Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Kopen van een schadeauto - waar je op moet letten

Veel potentiële kopers zijn terughoudend wanneer het gaat om een schadeauto kopen. Maar zolang de auto goed onderhouden en rijklaar is, staat niets je eigenlijk in de weg om het te doen. Waar je als potentiële koper op moet letten, lees je in onze onderstaande gids.

Ongevallen moeten worden gemeld

Alle schade die verder gaat dan lichte schade moet worden bekendgemaakt. De verkoper is daarom verplicht uitleg te geven over reparaties zoals de vervanging van onderdelen die relevant zijn voor de rijveiligheid. Als schade frauduleus is verzwegen, is het mogelijk de verkoop ongedaan te maken.

Hoe kan een schadeauto worden herkend?

All repair the car body damage

Al tijdens de inspectie en de proefrit kunnen een paar dingen erop wijzen dat het om een schadeauto gaat. De potentiële koper moet de volgende voertuigdelen in detail controleren en deze lijst met vragen doornemen:

 1. Vernis:
 • Ziet het er gelijkmatig uit?
 • Is het onprofessioneel overgespoten?
 • Zijn er kleurverschillen zichtbaar?[Textflussumbruch]
 1. Diepte van het loopvlak:
 • Zijn ze ongelijk verbonden?
 • Wat is de profieldiepte? [Textflussumbruch]
 1. Carrosserie
 • Sluiten de deuren netjes?
 • Zijn de afmetingen van de deuren gelijk?
 • Is de carrosserie over het algemeen in goede staat?

Waar moet ik op letten bij een schadeauto?

Het feit dat een gebruikte auto een schadeauto is, betekent niet dat hij van slechte kwaliteit is. Als de schade aan de auto goed hersteld is, hoef je je geen zorgen te maken. De potentiële koper moet echter op de volgende punten letten om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen:

 1. Omvang van de ongevalschade, reparaties en bestaande deskundigenrapporten.
  Indien de schade gering is, bijvoorbeeld als gevolg van een zeer geringe kop-staartbotsing, worden geen reparaties verwacht. Dit geldt vooral als de auto van het ongeval professioneel is gerepareerd. Schaderapporten of deskundigenrapporten zijn hiervoor een geschikt bewijs.

 2. Proefrit De potentiële koper moet een uitgebreide proefrit maken en de auto nauwkeurig onderzoeken. Hierbij is het belangrijk te controleren of de besturing in orde is en of de auto geen ongewone geluiden maakt.

 3. Prijs Potentiële kopers moeten argwaan hebben als de prijs te laag is of als de verkoper te snel of te happig is in het onderhandelen over de prijs. Beide gevallen kunnen erop wijzen dat de omvang van de schade groter is dan aanvankelijk werd verwacht.

Koop een schadeauto en bespaar: Hoe werkt het?

De prijs die de verkoper kan vragen voor een schadeauto hangt af van vele factoren, afgezien van de werkelijke schade. Net als bij een ongevalvrije occasion spelen bijvoorbeeld ook bouwjaar, kilometerstand en staat van onderhoud een belangrijke rol. In principe is een schadeauto die rijklaar is echter een goedkoop alternatief voor een occasion zonder schade.

In het geval van oppervlakkige schade die professioneel aan de schadeauto is hersteld, zal de auto zeker met een lagere korting worden verkocht dan wanneer de carrosserie is beschadigd.

Conclusie: Het kopen van een schadeauto kan de moeite waard zijn

Als de schade gering is en professioneel is hersteld, houdt niets je tegen om een gerepareerde auto te kopen. Het is belangrijk dat de auto rijklaar is en veilig kan rijden. Bovendien is de verkoper verplicht om de mate van de ongevalschade op te helderen.

Een potentiële koper die na lange overweging nog steeds niet weet of een lagere prijs een ongevalschade kan compenseren, is misschien beter af met een ongevalvrije occasion. Hoewel gerepareerde schadeauto's (vooral met slechts oppervlakkige schade) net zo goed geschikt zijn voor het verkeer, is de aankoop van een auto een emotionele aangelegenheid waarbij de nieuwe eigenaar zich volledig op zijn gemak en vooral veilig moet voelen.

FAQ

Als de auto nog goed onderhouden, rijklaar en veilig te besturen is, is er in principe niets op tegen om een gerepareerde schadeauto te kopen. In dit geval is een schadeauto vaak een goedkoop alternatief voor een normale occasion zonder schade.

Als het gaat om het overspuiten van een kleine beschadiging, zoals schade door parkeren of een steenslag, is er volgens recente individuele rechterlijke uitspraken geen sprake van ongevalschade. Indien schade is hersteld door overspuiten, moet de verkoper dit meedelen. Anders kan de koper het initiatief nemen tot herroeping van de koopovereenkomst.

Schadeauto’s kunnen in principe overal worden gekocht waar occasions beschikbaar zijn. Intussen hebben zich echter online portalen gevestigd waar schadeauto's specifiek worden aangeboden. Daarbij gaat het ook om auto's waarvan de schade nog niet hersteld is.

Alle artikelen

porsche taycan 13

De elektrische auto in 2019

Advies · Besluit en aankoop
Elektrische auto vergelijken: Fiat 500e, Renault Twingo ZE en VW e-Up

De goedkoopste elektrische auto

Advies · Besluit en aankoop
Elektrische auto kopen? Hier met die 4000 euro subsidie!

Alles over de kleine elektrische auto

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer