheden. Door de zeer solide bouw en het gebruik van echt kwaliteitsmateriaal gaat de A3 zeer lang mee en is het model ook in het tweedehands circuit nog erg populair. Ook kreeg de wagen een nieuw interieur, waardoor er achterin meer ruimte is ontstaan, genoeg voor twee volwassenen. De A3 kreeg een prachtig afgewerkt dashboard, een nieuw stuurwiel en de hoofdsteunen konden nu worden ingeklapt. Met de Audi A3 uit 2005 kunnen rotondes en bochten met een relatief hoge snelheid worden genomen.

Motoren en varianten van de Audi A3

De motoren van de Audi A3 zijn indrukwekkend. De uitstekend toegepaste technologie zorgt ervoor dat de wat ruwe kantjes van een diesel bij de A3 achterwege blijven. De Audi A3 is er als driedeurs-hatchback, vijfdeurs-sportback, tweedeurs-cabriolet en vierdeurs-sedan. Er zijn benzine- en dieselmotoren (TFSI en TDI) met vermogens van 100 tot 250 pk.