Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

Camper checklist - wat neem je mee?

Met een camper op reis gaan lijkt wel wat op reizen met een gewone auto. Je moet een aantal dingen geregeld hebben voor vertrek, maar bij een vakantie met een camper komt toch nog wat meer kijken. We hebben een checklist gemaakt van dingen die je beslist moet doen en die je zeker niet mag vergeten.

Op reis met een camper – checklist

Met een camper op reis gaan lijkt wel wat op reizen met een gewone auto. Je moet een aantal dingen geregeld hebben voor vertrek, maar bij een vakantie met een camper komt toch nog wat meer kijken. We hebben een checklist gemaakt van dingen die je beslist moet doen en die je zeker niet mag vergeten.

1. Voorbereiding

Koop of huur niet zomaar een camper. Maak eerst een goed plan – met hoeveel personen ga je op reis, waar wil je naartoe en in welke jaargetijden? – en stem je keuze van de camper daarop af. Als je eenmaal een geschikte camper hebt gevonden, kun je echt met de voorbereiding van je reis starten.

Verzeker je camper

Zorg dat je camper goed is verzekerd, of je nu een camper huurt of er zelf eentje bezit. Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig om sowieso de weg op te mogen, net als voor een gewone auto. Je kunt je camper ook aanvullend verzekeren: beperkt of uitgebreid casco. Overleg met je verzekeraar wat verstandig is, mede gelet op de leeftijd en de waarde van de camper en de risico’s van de reizen die je wilt ondernemen.

Inboedel ook verzekeren?

Bedenk ook of je de inboedel van je camper wilt verzekeren. En ga na welke goederen wel en niet worden gedekt door bepaalde verzekeraars. Niet elke verzekering dekt elektronica of kostbaarheden – waarom zou je kostbaarheden meenemen trouwens? Kijk voor je een aanvullende verzekering afsluit ook welke goederen, bijvoorbeeld fietsen of laptops, al apart zijn verzekerd, bijvoorbeeld toen je ze kocht.

Reisverzekering

Veel ‘bestaande’ camperaars hebben een doorlopende reis- en annuleringsverzekering afgesloten, omdat ze meerdere keren per jaar met hun camper op stap gaan. Maar als je eenmalig een camper huurt, moet je niet vergeten zo’n verzekering af te sluiten. Reisverzekeringen zijn niet bedoeld voor uitstapjes van een dag, gewoonlijk moet er wel sprake zijn van overnachtingen, maar ook daaraan is vaak wel weer een maximum verbonden.

Polisvoorwaarden

Lees bij elke verzekering die je kiest de polisvoorwaarden goed. Zodat je weet welke kosten wanneer vergoed worden en welke aanvullingen je eventueel nog nodig hebt. Regel de verzekeringen en lees de polisvoorwaarden vóórdat je vertrekt.

Camper 4x4

2. Zorg dat je camper technisch in orde is

Natuurlijk ben je zuinig op je kostbare camper en zorg je er goed voor. Maar als hij in de winter lange tijd heeft stilgestaan, kunnen er mankementen optreden zodra je hem weer gebruikt. Stilstand is achteruitgang voor auto’s en dat geldt ook voor campers. En helaas merk je mankementen pas op als je de camper weer belast. Onderhoud hem dus goed en laat hem vóóraf controleren om problemen te voorkomen.

Controle en onderhoud

Controleer de techniek van je camper – of liever nog: laat dat een erkende camperspecialist doen en laat hem je camper aan het begin van het seizoen een onderhoudsbeurt geven. Dan kun je met een goede camper en een gerust hart op reis.

Vloeistoffen, verlichting en ruitenwissers

Onderhoud is iets wat altijd doorgaat en je kunt een deel ervan ook zelf doen. Voor elk uitstapje controleer je of alle vloeistoffen op het juiste peil zijn – olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, remvloeistof. Dan weet je de reservoirs ook onderweg te vinden als dat nodig is. Check ook de verlichting en de ruitenwissers en laat eventuele versleten of kapotte onderdelen vervangen – zelf doen kan ook.

Banden

Vergeet niet ook regelmatig de bandenspanning te controleren. Campers hebben een hoge bandenspanning nodig – beduidend hoger dan gewone auto’s – en niet elk tankstation heeft een geschikte bandenpomp, dus weet waar je terechtkunt. Controleer ook de ventielen: als de bandenspanning boven de 4,5 bar moet zijn, moeten de banden zijn voorzien van metalen ventielen. Zorg er ook voor dat de banden in orde zijn. Check of ze nog voldoende profiel hebben en of ze nog onbeschadigd zijn. Banden hebben het zwaar te verduren onderweg en het rubber gaat in de loop der tijd achteruit. Laat je banden vervangen als ze zes jaar oud zijn, als het profiel minder dan twee millimeter diep is en als ze zijn beschadigd.

