Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Bericht: – Fraude - let goed op!

Hoe voorkomt u fraude bij uw aankoop of verkoop Recentelijk is het aantal fraude zaken behoorlijk toegenomen. Met name op het gebied van verkoop en aankoop van een occasion via Internet.

Door u zo goed mogelijk te informeren, hopen wij u beter te beschermen tegen deze malafide praktijken. Hieronder ziet u een opsomming van de methodes van fraude die bij ons bekend zijn.

De verschillende methodes hebben allemaal 1 punt gemeen: uw aanbetaling vooraf is gewenst, vaak via de Western Union bank (in het buitenland). AutoScout24 filtert sinds kort op bepaalde woorden al het e-mail verkeer, waardoor de kans klein is dat u een fraude e-mail ontvangt. Vaak is er rechtstreeks contact met de verkoper of koper en wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de volgende woorden:

 • creditwaardigheid ("proof of liquidity")
 • aanbetaling ("money transfer")
 • zekerheidsservice ("trust service")
 • cheque voor een te hoog bedrag ("cheque for too high a sum")

Wanneer u dergelijke woorden in uw e-mail communicatie tegenkomt, moet er bij u al een belletje gaan rinkelen! U merkt tevens dat het vaak gaat om fraude via het buitenland.

Hoe te handelen? U bent een mogelijke koper van een occasion? Zorg er dan voor dat u NOOIT een aanbetaling doet naar een buitenlandse rekening. U bent een verkoper van een occasion? Overhandig NOOIT uw auto, sleutels of papieren aan de koper, voordat u het volledige bedrag in handen of op uw rekening heeft.

Bij contact met kopers of verkopers, dient u er tevens rekening mee te houden dat u bij telefonisch contact niet wordt doorgeschakeld naar een 0900 nummer. Hierdoor lopen uw telefoonkosten ook bijzonder hoog op!

Fraude door middel van aanbetaling U dient bijzonder voorzichtig om te gaan met verzoeken tot creditwaardigheid ("proof of liquidity") van u als koper. Er zijn vele voorbeelden van kopers die opdracht kregen om geld over te maken via de Western Union bank of MoneyGram om aan te tonen dat zij creditwaardig zijn. Door gebrekkige veiligheid van dergelijke systemen, is het voor de fraudeur bijzonder makkelijk om op die manier veel geld van uw rekening af te halen en geheel uit beeld te verdwijnen.

De betaling wordt gedaan via een zekerheidsservice ("trust service"). De occasion wordt veelal aangeboden voor een bijzonder aantrekkelijke prijs. De verkoper stuurt u als koper door naar AutoScout24 voor een aanbetaling van een aantal procent. AutoScout24 heeft geen zekerheidsservice! U ontvangt van de verkoper informatie via e-mail over de zekerheidsservice (bijv. e-mailadres: info@autoscout24-trades.com of info@autoscoutt.com). De verkoper maakt u wijs dat AutoScout24 voor veilig betalingsverkeer en transport zorgt. Nadat u uw geld heeft overgemaakt, wordt uw geld opgenomen door de verkoper en verdwijnt de verkoper uit beeld.

Fraude door middel van cheques U als verkoper loopt ook een risico bij de verkoop van uw occasion. U kunt benaderd worden door kopers die door middel van een niet gedekte cheque uw occasion willen kopen. U wordt een cheque aangeboden, de koper ziet toch af van de koop en vraagt zijn geld terug. Nadat u dat gedaan heeft, blijkt de cheque helemaal niet gedekt te zijn, en u bent uw geld kwijt.

Verder zijn wij geïnformeerd (door zowel particulieren als autobedrijven) dat er veelal vanuit het buitenland u een cheque aangeboden kan worden met een bedrag dat hoger is dan uw verkoopvraagprijs. U wordt verzocht om het teveel deel via de Western Union Bank terug te storten. Wederom: nadat u dat gedaan heeft, blijkt de cheque helemaal niet gedekt te zijn, en u bent uw geld kwijt.

Dure telefoonnummers (bijv. 0900) Verkopers vermelden veelal bij hun advertentie (kopje "meer informatie") een ander telefoonnummer dan vermeld staat bij het kopje "aanbieder". Het gaat hier bijvoorbeeld om telefoonnummers beginnend met: 0137, 0180, 0190 of 0900. Dit zijn bijzonder dure telefoonnummers en voordat u het weet bent u veel tijd en geld kwijt aan het bellen van deze nummers. Let op de schrijfwijze van dergelijke nummers, voorbeeld: 013 - 720 030.

Aanbetaling Er zijn ook gevallen bekend waarbij u als koper om een aanbetaling wordt gevraagd, puur om de occasion te "reserveren". Ook al komt het contact met de verkoper vertrouwelijk over, doordat u diegene ook aan de telefoon krijgt, zal blijken dat na uw aanbetaling het telefoonnummer niet meer werkt en de verkoper verdwenen is met uw geld.

Contante betaling is veiligst! Uitgaande van de bovenstaande feiten adviseert AutoScout24: accepteer geen cheques, werk niet mee aan aanbetalingen, bankoverschrijvingen of andere onveilige betaalmethodes. Indien u een occasion koopt of verkoopt, doe dit dan gewoon met contant geld. Om uzelf in bescherming te nemen (als koper), kunt u ervoor kiezen om bij de eerste bezichtiging nog geen geld mee te nemen.

Tips Om te voorkomen dat uw verkoop of aankoop in een nachtmerrie eindigt, hebben wij een aantal tips voor u:

 • Oriënteer zelf goed via Internet, vergelijk prijzen en kilometerstanden van verschillende occasion.
 • Controleer en inspecteer de occasion goed, maar doe dit met iemand die er verstand van heeft.
 • Neem bij de eerste keer kijken geen geld mee. U kunt altijd betalen bij de overdracht van de auto.
 • Controleer de kentekenpapieren en kilometerhistorie van de occasion (Nationale AutoPas).
 • Controleer de APK papieren en de onderhoudshistorie.
 • Loop om de auto heen en zoek naar kleurverschillen of andere mogelijke tekenen van schade (overspuiten).
 • Maak altijd een proefrit en neem daarvoor de tijd. Rij gerust een stuk binnendoor, een stuk snelweg en luister goed naar eventuele bijgeluiden. Neem iemand mee bij een proefrit, bijvoorkeur iemand die verstand van zaken heeft.
 • Lees uw aankoopovereenkomst goed door, vraag naar de garantievoorwaarden (indien van toepassing).

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Gefacelifte Jaguar E-Pace ook als plug-in hybride

Autonieuws

De BMW M4 Competition Kith is meer dan een modepopje

Autonieuws

Tesla lanceert Full Self-Driving, maar zegt dat het niet veilig is

Autonieuws
Ontdek meer