Fotografietips voor het verkopen van een auto

Een advertentie wordt aantrekkelijker wanneer de foto’s van goede kwaliteit zijn. Je hoeft hier geen professioneel fotograaf voor te zijn, neem er gewoon net even iets langer de tijd voor. We kunnen je de basis meegeven aan de hand van een paar handige tips. Oefening baart kunst!

Blinkend schoon

Regel één: een schoongewassen auto is een must. Vooral met detail foto’s wil je geen vuil of stof zien. Verwijder de lege waterflesjes uit je auto en maak alle opbergruimte vrij van rommel en persoonlijke spullen. Scheelt weer een hoop werk in Photoshop. Plus, een schone en opgeruimde auto wil zeggen dat de huidige eigenaar zuinig is op zijn wagen – een geruststellend idee voor de volgende koper.

Vrij kader

Zorg altijd dat het onderwerp het middelpunt van de foto is en deze een vrij kader/wat ruimte eromheen heeft. Zo kun je de foto altijd nog wat bijsnijden indien nodig en is het ook wel fijn dat deze er volledig op staat en niet net een achterlichtje hoeft te missen. Gebruik zo’n vrij gekaderde foto als eerste foto van de advertentie: geïnteresseerden moeten meteen een algemene indruk kunnen krijgen van de auto op het eerste gezicht.

Locatie

Een soort van ongeschreven regel is dat je auto’s alleen op een verhard wegdek mag fotograferen. Dat is hun natural habitat. Of het moet een offroader betreffen, dan mag je het gras op of de modder in. Zo creëer je niet alleen sfeer, maar het weerspiegelt ook meteen de potentie van dat type auto. Fotografeer jij je auto op een mooi dijkje, dan zal dat ongetwijfeld meer emotie bij een potentiele koper losmaken dan in een donkere garage aan huis.

Belichting

Overbelichting zorgt ervoor dat details niet goed zichtbaar zijn en kleuren vertekenen. Vermijd tegenlicht, fotografeer altijd met de zon mee. Zachter of warmer licht oogt mooier en is makkelijk fotograferen. Kies daarom een moment in de ochtend of namiddag, wanneer de zon niet op zijn felst is. Wanneer je auto’s fotografeert, houd er dan rekening mee dat je zelf (of andere lichten of objecten) niet te zien zijn in de reflectie. Staat zo slordig.

Exterieur

Voor een meer stoere look, draai je de wielen licht naar je toe. Wil je een meer neutrale look, dan kun je de wielen het beste recht houden. Laat de koplampen shinen! Deze mogen gerust aan staan wanneer je buiten staat te fotograferen; geeft net wat meer drama. Tip: De lijnen van een auto komen het mooiste uit als je deze laag vanuit een hoek van 45 graden fotografeert, de auto oogt dan iets langer en sneller. Dus door de knieën maar!

Interieur

Vergeet de binnenkant niet; kopers willen zien welke opties/systemen de auto biedt zoals audio, airco of stoelverwarming. Laat daarbij de motor lopen zodat alle lampjes op het dashboard blijven branden. Zo kan men zien wat de actuele kilometerstand is en of er geen rare lampjes branden wat mogelijk duidt op technische mankementen. Ook het infotainmentsysteem kun je op een interessant scherm laten staan; bijvoorbeeld de navigatie. Tip: schiet vanaf de achterbank, zo heb je een ruim overzicht.

Hopelijk kun je hier wat mee, succes. Kruip achter de lens en laat ons je kunsten terugzien op onze website!

Alle artikelen

Adverteren met uw kenteken

Advies · Auto verkopen

Overdracht documenten

Advies · Auto verkopen

Contact opnemen met de koper

Advies · Auto verkopen
Ontdek meer