Ford Ka 2008 te koop: tweedehands en nieuw

Ford Ka 2008

Enige auto van Ford in de kleinste A-klasse

De Ford Ka is al sinds de introductie in 1996 een veelgevraagde stadsauto die opvalt door het scherpe lijnenspel en mooie, ronde vormen. Ford heeft hiermee als Amerikaanse autofabrikant een geliefde auto afgeleverd, waarmee het prettig rijden is. De bijzondere vormgeving van deze betrouwbare wagen leidt tot grote verkopen in Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder. De wagen eindigt in 1997 op de tweede plaats in de verkiezing 'Auto van het Jaar'. De Ford Ka 2008 betekent het startpunt van de tweede generatie, een model dat samen met Fiat ontwikkeld en gebouwd is. Het speciale design van deze nieuwe Ka komt ook terug in de toenmalige Ford Mondeo en Ford Fiesta. De Ford Ka is het enige type in de kleinste A-klasse van Ford, maar daarmee niet minder populair, ook als tweedehands auto.

Ford Ka 2008 debuteert in James Bond-film Quantum of Solace

De strakke vormgeving volgens de 'New Edge'-stijl, goede wegligging en nauwkeurige handling in de bochten van deze driedeurs hatchback, maken de eerste generatie Ford Ka tot een bijzondere auto. De wagen kan concurreren met auto's als de Toyota Aygo, Renault Twingo en Volkswagen up! Zowel het exterieur als interieur van de Ka mag er zijn. De tweede serie die in 2008 van de band rolt, is wat minder dynamisch vormgegeven, maar heeft wel diverse verbeteringen. Zo heeft de auto bijvoorbeeld betere schokdempers, airbags aan de voor- en zijkant, alarmlichten en centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. Het 2008-model wordt onthuld op de Autosalon in Parijs en debuteert in de James Bond-film Quantum of Solace. De compacte Ford Ka verschijnt in de uitvoeringen Trend en Titanium. De zitruimte (vier personen) is voldoende, maar niet bovenmatig. Dit geldt ook voor de bagageruimte, met een inhoud van 225 liter.

Goede en zuinige auto voor stadsverkeer en korte ritten

De eerste generatie Ford Ka is in 1996 uitgerust met een 1.3 liter benzinemotor. Daar komen in 2003 twee speciale modellen bij: de StreetKa cabrio en de sportieve SportKa. Beide versies zijn voorzien van een 1.6 liter benzinemotor. De Ford Ka 2008 geldt als het eerste model van de tweede generatie die in technisch opzicht veel overeenkomsten heeft met de Fiat Panda 500. Niet vreemd, want beide auto's komen uit dezelfde fabriek in Polen. Fiat levert ook de 1.2 liter injectie benzinemotor van de Ka, met een vermogen van 69 pk. Deze loopt wat vloeiender dan zijn voorganger. De carrosserie is juist weer typisch voor Ford. Het onderscheidt deze Ka duidelijk van de Panda. De 2008-versie wordt ook uitgebracht met een 1.3 liter dieselmotor en een vermogen van 75 pk, maar dit is geen blijvertje in het assortiment. Alle modellen Ford Ka zijn nog als tweedehands auto verkrijgbaar. Het is voor rijden in druk stadsverkeer en korte ritten een prima keuze. De Ford Ka kan een verbruik van 1 op 16 à 17 halen, waarmee deze ook goed is voor de portemonnee.