Ford Mondeo 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Ford Mondeo 2014

Prachtig, die nieuwe Ford Mondeo 2014

Ford is een van de grote wereldmerken dat bekendheid kreeg door types als de Edsel, de Mustang, de Fiesta, de Sierra en de bekende A-type waarmee het sprookje ooit startte. Misschien had Henry Ford toen hij in 1903 begon met auto's te bouwen een droom. Maar of hij zo groots was als zijn bedrijf na de Tweede Wereldoorlog is uitgegroeid, mag worden betwijfeld. Grappig is dat Ford eigenlijk eerst elektrische aangedreven auto's maakt, maar door aandeelhouders op het spoor van benzine aangedreven motoren werd gezet. Dat heeft uiteraard te maken met de olie die men toentertijd bijna overal in Amerika vond. Nu, meer dan 100 jaar later, werkt het bedrijf weer aan elektromotoren om elektrisch rijden mogelijk te maken.

In 1993 bracht Ford de eerste Mondeo op de markt. Een opvallende middenklasser die bedoeld was om niet alleen in Europa, maar ook in Amerika hoge ogen te gooien. De auto werd als hatchback, sedan en als stationcar aangeboden. In de afgelopen decennia is de Mondeo meermaals aangepast, waardoor de Ford Mondeo 2014 de vijfde generatie is. Wat deze nieuwe Mondeo duidelijk laat zien, is dat Ford ooit eigenaar was van het Engelse statussymbool Jaguar. De voorkant van de Mondeo heeft veel kenmerken die ook bij de nieuwe Jaguarmodellen terug te vinden zijn. Daarmee is de 2014 Ford Mondeo de mooiste ooit geworden. Nou was de Mondeo nooit een lelijk eendje, maar het was ook zeker geen prachtige zwaan. Het was eerder een wat gematigde middenklasser. Met de nieuwe Ford Mondoe 2014 zet het bedrijf een schitterende auto neer die heel wat bekijks heeft. Stijlvol, elegant, strak en voorzien van meer technische hoogstandjes dan welke andere Mondeo eerder. Of de 1,0 liter EcoBoots motor waarmee de Mondeo uitgerust kan worden daarbij past, zal de toekomst moeten uitwijzen. In eerste instantie lijkt deze 3 cilinder te zwak voor zijn grote auto. Kenners weten echter dat dit motorblok met turbo ook in de Caterham geplaatst wordt. Deze specifieke sportwagen haalt er heel wat aan power uit. Deze kennis is weer gebruikt om de 1 liter EcoBoost met turbo voor de Mondeo gangbaar te maken. Hij biedt 125 pk, voldoet aan de Euro6 norm, heeft 12 seconden nodig van 0 naar 100 en verbruikt 1 op 20.

Mondeo

De Ford Mondeo 2014 heeft heel wat concurrenten. Naast de Citroën C5, de Renault Laguna en de Peugeot 508 zijn dat de Skoda Octavia, de Volkswagen Passat, de Hyundai i40, de Opel Insignia en de Mazda 6. Stuk voor stuk mooie, comfortabele auto's die heel wat te bieden hebben. Daar zal Ford dus wel iets tegenover moeten stellen. Nou kwam het bedrijf al in de vorige versie van de Mondeo met het radargestuurde cruisecontrolsysteem. In menig tweedehands auto is dit systeem dus ook al terug te vinden. De auto verandert de snelheid zodra een langzamere voorligger opdaagt en er niet gepasseerd kan worden geheel zelfstandig. Zo zal hij die snelheid ook weer naar het gevraagde niveau brengen zodra dat mogelijk is. De bestuurder kan de afstand tot de voorligger overigens zelf vastleggen. Een Mondeo heeft een uitstekende wegligging, is comfortabel, rijdt prettig en gemoedelijk. Mocht het gevraagd worden dan kan de Mondeo ook fel uithalen, maar over het algemeen geldt dat de auto heel keurig rijdt.

Occasion

Naast de nieuwe Ford Mondeo 2014 rijden er uiteraard heel wat tweedehands rond. Dat kan niet anders bij een model waarvan er miljoenen verkocht zijn. De auto werd tot 2014 in Genk, België, geproduceerd. Een tweedehands Mondeo kan nog een oudere motor hebben, terwijl nieuwere modellen al uitgerust zijn met de EcoBoost technologie. Gebruikers van een tweedehands auto geven een waardering van 4 van de 5 sterren, waarbij opvalt dat men een 4,4 geeft voor het comfort. Wat verder opvalt is dat reviews van Mondeo rijders die een caravan hebben zonder uitzondering weergeven dat men zeer tevreden is met de prestaties van de auto. Dat geldt ook voor die groep die een tweedehands Mondeo aangeschaft heeft. De auto trekt met gemak de caravan en is ook bergop zeer betrouwbaar. Sommige rijders, met name uit de leasehoek, kozen voor de Mondeo omdat de auto naast de dieselmotor een automaat aanbood. Ze omschrijven de auto als relaxt en lekker comfortabel om te rijden. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de vele extra's die ook een tweedehands al kan opleveren, zoals regen- en lichtsensoren, climate control, cruisecontrol en een gunstig verbruik.

2014

Met de nieuwe Ford Mondeo 2014 presenteert Ford dus geen Mondeo met wat aanpassingen omdat de auto het toch al goed doet. De nieuwe auto valt op, vraagt om aandacht en biedt met zijn nieuwe motoren heel wat aan. Vanaf 1,0 tot 2,0 liter EcoBoost benzinemotoren met een vermogen tussen 92 tot 176 kWh of 1,6 tot 2,0 TDCI dieselmotoren met 85 tot 132 kWh aan kracht. Het verbruik ligt tussen 1 op 14 en 1 op 28. Daarnaast kan de Ford Mondeo 2014 als hybride geleverd worden. De 2,0 liter benzine hybride levert 140 kWh en verbruikt 1 op 25. Hij is ook een van de snellere Mondeo's met een sprint van 9,2 seconden van 0 naar 100. Hierbij zij vermeld dat het verbruik van de in Amerika al op de markt zijnde Plug-in Hybride bij 1 op 46 uitkomt. De nieuwe Mondeo is voorzien van het ActiveCityStop systeem, dat helpt kop-staart botsingen te voorkomen, heeft ABS, EBD, ESC, Hill Start Assist, Intelligent Protection System, Traffic Sign Recognition, airbags, zijairbags voor en achter, knieairbags en de mogelijkheid de airbag uit te schakelen wanneer een kinderzitje voorin geplaatst wordt. Geheel nieuw is het speciale hydrogene staal waarmee de A- en B-pijlers van het chassis gemaakt zijn. Dit is een noviteit in de autobranche. Het binnenwerk is zowat geheel vernieuwd en nog functioneler gemaakt. Ook dat verhoogd het rijplezier. De 2014 Ford Mondeo is uitermate geschikt als leaseauto.