Nieuws: Aston Martin V12 Zagato – Symbolisch pronkstuk van Zagato

Dit is hem dan, de auto die de 50-jarige relatie tussen Aston Martin en Zagato representeert. De Aston Martin V12 Zagato zal schitteren op de dit weekend te houden Concours d’elegance in Villa d’Este aan het Comomeer in Italië en later in beperkte oplage geproduceerd worden.

De V12 Zagato is afgeleid van de Aston Martin V12 Vantage en herbergt ook diens 517 pk en 570 Nm sterke twaalfcilinder. Omdat Aston Martin tegenwoordig een eigen ontwerpafdeling heeft werd Chris Porrit naar het Italiaanse designhuis gestuurd om daar de belangen van de Engelse sportwagenfabrikant in dit gezamenlijke project te behartigen. Porrit is bekend met bijzondere sportwagens, want hij is onder meer verantwoordelijk voor de totstandkoming van de One-77.

Vakmanschap In 2010 gingen Aston Martin en Zagato voor het eerst om tafel omtrent de V12 Zagato. Daar werd besproken hoe de DNA's van beide partijen het beste vermengd kunnen worden in een product. Besloten werd om inspiratie te halen uit eerdere werken van Zagato voor Aston Martin. De auto - DB4GT Zagato - waarmee de langdurige samenwerking allemaal begonnen is stond model voor de V12 Zagato. Ook zijn er diverse verwijzingen naar de V8 Vantage Zagato en de DB7 Zagato. Waar Zagato vooral zijn handtekening in het exterieur van de V12 Zagato achterlaat is het 'double bubble' dak en volgens de ambachtelijke traditie van de Italianen is de aluminium carrosserie volledig met de hand uitgeklopt. Bijzonder bijvoorbeeld is het spatbord dat uit wel zeven verschillende panelen bestaat.

Moderne interpretatie Bij de onthulling werd bekend gemaakt dat er van de Aston Martin V12 Zagato een beperkt aantal worden geproduceerd. Hoeveel is niet verteld. Wel is gemeld dat de eerste twee exemplaren geprepareerd worden voor racedoeleinden, helemaal in de geest van de klassieke DB4GT Zagato waarvan de race-versies '1 VEV' en ´2 VEV' ook meteen de meest beroemde in de serie zijn.

Besloten autofestijn De V12 Zagato zal zijn dynamische debuut beleven op 28 mei tijdens het VLN-kampioenschap op de Nürburgring. De statische première vindt morgen plaats tijdens - en waar kan het ook anders - het prestigieuze Concours d'elegance in Villa d'Este waar ook de Ferrari Superamerica 45 zich laat bewonderen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Verkoop elektrische occasions verdrievoudigd

Schattige elektrische driewieler Nobe 100 nu te koop op Indiegogo

Ontdek meer