Opel Meriva 2004 te koop: tweedehands en nieuw

Opel Meriva 2004

Tweedehands Opel Meriva uit 2004: de mini MPV van zijn generatie

Een bijzonder populaire tweedehands auto is deze Opel Meriva uit 2004. Ook als nieuw model deed deze Opel het overigens meer dan goed. De Meriva is een typisch Multi Purpose Vehicle (MPV), dat een enorme veelzijdigheid tentoonspreidt. Opel bouwt deze wagen al sinds 2002. Deze 2004 Opel Meriva behoort als dusdanig tot de eerste van voorlopig twee generaties. Het grote verschil tussen beide generaties (A en B) is hun classificatie. Daar waar de eerste generatie als mini MPV wordt gezien, wordt de tweede generatie als compact MPV beschouwd. Net zoals de meeste Opels wordt de Meriva in de UK aangeduid als Vauxhall Meriva. In Zuid-Amerika verschijnt hij als Chevrolet Meriva.

Meriva A (2002-2010)

De eerste generatie Meriva wordt, volgens de logica van de Opel nomenclatuur, aangeduid als Meriva A. De wagen is gebaseerd op de derde generatie Opel Corsa, de Corsa C. Hij wordt verkocht sinds 2004. Net zoals zijn grote broer, de Zafira, valt de Meriva op door zijn flexibel interieur, de zogenaamde FlexSpace. Deze heeft vooral betrekking op de achterste zitrij, die in deze wagen haast volledig kan worden weggewerkt, zodat hij het laadvolume van een kleine van krijgt. Anderzijds kan deze zitrij ook twee tot drie passagiers comfortabel vervoeren. Zoals gezegd is het deze eerste generatie Meriva waartoe de 2004 Opel Meriva behoort. De generatie was een instant succes.

Meriva B (vanaf 2010)

Sinds 2010 rijdt de tweede generatie Meriva door de straten, de Meriva B. Hij is iets groter dan zijn voorganger en wordt als dusdanig niet meer geklasseerd als mini, maar als compact. Tegelijk kreeg deze nieuwe Meriva een aantal nieuwe snufjes mee, geleend van hogere modellen zoals de nieuwe Astra en de Isignia. De grootste broer van de Meriva is vandaag de Zafira Tourer, die in 2011 verschijnt en qua look en vorm schatplichtig is aan de Meriva B. De B debuteerde op de Motor Show van Genève in maart 2010, hoewel hij al vanaf juli 2009 werd geproduceerd. Het is de eerste (en enige) MPV die gebruik maakt van zogenaamde zelfmoorddeuren of 'FlexDoors'. Een panoramisch zonnedak werd in deze versie standaard ingebouwd. Ook bijzonder is de FlexRail, die het middendeel van de wagen van extra bergruimte voorziet, indien gewenst. Een ander opvallende verbetering tegenover de A-generatie is het zitcomfort van de Meriva B. Hiervoor werd de Front Seat Technology van de Isignia en de Astra toegepast. Net zoals deze wagens, biedt de Meriva nu het grootste aantal zitopties in zijn klasse. De nieuwe generatie stoelen voorin moeten bovendien in niets onderdoen in vergelijking tot de luxewagens. Tegelijk levert de vergrote voetdruk van de wagen een stabielere behandeling en wegligging op. De voor- en achteras van de wagen werden hiervoor opnieuw ontleent van de Zafira, die bekend staat als een van de wagens met de beste wegligging in zijn klasse (van sub-compacte wagens). In januari 2014 werd een facelift van de Meriva B gepresenteerd op de International Motor Show van Brussel. De veranderingen zijn niet ingrijpend, maar eerder een bevestiging van de bestaande kwaliteiten van de Meriva.