Audi A3 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Audi A3 2014

Tweedehands Audi A3 uit 2014: de compacte executive

Stijlvol, luxueus en wendbaar, dat zijn de kerneigenschappen van deze tweedehands auto, een Audi A3 uit 2014. De A3 is een compacte executive, vanzelfsprekend een creatie van het Duitse Audi (Volkswagen Group), en dit sinds 1996. De wagen is ondertussen aan zijn derde generatie toe, waarin ook deze 2014 Audi A3 te situeren valt.

Eerste generatie: Typ 8L (1996-2003)

De originele A3 (Typ 8L) kwam in 1996 op de Europese markt en markeerde Audi's terugkeer naar de productie van kleinere wagens, na de stopzetting van de Audi 50 in 1978. Het werd ook de eerst wagen van de Volkswagen Group die gebruik maakte van het bekend geworden PQ34 of A4 platform. Hierdoor toont de A3 een natuurlijke gelijkenis met de VW Golf Mk4 (vierde generatie Golf), die ook in 1996 uitkwam. In drie jaar tijd zou dit platform niet minder dan zeven wagens voortbrengen.

De A3 was aanvankelijk enkel beschikbaar als driedeur/hatchback. Dit moest zorgen voor een sportiever uiterlijk, verscheiden van de Golf. Hoewel de eerste generatie A3 in 2003 werd stopgezet, werd het model nog lang daarna verkocht in bepaalde markten.

Tweede generatie: Typ 8P (2003-2013)

Op de Motor Show van Genève, in 2013, lanceerde Audi de tweede generatie A3, de Typ 8P. Die wagen werd al ontworpen in 2000, door Gary Telaak, op basis van het PQ35 platform. Hierdoor kreeg de A3 onder andere een ruimer interieur, nieuwe benzinemotors met Fuel Stratified Injection (FSI), en een manuele standaardtransmissie met zes versnellingen.

Derde generatie: Typ 8V (2013)

De derde generatie A3 start in 2013. Het voertuig werd voorgesteld op de Motor Show van Genève in 2012. Het is het eerste voertuig ooit dat gebruik maakt van het flexibele, modulaire MQB platform. Dit keer verschijnt de A3 niet alleen als driedeur/hatchback, maar ook als vijfdeur ('Sportback') en als vierdeur (saloon). Zo trad hij in directe concurrentie met de Mercedes-Benz CLA Klasse, een tweedeur/cabriolet. In deze optiek werd in 2014 ook een cabriolet-model van de A3 gelanceerd.

De A3 werd in deze generatie voorzien van uitzonderlijk veel nieuwe features. Belangrijk is bijvoorbeeld de nieuwe voorophanging, een MacPherson strut set-up. Achteraan werd tegelijk gewerkt met multi-link ophanging. Verder heeft deze Audi ook 's werelds eerste Multi-Collision remsysteem in de aanbieding. Dat is een noodrem-systeem, waarbij de wagen automatisch wordt gestopt na een eerste impact, zodanig dat de kans op kettingbotsingen aanzienlijk wordt gereduceerd. Ook beschikt deze generatie over het Pre Sense Front systeem, dat op basis van radardetectie elke aanrijding tracht te vermijden. De A3 combineert beide systemen bovendien met de zogenaamde Autonomous/Adaptive/Radar Cruise Control. Deze controlefunctie past de snelheid van de wagen automatisch aan aan de weg- en rijsituatie, zodat hij steevast op een veilige afstand blijft van zijn voorliggers.

2014 Audi A3: Sportback e-tron

Een andere bijzondere A3 uit 2014 is, tot slot, de Sportback e-tron. Dat is een plug-in hybride, waarvan het concept werd voorgesteld op de Motor Show van Genève, in 2013. Hij gebruikt dezelfde (elektrische) powertrain als de Volkswagen Golf GTE en de VW Passat GTE.