Fraude op internet

Oplichters hebben het doorgaans niet op uw auto gemunt, maar op uw geld of gevoelige gegevens

zoals rekeningnummers of creditcardgegevens. Wees dus altijd op uw hoede. Hieronder leest u waar u dergelijke

oplichters aan kunt herkennen en op welk punt u het contact beter kunt afbreken.

Phishing

U ontvangt een e-mailbericht dat er iets niet klopt met uw account, een rekening niet is betaald of dat er een ander probleem moet worden opgelost. U wordt vervolgens verzocht gegevens op te geven of op een link te klikken die naar een website leidt waar u vervolgens vertrouwelijke informatie moet invullen: adres, rekeninggegevens, creditcards en dergelijke. Op dit moment moet u het contact meteen afbreken.

Voor uw veiligheid kunt u contact opnemen met AutoScout24 (telefonisch of via e-mail) en de zaak uitleggen, voordat u op basis van een e-mail zomaar gegevens doorgeeft. U kunt er van uit dat AutoScout24 u nooit benadert voor vertrouwelijke gegevens.

Kopen via e-mailbevestiging

Na de plaatsing van uw advertentie ontvangt u een telefoontje of SMS van een geïnteresseerde koper die uw auto wil kopen. Onder het voorwendsel dat hij de afspraak voor de bezichtiging van de auto wil bevestigen, wordt u verzocht uw adres via e-mail te bevestigen of een "OK" te versturen. In werkelijkheid is deze e-mail een bevestiging van de koopovereenkomst, meestal voor een aanzienlijk lagere prijs dan de daadwerkelijke waarde van de auto. Vanaf dit moment eist de oplichter dat u de overeenkomst nakomt, dus dat u de auto verkoopt voor de zogenaamd afgesproken prijs. Wanneer u de auto niet aan de betreffende persoon wilt verkopen of de auto intussen aan iemand anders hebt verkocht, dreigt de oplichter juridische stappen te ondernemen en schadevergoeding te eisen op grond van de niet-nakoming van de overeenkomst. Hij beweert met uw e-mail een bewijs voor een geldig koopcontract in handen te hebben. In bepaalde gevallen kan de oplichter door de rechtbank zelfs in het gelijk worden gesteld. Wees daarom altijd voorzichtig bij de beantwoording van ongevraagd ontvangen e-mails van potentiële kopers. En lees de te bevestigen e-mail altijd zorgvuldig door.

Fraude met cheques

In dit geval stelt de potentiële koper voor om de auto met cheque te betalen. Na de afgifte neemt de "koper" de auto over. Later blijkt dan dat de cheque niet is gedekt en het betreffende bedrag dus niet op uw rekening wordt bijgeschreven. Het gevolg: uw auto is weg en ook uw geld, en de koper is niet meer te vinden resp. niet meer bereikbaar. Een populaire variant is dat de "koper" de cheque om een of andere reden voor een hoger bedrag dan het koopbedrag uitschrijft en het verschil van u in contanten wil hebben. In beide gevallen moet u het verzoek afwijzen. In principe geldt namelijk dat tweedehands auto's contant worden betaald. Deze methode wordt ook vaak toegepast met Paypal. Probeer altijd een contante betaling na te streven.

Betaald

Ga nooit in op een geïnteresseerde koper die u alleen via een betaald telefoonnummer kunt terugbellen. U komt dan waarschijnlijk in de wachtrij van de oplichter terecht die alleen al met uw telefoontje geld verdient. Bel nooit naar verdachte telefoonnummers en beëindig het gesprek direct als u in een wachtrij terechtkomt.

Alle artikelen

Adverteren met uw kenteken

Advies · Auto verkopen

Waardebepaling

Advies · Auto verkopen

De 7 gouden regels

Advies · Auto verkopen
Ontdek meer