Nieuws: Audi Q8 Concept – Audi Q8 Concept: breedgeschouderde SUV

Op de autoshow in Detroit, waar anders zou je bijna zeggen, heeft Audi het doek getrokken van een voorbode van haar nieuwe SUV-vlaggenschip: de Q8.

De auto zoals die op de North American International Auto Show is gepresenteerd gaat weliswaar nog als conceptcar door het leven, maar ga er maar vanuit dat deze met detailaanpassingen in 2018 als Q8 bij de dealers staat. Met zijn 2,04 meter breedte en de imposante grille stapt Audi vol zelfvertrouwen in het segment waar de BMW X6 en Mercedes GLE Coupé momenteel de dienst uitmaken. Een volledig Duits segment dus, maar met een heel duidelijk focus op de Amerikaanse markt. Het is dan ook niet voor niets dat Audi het werelddebuut van de Q8 Concept laats plaatsvinden op dat continent.

Sportief silhouet maar ruim interieur Niet alleen zijn breedte, maar ook de lengte van net iets meer dan 5 meter maakt indruk. En dat merk je binnenin terug. De wielbasis van 3 meter moet er samen met de andere exterieurafmetingen voor zorgen dat je ondanks de sterk aflopende daklijn zelfs achterin comfortabel zit.

Vier schermen En comfort, dat is er in overvloed. In het interieur zijn maar liefst vier schermen opgenomen. De eerste komt in de plaats van de traditionele wijzerplaten, de tweede zit in de bovenzijde van het dashboard geïntegreerd. Niet uniek, maar de derde maakt het wel meer bijzonder. Dit zit vlak voor de versnellingspook en geeft onder meer informatie over het klimaat in de auto. Scherm nummer vier is volledig voorbehouden aan de achterpassagiers.

Krachtige hybride Onderhuids schuilt Audi's hybridetechniek. De 3.0 liter TFSI-motor met 333 pk werkt samen met een 100 kW sterke elektromotor. Samen zijn ze goed voor 450 pk en 700 Nm waardoor de sprint naar 100 km/h moet kunnen worden afgerond in 5,4 seconden. Het brandstofverbruik is volgens de NEDC-cyclus vastgesteld op 2,3 l/100 km in combinatie met 53 gram CO2 per kilometer.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer