Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Vrachtwagen trekker te koop: tweedehands en nieuw

De definitie van de trekker

De trekker of truck is een voertuig dat gebouwd is om een lading voort te trekken in functie van transport. Deze lading bestaat vaak uit een container die op een oplegger is geplaatst, maar ook een aanhangwagen kan aan de truck verbonden worden. Het gedeelte dat voortgetrokken wordt is per definitie niet zelfrijdend. De trekker wordt gebruikt vanaf het ogenblik dat er sprake is van een totaalgewicht van meer dan 3500 kg. Ligt het gewicht lager, dan spreekt men van een bestelauto of bestelwagen. Op gebied van lengte is de truck beperkt tot 12 meter zonder aanhang.

De combinatiemogelijkheden van de trekker

Een trekker in combinatie met een aanhangsel wordt een Vrachtwagen genoemd. Er zijn verschillende configuraties mogelijk, waarbij de meest voorkomende een trekker in combinatie met een oplegger is. Op de oplegger kan een container geplaatst worden of een gesloten constructie met platen die toelaat kleinere deelverpakkingen te vervoeren. Daarnaast kan de truck ook gecombineerd worden met een aanhanger of een combinatie van verschillende eenheden. Dit wordt toegepast door bijvoorbeeld kermissen of circussen. Wanneer de maximale lengte overschreden wordt, spreekt met van uitzonderlijk vervoer en moet een vergunning aangevraagd worden. Een laatste mogelijkheid is het lang en zwaar vrachtvervoer. Hier worden twee opleggers of aanhangers achter elkaar aan de truck gekoppeld.

De juiste trekker kiezen

Heel wat bekende merken hebben een trekker opgenomen in hun gamma. Klinkende namen zoals DAF, Iveco, Mercedes-Benz en Volvo bieden een keuze uit meerdere modellen. Ze staan garant voor een betrouwbare, kwalitatieve en comfortabele trekker. In de eerste plaats moet een trekker natuurlijk gekozen worden in functie van de taken die uitgevoerd moeten worden. Hierbij wordt gelet op de gewenste combinatie, het gewicht en de afstanden die gereden zullen worden. Daarnaast kan ook rekening gehouden worden met het comfort dat aan de bestuurder geboden wordt. De grootte van de cabine is niet bij elke truck identiek en ook de opties kunnen sterk variëren per model.