Nieuws: Audi e-tron plug-in hybride – 2013: Audi e-tron plug-in hybride

Naast elektrisch rijden en na hybride is plug-in hybride de volgende stap in duurzame mobiliteit. Achter de coulisse bereidt Audi zich hierop voor. Binnen twee jaar moet er een dergelijk ’stekkermodel’ gereed zijn.

De eerste openbare testen zijn reeds achter de rug. Nog dit jaar verschijnt de Audi Q5 Hybrid. Kort daarna lanceert Audi de A6 Hybrid. Beide uitgerust met een 2.0 liter TFSI en een ondersteunende elektromotor. Volledig elektrisch rijden is mogelijk en draagt bij aan een lager verbruik en minimale uitstoot. Het opladen van de bijbehorende accu's gaan via regeneratie. Met de A5 e-tron breekt de volgende fase aan. Ook die is voorzien van de geblazen 211 pk sterke tweeliter viercilinder. Echter bevat de A5 e-tron twee elektromotoren, één vooraan en 45 pk sterk en de ander (81 pk) bevindt zich op de achteras. Vierwielaandrijving is zodoende aanwezig, maar doorgaans worden alle krachten naar de vooras geleid. De tweede elektromotor, 81 pk sterk, biedt enkel hulp bij hevig versnellen of bij tractieverlies van de voorwielen.

64 g/km Het gezamenlijk vermogen van de Audi A5 e-tron bedraagt een indrukwekkende 314 pk. Met zoveel vermogen ligt het prestatieniveau natuurlijk erg hoog. In 5,9 seconden kan de auto naar honderd accelereren. De topsnelheid is beperkt tot 193 km/h. Maar dat is niet alles. De grootste troef van de A5 e-tron zijn milieuvriendelijke karakter. Ondanks het hoge prestatieniveau zou de auto 64 gram CO2 per kilometer kunnen uitstoten. Deze lage emissiewaarde wordt gehaald als de auto ook een deel van de reis geheel elektrisch rijdt. Dit kan over een afstand van 45 km bij een maximum snelheid van 100 km/h. De benodigde energie wordt gehaald uit het lithium-ion batterijenpakket. Opladen doet de benzinemotor, maar milieuvriendelijker is via het reguliere stroomnetwerk. Kwestie van gewoon de stekker in het stopcontact steken. Volledig opladen duurt relatief kort; slechts twee uur.

A3, A4 of A6? Audi wil voor 2013 een plug-in hybride gereed hebben voor serieproductie. Hoewel er wordt getest op basis van de Audi A5 betekent dit niet dat dit model de eerste plug-in hybride van het merk zal zijn. Evengoed kan dit ander Audi-model zijn. Meer hierover volgt in een later stadium.

Bekijk ons aanbod Audi A5

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer