Ford Ka 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Ford Ka 2014

Tweedehands Ford Ka uit 2014: een moderne, Europese stadswagens

Nieuwer dan deze Ford Ka uit 2014 zal een tweedehands auto niet snel worden. De wagen representeert het laatste modeljaar van de tweede generatie KA, daar waar de derde generatie start vanaf modeljaar 2015. Deze Ford is een echte, haast volbloed Europese stadswagen, die rondrijdt sinds 1996. In 2008 kwam hij daarbij aan zijn tweede generatie toe, waartoe ook deze 2014 Ford Ka behoort. De wagen wordt geproduceerd in Tychy, Polen. Beide generaties zijn driedeurs en hatchbacks. De eerste generatie verscheen ook als tweedeurs convertible (StreetKa) en als sportievere hatchback-versie (SportKa). De naam 'Ka' kan daarbij op verschillende manieren uitgesproken worden, aangezien Ford zelf ook verschillende uitspraken gebruikt. Volgens het magazine Auto Trader zou de correcte uitspraak echter eerder klinken als de 'e' in 'ket' (of de 'a' in het Engelse 'cat') dan als de 'a' in 'kat'.

Eerste generatie (1996-2008)

De Ka werd geïntroduceerd op 11 september 1996 als een compacte en low-cost toevoeging aan het Ford assortiment. Hij werd gebaseerd op het Mark IV Ford Fiesta platform, maar kreeg wel een volledig herwerkt exterieur mee. Dit design doet denken aan de Seatta, een show-wagen en roadster van Ghia, ontworpen door Filippo Sapino. De Ka werd zo een van die zeldzame conceptwagens, die ooit het tooncircuit verlieten, zij het dus niet zonder een aantal aanpassingen. Na zijn introductie werd de Ka gemengd onthaald door even vurige voor- als tegenstanders. Dit was met name te danken aan het 'New Edge' design van Jack Telnack en Claude Lobo, dat sommigen als 'te vooruitstrevend' interpreteerden. Tegelijk kwam er meteen het nodige eerbetoon voor de gebruiksvriendelijkheid van de Ka, met name vanuit de gespecialiseerde motorpers. Tegenstanders bleken uiteindelijk overigens ongelijk te hebben. Ondanks zijn ongewoon lage kostprijs werd de Ka een enorm financieel succes voor Ford, mede dankzij de even ongewoon lage productiekosten.

Tweede generatie (2009-2014)

In 2008 werd de Europese Ka vervangen door een nieuw model, ontwikkeld en geproduceerd voor Ford door Fiat S.p.A., samen met de Fiat 500, de Fiat Panda en de Lancia Ypsilon. Een opmerkelijk debuut werd verzorgd tijdens de première van de James Bond film Quantum of Solace, waarna de wagen ook in levende lijve te bewonderen viel op de Motor Show van Parijs. Ondanks een volledig nieuwe onderbouw, bleef de typische, bolle styling behouden en afgestemd op Fords nieuwe stijlfilosofie, het zogenaamde 'Kinetic Design'. De nieuwe Ka biedt twee motoropties: een 1,2 liter benzinemotor van 51 kWh en een 1,3 liter TDCi dieselmotor van 55 kWh en 74 pk, twee Fiat-motors met een CO2-emissie onder de 120 g/km. In wezen is deze Ka dus haast een Fiat 500, ware het niet voor de superieure schokabsorptie van de Ka. Samen met andere veiligheidsfeatures, zoals het uitgebreide airbag-systeem, leveren ophanging, bumpers en toebehoren de Ka een Euro NCAP rating op van vier sterren op vijf. Nog in 2008 dook even het gerucht op dat de Ka beschikbaar zou worden gesteld voor de Noord-Amerikaanse markt. Daarop werd echter bevestigd dat Ford de Ka 'te klein' vindt voor deze markt. In mei 2014 verscheen de derde generatie Ka wel eerst in Zuid-Amerika, om daarna door te reizen naar Azië en Europa.