Seat Toledo 2014 te koop: tweedehands en nieuw

Seat Toledo 2014

De eerste verschijning van de Seat Toledo

Het Spaanse Seat, dat in 1950 aan het publiek werd voorgesteld, werd in 1986 voor een aanzienlijk percentage overgenomen door Volkswagen. Na enkele jaren van design, tekenen en samenvoegen werd in 1991 de Seat Toledo als eerste telg van deze nieuwe familie op de markt gebracht. Deze Toledo vertoont heel wat karakteristieken van de Golf II, verpakt in het koetswerk van een sedan. Dankzij zijn attractieve uiterlijk en meer dan genoeg binnenruimte kon hij rekenen op een enthousiast onthaal. Al snel begon Seat echter te experimenteren met andere modellen en stierf de Toledo een redelijk geruisloze dood.

Wedergeboorte

In 2009 verschijnt plots de nieuwe Toledo op het toneel. Alhoewel, deze versie ligt heel erg in lijn met die uit de jaren negentig. Door de economische crisis heeft hij echter nog meer kans op succes dan toen, en dit vooral door zijn zuinige karakter. In 2012 keert de Toledo terug naar zijn roots en wordt opnieuw 'gewoon' een hatchback met vijf deuren, waarmee hij zich binnen het Seat-gamma ergens tussen de Ibiza en de Leon situeert. De Seat Toledo 2014 heeft een totale lengte van 4,1 m, een koffercapaciteit van 550 liter en meer dan voldoende ruimte binnenin om passagiers comfortabel de benen te laten strekken. Zonder passagiers en met de achterbank neergeklapt, vervoer je in deze handige jongen makkelijk stukken met een lengte tot 1,8 meter. Ook de binneninrichting biedt met zijn bekerhouders, vakjes in de portieren, een ruim handschoenenkastje en een middenconsole met een groot opbergvak. Voeg hier een zeer overzichtelijk dashboard aan toe en er ontstaat langzaam een beeld van Duitse degelijkheid, waarbij zelfs niet vergeten is de nodige ergonomische elementen in het ontwerp op te nemen. Even degelijk is ook de veiligheid, met driepuntsgordels en hoofdsteunen voor alle stoelen, verzekerd door standaard ABS en stabiliteitscontrole.

Ruimte genoeg

De Toledo wordt gebouwd op een MQB-platform, ontworpen door de VW-Group. De onafhankelijke voortrein is gelijmd aan de achteras. Hij is leverbaar als benzine- en dieselwagen, beide met een 1.6 liter motor en een vijf-versnellingsbak. Dit lijkt niet veel, maar het kleinere motorgewicht draagt bij tot een lager brandstofverbruik. De Seat Toledo wordt gebouwd op een MQB-platform, ontworpen door de VW-Group. Al deze eigenschappen, die behouden blijven gedurende de hele levenscyclus, maken deze Seat Toledo 2014, in combinatie met het lage verbruik, vandaag een ideale tweedehandswagen.