Nieuws: Audi A3 e-tron – Tweede generatie Audi A3 e-tron gepresenteerd

Volgend jaar zal Audi de A3 e-tron bij de dealers binnenrijden. De e-tron is een plug-in hybride op basis van de nieuwe A3 Sportback en wordt dankzij de extreem lage CO2-uitstoot aangeslagen voor 7% bijtelling. Dat maakt indruk he?

Nu Audi het gros van de conventionele motoriseringen voor de jongste A3 en A3 Sportback heeft uitgerold is de tijd aangebroken om een stap verder te gaan. Dat doet het merk met de A3 e-tron, een plug-in hybride die beschikt over een 1.4 TFSI-benzinemotor en een elektromotor. Het is mogelijk om zowel alleen op benzine, alleen op elektrische energie alsook een combinatie van die twee te rijden. In het laatste geval zou de A3 e-tron volgens de officiële ECE-cyclus voor plug-in hybrids slechts 1,5 l/100 km aan benzine verbruiken. De extreem lage CO2-uitstoot dat daarbij hoort is 35 g/km. Op het moment dat de bestuurder het gaspedaal loslaat, worden beide motoren losgekoppeld en kan de auto al 'glijdend' blijven rijden wat brandstofbesparend werkt. Alleen op de elektromotor rijden kan de A3 e-tron over een afstand van 50 kilometer bij een maximale snelheid van 135 km/h.

2.000 Nm De 75 KW sterke elektromotor is via een compacte koppeling aan de TFSI-motor verbonden en drijft via een speciale e-S tronic met zes versnellingen de voorwielen aan. Het gezamenlijke vermogen van de aandrijflijn bedraagt 204 pk en 350 Nm. Hiermee is een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 7,6 seconden en een top van 222 km/h mogelijk. Ook inhaalacties zullen vlot afgewikkeld kunnen worden, aangezien de maximale trekkracht van de benzinemotor over een breed toerenbereik (tussen 1.750 - 4.000 tpm) volledig beschikbaar is. Het piekkoppel van de elektromotor, dat maar liefst 2.000 Nm bedraagt, helpt ook mee.

7% bijtelling Volgend jaar zal Audi de A3 e-tron in productietrim bij de dealers binnenrijden. Een directe concurrent voor de Opel Ampera is daarmee een feit. Succes voor de Audi A3 e-tron ligt in het verschiet, want het model zal worden aangeslagen voor slechts 7% bijtelling. Nu maar hopen dat de vraagprijs ook zo aantrekkelijk is.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Lexus LC Classic Limited Edition laat ons groen zien van jaloezie

Autonieuws

Mooi weer, dus de Aston Martin Valhalla mag buitenspelen

Autonieuws

Bekende voetballers en hun auto’s

Autonieuws
Ontdek meer