Nieuws: Audi e-tron quattro concept – Audi e-tron quattro concept: elektrisch rijden zonder compromissen

Audi werkt aan een Q6. En dat zal een volledig elektrische crossover worden. Tot zover weinig niews. Ook het feit dat Tesla's Model X de voornaamste concurrent zal zijn is slecht publiek geheim.

Hoe de Q6 eruit zal komen te zien en wat zijn wapenfeiten zijn dat is iets dat Audi ons nu onthult met deze e-tron quattro concept. En als alle beloften kloppen dan wordt dit elektrisch rijden zonder compromissen. Begin 2018 moet deze e-tron quattro concept als Q6 in productie gaan. En in tegenstelling tot wat we bij veel andere modellen en fabrikanten zien komt er vooralsnog enkel een e-tron versie. Precies zoals BMW haar i3 en Nissan haar Leaf zuiver ontwikkelden als elektrische auto's. Of nog specifieker, hoe Tesla de Model X geboorte gaf.

Zo'n 45.000 stuks per jaar Aan dat Amerikaanse merk wil Audi duidelijk weerstand gaan bieden. Met de Model S heeft Tesla bewezen op jaarbasis zo'n 25.000 volledig elektrische voertuigen te kunnen slijten. En dat zijn beslist geen budgetauto's. Audi lijkt daarmee de bevestiging te hebben gevonden dat de markt voor een auto als deze duidelijk volwassener begint te worden. Er gaan nu al geruchten over een geplande jaarproductie van 45.000 Q6 e-tron's. En mocht dat niet haalbaar zijn dan is de Q6 volgens de fabrikant gemakkelijk ook met conventionele motoren of als plug-in hybride uit te voeren.

Drie elektromotoren Voor de techniek van de e-tron quattro concept heeft Audi voortgeborduurd op de kennis en ervaring die is opgedaan met de R8 e-tron. In de conceptcar liggen drie elektromotoren: eentje voorin, twee achterin. Volgens ontwikkelingschef Ulrich Hackenberg wil Audi met die drie motoren stevige prestaties bereiken. Naar 100 km/h sprinten moet in 4,6 seconden mogelijk zijn en de topsnelheid ligt op 210 km/h. Hij laat bovendien weten dat het batterijenpakket een actieradius van 500 km mogelijk maakt, maar minstens zo belangrijk: het is in een half uur zo ver opgeladen dat je weer 400 km kunt rijden. Al die cijfers zijn volgens Hackenberg niet puur theorie, maar ook in de praktijk haalbaar. En niet enkel wanneer je met een fluwelen rechtervoet rijdt, maar ook als je veelvuldig over de Autobahn rijdt. "Elektrisch rijden zonder compromissen", vervolgt Hackenberg. Als dat waar is heeft Audi een behoorlijke stap gemaakt. En hoe graag we het ook willen geloven, we zullen het eerst moeten zien.

Beweegbare carrosseriedelen Voor bovenstaande prestaties is de nodige power vereist. De elektromotoren weten gezamenlijk dan ook een vermogen van 435 pk en koppel van 800 Nm op de weg te zetten. En om zo efficiënt mogelijk met de elektriciteit om te gaan is actieve aerodynamica toegepast. Beweegbare carrosseriedelen kunnen zo worden ingesteld dat er naar wens koeling naar de motoren gaat of de auto zich zo glad mogelijk door de lucht snijdt. Audi spreekt over een cW-waarde van 0,25, extreem laag.

OLED-schermen Qua verpakking giet Audi deze vooruitstrevende SUV in een voor het merk eveneens vooruitstrevend design. Ja, het is een typische Audi, maar met een spraakmakend front. Het interieur heeft als belangrijkste highlight de OLED-schermen zoals we die ook in de Prologue zagen debuteren. Zoals gezegd wordt de e-tron quattro concept klaargestoomd om in 2017 als Q6 op de markt te komen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nu ook optimaal relaxen in basisversie Citroën C5 Aircross

Autonieuws

McLaren 620R: volbloed GT4-racer voor op straat

Autonieuws

Bekijk de prijzen en uitvoeringen van de Volkswagen ID.3 1st

Autonieuws
Ontdek meer