3. Maak lijstjes

Tijdens de voorbereiding kun je al bedenken wat je allemaal (écht) nodig hebt ‘op’ vakantie. Veel zaken liggen voor de hand, maar in de hectiek van de laatste dagen voor vertrek kun je zomaar iets belangrijks vergeten. Maak dus lijstjes, van dingen die je nog moet doen of regelen, maar ook van wat je wilt meenemen. Dan kun je afstrepen wat is gedaan of ingepakt.

Keuken en persoonlijke zaken

Denk aan dingen die je in de keuken en voor het eten nodig hebt – al zullen die meestal in de camper blijven liggen als je een eigen camper hebt. Maar maak ook een lijstje met persoonlijke zaken, beddengoed, kleding, toiletartikelen, medicijnen en documenten als autopapieren, paspoorten en verzekeringspapieren. En natuurlijk je mobiele telefoon.

Gereedschappen

Je kunt ook een apart lijstje maken voor dingen die je in je camper moet meenemen, zoals navigatie of wegenkaarten, bepaalde gereedschappen en verplichte zaken – al liggen die waarschijnlijk tóch al in je camper – zoals de gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittenden, parkeerschijf en reservelampjes en zekeringen.

Camper - Ford

Andere benodigdheden

Ten slotte kun je nog een lijstje maken van (kampeer)benodigdheden die je voor je activiteiten tijdens je campervakantie verwacht te gebruiken. Maar neem vooral niet teveel mee. Als je ondanks je lijstjes toch nog iets vergeet, dan is dat meestal langs de route wel te koop.

4. Inladen van je camper

Als de verzekeringen zijn geregeld, je camper de weg op mag en zijn onderhoud heeft gehad en je je lijstjes klaar hebt, kun je je camper gaan inruimen. Bedenk nogmaals: je gaat met vakantie, je gaat niet verhuizen, dus neem niet teveel mee.

Gewicht

Hoe zwaarder de camper, des te moeilijker hij optrekt, remt en bochten neemt. Gewicht zorgt ook voor een hoger verbruik. Voorkom ballast, neem alleen spullen mee die je nodig hebt en dan het liefst lichtgewichtspullen. Laat aardappels en hagelslag lekker thuis. Onderweg heb je niet zoveel watervoorraad nodig, dus gooi je watertank niet helemaal vol. En loos afvalwater netjes zodra je daarvoor de gelegenheid hebt – meeslepen is zonde.

Gewichtsverdeling

Niet alleen het gewicht, maar ook de verdeling daarvan beïnvloedt het rijgedrag van je camper. Als je toch zware spullen meeneemt, leg die dan laag in de camper. Dan verstoor je de stabiliteit minder. Sluit kasten goed en leg losse spullen vast, zodat die in bochten en bij een onverhoopte noodstop niet door de camper vliegen en in de cabine kunnen terechtkomen.

Fietsen mee?

Een camper is een groot ding, waarschijnlijk groter dan je gewone auto en in elk geval veel hoger, zwaarder en onoverzichtelijker. Je gaat dus liever niet met de camper drukke stadscentra in of boodschapjes doen. Daarom – en gewoon om lekker te toeren – neem je je fietsen mee. Als je met een grote camper op pad gaat, kun je je fietsen waarschijnlijk veilig meenemen in de ‘garage’ van de camper.

Als je met een kleinere camper vakantie gaat vieren, moeten je fietsen waarschijnlijk op een fietsendrager aan de achterzijde van je camper. Natuurlijk zorg je dat die goed vast zit en weet je zeker dat ie ook sterk genoeg is voor je fietsen. Vervolgens controleer je niet alleen dubbel of de fietsen écht goed vast zitten, maar verwijder je ook eventuele tassen of mandjes. Check en dubbelcheck of de grote hoes die je over het geheel spant om je fietsen onderweg te beschermen, wel écht goed vast zit en niet kan klapperen en zelfs helemaal wegwaaien in de luchtwervelingen achter je camper, die zeer krachtig kunnen zijn.

5. Informeer je over je reisdoel

We kennen het nog van de coronaperiode: controleer voor vertrek eventuele reisadviezen en -beperkingen en volg die op. Zorg ook dat je eventuele vereiste vaccinaties hebt gehad en dat je daarvan papieren kunt overleggen. En wees op de hoogte van de verkeersregels onderweg en op je bestemming.

Fijne vakantie met je camper!

Alle artikelen

Car Tolls in Europe

Tol in Duitsland: Alle voorschriften op een rij

Advies · Op reis met een camper of caravan
Checkliste fürs Wohnmobil

Alles inbegrepen: Paklijst voor vakantie in een camper

Advies · Op reis met een camper of caravan
Ontdek meer