Gepantserde XC90: Volvo neemt 'geen verkeersdoden'-doel wel héél letterlijk

Vanaf 2020 geen verkeersdoden meer in een nieuwe Volvo. Met dat ambitieuze doel voor ogen heeft de Zweedse fabrikant deze gepantserde XC90 Armoured ontwikkeld.

Geintje natuurlijk. Deze XC90 Armoured is vooral bedoeld voor hoogwaardigheidsbekleders en veiligheidsdiensten die de nodige bescherming nodig hebben. Volgens Volvo is er met name in Europa en Latijns-Amerika veel vraag naar gepantserde auto's. Daarom werkt het merk ook nog aan een XC60 Armoured.

volvo-xc90-2019-27-2

Sterker

Deze XC90 Armoured is gebaseerd op de T6 AWD Inscription. Standaard heeft hij een 2,0 liter motor met turbo en supercharger, die goed is voor 320 pk en 400 Nm. Gezien het enorm toegenomen wagengewicht van de SUV, heeft Volvo de krachtbron, wielophanging en remmen sterker gemaakt.

Kogels en explosieven

Zijn zware bepantsering bestaat uit 10 mm dikke staalplaten en 50 mm dik glas. Daarmee is de XC90 Armoured bestand tegen kogels en explosieven. Alle aanpassingen zorgen er wel voor dat de Volvo 1400 kilogram (!) zwaarder is geworden. Een standaard-T6 weegt ruim 1900 kilogram.

Tank

Volvo bouwt de XC90 Armoured overigens niet zelf. Dat besteedt het merk uit aan specialist TRASCO Bremen in Duitsland. Volvo meldt dat de goed beschermde XC90 per direct te bestellen is. De eerste klanten krijgen hun 'tank' eind dit jaar al.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

In deze auto’s rijden de bekendste dj’s ter wereld

Autonieuws

CDA: 'Gebruik Rijkswaterstaat-camera's om verkeershufters te pakken'

Autonieuws

Deze autoband kan zichzelf oppompen

Autonieuws
Ontdek meer