Nieuws: Audi A3 Sportback g-tron – Audi A3 op aardgas klaar voor productie

Aan het einde van het jaar staat hij bij de dealers, de nieuwe Audi A3 Sportback g-tron op aardgas. De speciale uitvoering beschikt over een 1.4 TSI-motor met 110 pk en heeft een actieradius van maximaal 1.300 km.

Toen we reden met de Fiat Panda Natural Power schreven we al dat rijden op aardgas zeer schoon is en beloning van de overheid verdient. In concrete CO2-uitstoot uitgedrukt valt dat niet echt op (de A3 g-tron stoot 95 g/km uit), maar wie rekent vanaf de productie van aardgas tot en met het gebruik in de auto komt veel lager uit. Deze zogenaamde 'well-to-wheel' basis toont aan hoeveel uitstoot er daadwerkelijk nodig is. Maar goed, op die manier wordt niet gemeten. Jammer, want juist aardgas, dat in Nederland overal verkrijgbaar is, zou zich perfect lenen voor een fikse subsidie.

1.300 km Die subsidie zit er nu nog niet in. Maar het aanbod auto's begint wel toe te nemen. Audi stapt eind dit jaar in met de A3 Sportback g-tron, het productiemodel van de in 2012 gelanceerde A3 TCNG. Onder de motorkap ligt een 1.4 TSI-motor met 110 pk en 200 Nm. De motor maakt het mogelijk in 11 seconden naar 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 190 km/h neer te zetten. Op aardgas - de tanks liggen overigens onder de bagageruimte - kan 400 km worden afgelegd, maar schakel je over op benzine dan is nog eens 900 km te overbruggen. De theoretische actieradius bedraagt daarmee 1.300 km. Wie slim is rijdt echter vooral op aardgas, dat is een stuk voordeliger dan op benzine. En daarmee heeft de A3 g-tron wel degelijk een groot voordeel. Ondanks dat er nog geen lage bijtellingsklasse voor de A3 g-tron inzit, bespaar je wel aanzienlijk op je brandstofkosten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De Cadillac CT4 neemt je werk uit handen (maar niet in Europa)

Autonieuws

Waarom wil president Trump van de strenge Californische emissie-eisen af?

Autonieuws

Hyundai voorkomt kopstoot van je passagier

Autonieuws
Ontdek meer